|
07-24-2007, 11:59
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
RE: [M] Sernik Truskawkowy
Hmm... czytam to opowiadanie po raz trzeci i pół, bo wcześniej czytałam w oryginale, potem przetłumaczony, a wcześniej jeszcze moje przetłumaczone kawałki. No ale przejdzmy do sedna sprawy. Limonka umieściła to jeszcze na jakimś innym forum i tam też były osoby, którym nie podobał się Syriusz-anioł. Naprawdę uważam, że miejsca w których on występuje są jedne z lepszych w całym opowiadaniu. Uwazam, ze najzabawniejsze w tej postaci jest to, że aniołem został człowiek, który spędził kilkanascie lat w Azkabanie i do tego byly Huncwot, który używa swojej aureoli jak freesbe xD. No ale wiadomo: co kto lubi.
Co do tłumaczenia, to niektóre słowa tak jakby... nie pasują mi do tekstu. Aha i w przedostatnim zdaniu bardziej mi pasuje "sernika?" zamiast "sernik?" xD. Ale ogólnie czyta się bardzo lekko i przyjemnie. I mi wcale, a wcale nie przeszkadza, że kanonicznośc leży i kwiczy xD. Wręcz przeciwnie, wlasnie TO nadaje opowiadaniu tego CZEGOŚ.
|
|
|
09-02-2007, 13:32
|
|
|
Senior Member
|
Bardzo podoba mi się to opowiadanie! Wogóle, głównym bohaterem jest Remus więc niewidzę powodu aby mi się niepodobało! Naprawdę świetne! Ja też bym sobie zjadła sernik truskawkowy ( najchętniej w towarzystwie Remuska. Jestem jakaś walnięta.....)
|
|
|
09-23-2007, 14:08
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
Ludzie nie czytajcie tego,bo sanitariusze ZAWSZE pytają,dlaczegoście chcieli zjeść mysz komputerową (ze śmiechu  ),i dlaczego jesteście tak uślinieni(tak na marginesie to było superowe-Syriusz w roli takiego aniołka).Proszę o więcej!!!
|
|
|
08-17-2009, 23:17
|
|
|
Mięso armatnie
|
To jest 'zajumbiste'. Historia bardzo pasująca do Lunatyka i Nimfadory  .
Momentami chciało mi się płakać i nie tylko ze śmiechu.
Po prostu nabrałam ochoty na sernik truskawkowy (o 23.13).
Bardzo dobra tłumaczenie, moim skromnym zdaniem  .
Pozdrawiam, mycity7.
|
|
|
01-11-2010, 15:10
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
Genialne! To jest po prostu świetne. Moje ulubione momenty:
Walczyłem przez chwile jak wariat z ubraniem, które najwyraźniej miało zamiar mnie udusić i zanim zdałem sobie z tego sprawę, znalazłem się poza łóżkiem, uderzając przy tym głową w podłogę.
Dzięki ci, Merlinie, że nikt tego nie widział.
Co tu komentować.
Do takich niezapowiedzianych wizyt należało na przykład regularne pojawianie się Szalonookiego akurat wtedy, gdy brałem prysznic i wyśpiewywałem piosenki Beatlesów, wypadając z rytmu.
No cóż Lupin piosenkarzem nie zostanie...
Na początku pomyślałem, że Tonks jest złodziejem skarpetek.
Potem przeraziłem się, że Tonks i (o zgrozo!) skarpetki mogły zostać porwane.
Pomysły pierwsza klasa!
Przerwałem mu, zanim zaczął wygłaszać swoją teorię, jakoby podobał się Minerwie McGonnagal od pierwszego roku w Hogwarcie i dawała mu szlabany tylko po to, żeby być z nim sam na sam.
McGonnagal/Syriusz? Ach ta wyobraźnia...
- Tak. I przepraszają, że nie mogli przyjść. Są odrobinę zajęci. W Miłosnym Gniazdku, z tego co wiem. Mają tam ścianki z naprawdę cieniutkich patyczków, Luniaczku, cieniusieńkich.
W to nie wątpię!
Reszta tekstu podobała mi się, ale w o wiele mniejszym stopniu. To zdecydowanie mój ulubiony fanfick!
Dziadek odpowiedział:
- Czuję się tak, jakby w moim sercu toczyły walkę dwa wilki. Jeden jest pełen złości i nienawiści. Drugiego przepełnia miłość, przebaczenie i pokój.
- Który zwycięży? - chciał wiedzieć chłopiec.
- Ten, którego karmię - odrzekł na to dziadek.
|
|
|
01-20-2010, 16:44
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
A mi się podobało tak bardzo, bardzo. Czytałam już wcześniej na Mirriel... I się zachwyciłam. A co dokładnie mnie tak zauroczyło... Czy ja wiem? Uważam, że pomysł z Syriuszem był świetny. Ten dialog, tą część gdzie on występuje mogę czytać bez końca. To samo tyczy się wewnętrznego monologu Remusa. Podoba mi się również końcowa scena z pocałunkiem i sernikiem, uważam, że wyszła wspaniale. Generalnie... Bardzo, ale to bardzo przypadł mi do gustu Twój styl pisania. Jest taki lekki... I humor. Zabawne teksty... Idealnie oddałaś humor Syriusza, oraz tchórzostwo Remusa. Pod tym względem wyszło wręcz genialnie.
Liczę, że przeczytam coś Twojego autorstwa w najbliższej przyszłości, bo Sernik przypadł mi bardzo do gustu. Tymczasem weny życzę.
|
|
|
01-20-2010, 17:17
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Chichotałam. Serio. Strasznie mi się to podoba! <kłania się Limonce> W momentach, kiedy odzywał się Syriusz miałam na twarzy szeroki uśmiech i chichotałam jak idiotka.
- Jestem teraz aniołem - wyszczerzył się Syriusz. - Mogę nasłać na ciebie Boga Wszechmogącego. Jeśli ktokolwiek mnie drażni, Bóg może skopać mu dupsko. - Jego głowa skierowała się nagle ku górze, a oczy miały wyraz, jakby słuchał prywatnego kazania. - Przepraszam za język, o Wszechświęty. Dobrze, nie będę więcej używać Twej niewidzialnej, jakże wspaniałej i potężnej bytności, jako broni kopiącej tyłki.
Ten moment jest powalający. Jak zresztą wszystkie wypowiedzi Syriusza, no, ale, czemu się dziwić?
Zazdroszczę Ci Twojego talentu jako tłumaczki. Serio.
WENA życzę!
Walić moje skłonności do dramatyzowania.
|
|
|
01-21-2010, 22:26
|
|
|
Fanatyk, niegroźny
|
Umarłam. Umarłam, ale Ok. Powstałam, by przeczytać jeszcze raz. Przeczytałam. Kocham to. Dziesięć razy spadłam z krzesła(szczególnie przy wyobrażeniu sobie uprowadzenia skarpetek), dwa razy mama zajrzała do pokoju, zobaczyć, czy na pewno dobrze się czuję, i pies zaczął szczekać. Ale Ok. Kocham to. Już chyba mówiłam?
No więc, widziałam to już setki razy(widziałam, nie czytałam) i omijałam to, nie wiedzieć czemu myśląc, że to przeczytany już przeze mnie Drabble. Ale postanowiłam odświeżyć sobie pamięć i uśmiałam się jak głupia. Kocham to.
Ogólnie rzecz biorąc, bodobało mi się strasznie.
Ta miniaturka została od dziś moją ulubioną.
|
|
06-30-2011, 23:28
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
O matko, dobrze, że w domu jeszcze nie śpią, bo z pewnością bym ich pobudziła śmiechem. Opowiadanie jest...niesamowite. Śmiałam się i śmiałam i nie mogłam przestać.
|
Zasady postowania
|