|
07-02-2007, 00:58
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
RE: [D][T] Daj mi to!
[ironia]Tyaaa... Niewątpliwie...[/ironia]
Ty weź może po prostu przeczytaj regulamin, dowiedz się to co drabble. No i zwróć uwagę na to, że na tej stronie drabbli jest sporo, dziwnym trafem nie usuniętych...
|
|
|
07-02-2007, 11:42
|
|
|
Moderator
|
/ dziwnym trafem, są tu drabble tylko moje i twój. I dziwnym trafem
[zrooooza!]Twój dobry a moje do bani [/zrooooza!] xD//
|
07-03-2007, 17:41
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
A ja sprowadzę Cię na ziemię, Limonko.
Nie podobało mi się.
I to wcale nie z powodu tekstu, bo tekst jest sam w sobie dobry. Ty źle interpretujesz nazwę "Licentia Translatica". Bo to wcale nie oznacza - jak w Twoim przypadku - tłumaczenia słowo w słowo. To oznacza, że choćby nie wiadomo jakimi słowami zapisany, tekst nie traci swojego przekazu ani też nie zyskuje innego brzmienia.
Ten tekst brzmi sztucznie, nieporęcznie i po prostu ŹLE. Okaleczyłaś w pewnym stopniu język polski. To są angielskie zdania zapisane po polsku. A nie o to chodzi.
Ponadto naliczyłam 103 wyrazy, nie licząc tytułu (no i słusznie, że nie licząc, bo tytułu się nie liczy).
Ogólnie rzecz biorąc jestem na "nie".
Pozdrawiam i życzę weny
|
|
|
07-03-2007, 20:30
|
|
|
Senior Member
|
A jak dla mnie, to, to jest żałosne. Nie widzę w tym nic śmiesznego. Lucjusz Malfoy jest w tym czymś autentycznie żałosny. Krzyczeć do dziecka które jest w kołysce, aby mu coś oddało?
Psychiatryk wita!!
|
|
|
07-03-2007, 20:56
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
Wiesz, Ashamyn... zgadzam się z Tobą. Przeczytałam to teraz jeszcze raz, po prawie miesiącu i zastanawiam się jak ja w ogóle mogłam coś takiego umieścić. W dodatku pomyliłam ilość wyrazów - nie mam pojęcia, jak tego dokonałam. A co do mojego rozumienia wyrażenia "Licentia Translatica"... tak się składa, że wiem co to znaczy i mój powyższy tekst nie był tłumaczony słowo w słowo, ani też dosłownie. Chociaż fakt faktem, jest kiepski. Dziękuję za konstruktywny komentarz =).
|
|
|
12-25-2007, 21:32
|
|
|
Moderator
|
Ha ha ha ^^ Padam. Leze i kwiiicze.:lol:
Cytat:
|
Narcyza przewróciła oczami, podeszła do kołyski i podniosła Draco. Ostrożnie wyjęła różdżkę z małej rączki, po czym podała ją czerwonemu na twarzy mężowi.
|
Ha ha ^^
|
02-07-2008, 17:49
|
|
|
Junior Member
|
[quote]Limonka napisał/a:
- Daj mi to! - Boże! -
Po co te BOŻE. W świecie czarodziejów bóg nie jest ważny dla Malfoy'ów ważny jest Slytherin to boże zastąp: Na Salazara Slytheryna, oddaj
|
|
|
02-07-2008, 19:57
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Ludzie nie wierzący też mówią "Boże, zostaw tego farfocla!" i czy coś to oznacza? Nie. Tak się przyjęło. A poza tym, Limonka to TŁUMACZYŁA. I jako tłumacz nie mogła aż tak bardzo odbiegać od orginału, w którym jest:
Cytat:
|
"Draco, give it to me! Now! God!"(...)"God, Draco!"
|
Wszystko jasne?
|
02-07-2008, 23:02
|
|
|
Senior Member
|
Chyba powinno być Merlinie...
|
|
|
02-07-2008, 23:10
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
A jak jest w oryginale i jak to tłumaczy Polkowski? Jest "God"? xP Jak dla mnie tutaj nie ma innej możliwości niż "Boże!". Zastosowanie tego można jedynie zarzucać autorce drabble.
|
Zasady postowania
|