Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 12-26-2009, 21:32   #1
True
Czytelnik horoskopów

True na Harry Potter Forum

Domyślnie Harry 8 ?

Hmm przeglądając stronę znalazłem taką oto nowinę

http://www.harry-potter.net.pl/Bedzi...ter-o4898.html

Nie znalazłem na forum tematu który by poruszył tego news'a.
Osobiście traktuję to jako plotkę chociaż zastanawiam się czy Rowling jest w stanie rozstać się z Harrym. Myślę iż przywiązała się do tej postaci na tyle że po pewnym czasie znów zacznie układać w swojej głowie przygody związane z Harrym. Pojawia się problem jedynie z zakończeniem IŚ ... tam oto przekreśliła ciekawą kontynuacje i zrobiła z Pottera dobrego , przykładnego ojca dbającego o swoje pociechy (ech...).
Cytat:
No więc J. K. Rowling oświadczyła w wywiadzie, że być może przystąpi do pisania ósmej książki o Harrym Potterze w roku 2017. Czy będzie to książka dla młodego czytelnika? Nie wiadomo, ponieważ wszystkie dotychczasowe czytane są przez dzieci, młodzież i dorosłych z jednakowym entuzjazmem, na tym właśnie polega fenomen. Tyle że w 2017 roku bohater, czyli Harry Potter, powinien mieć 37 lat, skoro urodził się w 1980 roku, dokładnie: 31 lipca. W książkach wydanych dotychczas poznajemy go jako jedenastoletniego chłopaka przyjętego do Szkoły Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie, żegnamy jako osiemnastolatka.
no właśnie ... jestem ciekaw czy ktokolwiek ma dojście do wywiadu w którym wspomina o tym - to raz. Dwa ... problem pojawia się tutaj taki : czy Harry będzie przeżywał swe nowe przygody z 3 dzieci i żoną ? absurd ...

Cóż nadzieja kwitnie po takich informacjach jednakże myślę że pomysły które będą się tworzyć w głowie pani Rowling nigdy nie zostaną przeniesione na papier ponieważ sama sobie uniemożliwiła kontynuacje ;/

pozdrawiam
Stary 12-26-2009, 22:50   #2
Rohas
Niepoprawny marzyciel

Rohas na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez ICQ do Rohas
Domyślnie

Cytat:
No więc J. K. Rowling oświadczyła w wywiadzie, że być może przystąpi do pisania ósmej książki o Harrym Potterze w roku 2017.
No więc gdzie jest ten wywiad? Bo sam artykuł (Stopklatka.pl) jakoś niezbyt mnie przekonuje. Wygląda na jakieś spekulacje młodego, liczącego, że to nie koniec serii, fana. Czyli jest niezbyt wiarygodny (a właściwie wcale).
Rohas jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 12-27-2009, 15:04   #3
nella
Czytelnik horoskopów

Domyślnie

Cytat:
Napisał True Zobacz post
no właśnie ... jestem ciekaw czy ktokolwiek ma dojście do wywiadu w którym wspomina o tym - to raz. Dwa ... problem pojawia się tutaj taki : czy Harry będzie przeżywał swe nowe przygody z 3 dzieci i żoną ? absurd ...
Zawsze może je przeżywać w ciągu roku szkolnego, jak dzieci będą w Hogwarcie. Tyle, że wtedy akacja musiałaby zacząć się jeszcze ze 2 lata później, gdy cała trójka będzie w szkole.

Tylko, co by to miało być ? Voldemorta nie ma i nie wróci. Chyba, że pojawił by się ktoś nowy, bo pewnie, kiedyś się pojawi, jak to w życiu.

Ale zgadzam się, trzeba by znać cały wywiad, to po pierwsze. A po drugie, nawet jak się na coś takiego kiedyś natkniemy, to wcale nie znaczy, że tak będzie. Skąd Rowling może wiedzieć, co będzie robić za coś koło 10 lat, czy będzie wtedy miała ochotę, pomysły, czy w ogóle będzie w stanie. To są co najwyżej jej aktualne plany, marzenia, ale wcale nie muszą zostać zrealizowane, tym bardziej - konkretnie w 2017 roku. Ale oczywiście byłoby miło i ja bym po tą książkę na pewno sięgła, choćby z czystej ciekawości.

Ostatnio edytowane przez nella : 12-27-2009 o 15:11.
nella jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 12-27-2009, 21:35   #4
isile
Niepoprawny marzyciel

Domyślnie

Ja myślę, że jeżeli Rowling chce wydać ósmą część Pottera to już nad nią pracuje... Wiecie? Ja to bym sobie przeczytała coś nowatorskiego, coś zupełnie innego. Może... może życie po śmierci? Sama nie wiem, jakkolwiek by nie było, ja i tak przeczytałabym tą część. A liczę na coś co kompletnie by mnie zaskoczyło.
isile jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 12-28-2009, 14:57   #5
True
Czytelnik horoskopów

True na Harry Potter Forum

Domyślnie

Hmm ja z chęcią jeśli miałbym coś przeczytać związanego ze światem Harrego to na 100 % całą historię i przeżycia Voldemorta ... ;] oczywiście chodzi o jego podróże gdy był młodzieńcem ;]

Co do Harrego 8- myślę że jeśli ten wywiad nie jest plotką (bo na razie nie widziałem go) to Rowling po prostu nakręca ludzi przed swym nowym dziełem. Zobaczymy co z tego wyniknie
Stary 12-28-2009, 21:42   #6
nella
Czytelnik horoskopów

Domyślnie

A mnie się jeszcze teraz skojarzyło, że chyba po polskiej premierze "Insygniów" czytałam gdzieś, że Rowling powiedziała, że być może napisze jeszcze coś w rodzaju ósmej części (i w stosunkowo niedalekiej przyszłości), aczkolwiek będzie to bardziej vademecum Harrego Pottera, w którym po prostu poda trochę informacji o tym, co się dzieje z bohaterami po zakończeniu akcji książek. Z tym, że nie będzie to najważniejsza części książki, ale jeden z jej elementów/rozdziałów. Ale źródła niestety nie podam, bo to było dawno (może "Metro" ?).
nella jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 12-29-2009, 07:32   #7
Harry_Jadek
Praktykant Voodoo

Harry_Jadek na Harry Potter Forum

Domyślnie

Jak dla mnie nie ma sensu pisać kolejnej części Harrego Pottera. Jeżeli jest prolog to musi być i epilog, który jest całkowitym zakończeniem - przynajmniej ja tak uważam Książka ta już nie będzie mieć takiej samej "magii" jak poprzednie 7 przygód.

@nella
Wydaje mi się, że też słyszałem o tym i to właśnie było coś w rodzaju takiego vademecum, ale teraz to bez znaczenia. Jeżeli pani Rowling miałaby coś napisać, to niech poda te infromacje (czyt. vademecum), a potem niech weźmie się za przygody zupełnie nowej postaci... Myślę, że to mogłoby całkiem fajnie wyglądać. Mogłaby to być taka intryga w stylu Alistaira Maclean'a To tylko moje spekulacje , oczywiście.

@True
A jak myślisz... Jakie to może być dzieło? Tzn. o czym?

Ja tam wolę - na razie - skończyć "San Andreas" - to jest książka

@Rohas
Muszę się z tobą prawie całkowicie zgodzić. (czemu nie całkowicie? Cóż nie lubię przyznawać komuś 100% racji, bo to byłoby dla mnie za duże poświęcenie, a dla autora za duże zadowolenie )
Podniósł wzrok na przeciwnika. Krew spływała mu po twarzy. Zacisnął rękę na klindze miecza i ostatnim tchem wbił go w serce wroga. Zanim ten zdążył spojrzeć na ranę, obaj leżeli na ziemi i wylewała się z nich krew.

"As I fall deeper into a manic state"
Eminem - Deja Vu
Harry_Jadek jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-04-2010, 19:45   #8
Herma.
Czytelnik horoskopów

Domyślnie

niedawno czytałam ten artykuł i było napisane, ze
-siostra Rona to Lily
- Hermionę gra Emily Watson
-Rona gra Rupert Grin

Chyba ktos juz to poprawił
Herma. jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-05-2010, 22:55   #9
Biel
Fanatyk, niegroźny

Biel na Harry Potter Forum

Domyślnie

Kolejna część Pottera? Szczerze mówiąc nawet gdyby miała być o niczym to pewnie bym ją przeczytała:P A tak na poważnie to nie widzę sensu w pisaniu kontynuacji. Natomiast natknęłam się na te same plotki co nella, że ma być wydana Encyklopedia Pottera, tam będą dokładniejsze opisy co się stało z kim po 7 części.

Też słyszałam plotkę, że Rowling miała coś pisać o Huncwotach, ale to chyba jeszcze większa bujda.
Stary 02-06-2010, 12:03   #10
Michal93ns
Fanatyk, niegroźny

Michal93ns na Harry Potter Forum

Domyślnie

chyba coś w tamtym newsie jest "naściemniane"
Ma być 8cześci filmów gdyż 7cześć autorzy podzielili na dwoje by "nie pominąć szczegułów" a tak na prawdę by zbić więcej pieniędzy :]
Michal93ns jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania