Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Kosz

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 08-23-2008, 18:24   #1
HermionaBlack
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do HermionaBlack
Domyślnie "Mroczne materie" P. Pullmana

Mam nadzieję, że nie powtarzam tematu, jednak nie miałam cierpliwości sprawdzaać wszystkich postów poszukując tych ksiązek

"Mroczne materie"-trylogia Philipa Pullmana. Cykl składa się ze "Złotego kompasu" (ew. inny tytuł "Zorza północna"), "Magicznego moża" oraz "Bursztynowej lunety".
Szczerze mówiąc zainteresowałam się ową trylogią dopiero po obejrzeniu ekranizacji części pierwszej - "Złotego kompasu". Poszperałam w necie i zamówiłam na Święta. Jednak z powodu braku czasu przeczytałam je dopiero w wakacje i muszę przyznać, że byłam zachwycona. Początkowo myślałam, że będą to ksiązki bardziej dla młodszych czytelników, jednak myliłam się. Cykl zawiera wiele mrocznych wątków i tematów ciekawych również dla starszych odbiorców. Autor poruszył wiele kontrowersyjnych problemów, odniósł się do spraw politycznych, jak i do religii. Powyższe tematy są tłem dla przygód głównych boohaterów- Lyry i Willa. Jednak nie zdradzę więcej. Zachęcam do przeczytania i przekonania się na "własnej skórze" o słuszności moich pochlebstw. Podsumowując-Philip Pullman stworzył naprawdę wyjątkowy i MAGICZNY świat, który warto poznać.

Poniżej umieszczam opis trylogii, znajdujący się na książkach.

Akcja `Mrocznych materii`, trylogii złożonej ze `Złotego kompasu`, `Magicznego noża` i ` Bursztynowej lunety` rozgrywa się w kilku światach równoległych: naszym wszechświecie, w świecie do niego podobnym, ale jednocześnie odmiennym i w innym, obcym wszechświecie. Nie ma tu Boga, ani Stwórcy, jest tylko Autorytet, pierwszy anioł skondensowany z tajemniczego, wirującego w powietrzu Pyłu, czyli uświadomionej materii. Para głównych bohaterów, chłopiec Will i dziewczynka Lyra, muszą się zmierzyć nie tylko z problemami moralnymi i naukowymi, ale też z mitologicznym światem pancernych niedźwiedzi, czarownic, widm, ludzików jeżdżących na ważkach i dajmonów.

Tom I - Złoty kompas
W pewnym dziwnym świecie, w którym w powietrzu wiruje tajemniczy Pył, żyje osierocona przez rodziców dziewczynka imieniem Lyra. Kiedy jej przyjaciel Roger zostaje porwany, Lyra wyrusza na poszukiwania, które zawiodą ją na daleką Północ. Na lodowcu mieszkają pancerne niedźwiedzie, po mroźnym niebie latają czarownice, a piękna kobieta przeprowadza straszliwe eksperymenty. Lyra musi przejść do innego świata widocznego za zorzą północną...

Tom II - Magiczny nóż
Will Parry pragnie rozwiązać zagadkę zaginięcia swojego ojca. Przypadkiem znajduje przejście do świata równoległego - pięknego opuszczonego miasta Cittrgaze, gdzie spotyka Lyrę. Na pozór spokojne miasto zamieszkują osobliwe widma atakujące dorosłych, a w powietrzu unoszą się anioły. W tajemniczej wieży spoczywa przedmiot o niezwykłych właściwościach. Niejeden z mieszkańców różnych światów gotów byłby zabić, by go zdobyć...

Tom III - Bursztynowa luneta
Lyra i Will muszą stawić czoła swojemu największemu wyzwaniu i narazić się na wielkie niebezpieczeństwo. Z pomocą przychodzą im starzy przyjaciele: pancerny niedźwiedź Iorek Byrnison i naukowiec dr Mary Malone. Zyskują też nowych sprzymierzeńców w postaci niezwykłych stworów obdarzonych zdolnością widzenia Pyłu, który jawi się materia tworząca wszystko co opisano w Biblii, łącznie z samym Bogiem. Trwa wojna w niebiosach, a jej wynik i losy całego świata spoczywają w rękach Lyry i Willa...

Jeszcze raz POLECAM! A może Wy również czytaliście "Mroczne Materie"? Jeśli tak, to czekam na Wasze opinie.
HermionaBlack jest off-line  
Stary 08-27-2008, 14:34   #2
tina ledung
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do tina ledung
Domyślnie RE: "Mroczne materie" P. Pullmana

Czytałam... Nawet dwa razy. Trylogia bardzo mi się podoba i jak na razie zaliczam ją do jednych z ulubionych (ale pewnie to się kiedyś zmieni jak więcej przeczytam...). A Oksford Lyry to chyba jeden z moich ulubionych światów
tina ledung jest off-line  
Stary 01-17-2009, 00:49   #3
Esey
Fan "Strefy 11" i tarota

Esey na Harry Potter Forum

Domyślnie

Właśnie kończę ostanią część..najpierw obejrzałem film "Złoty Kompas" i wziąłem się za książki..I okazało się ze książka a film to zupełnie co innego xDBardzo fajna trylogia polecam wszystkim wielbicielom fantastyki xD
Esey jest off-line  
Zamknięty temat

Zasady postowania