HPN.pl

HPN.pl (http://hpn.pl/index.php)
-   Insygnia Śmierci (http://hpn.pl/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Co Was najbardziej wzruszyło w tej książce? (http://hpn.pl/showthread.php?t=1249)

Arwena_89 02-08-2008 18:56

RE: Co Was najbardziej wzruszyło w tej książce?

Zdecydowanie moment śmierci Snape'a :( Miałam łzy w oczach jak to czytałam... Może dlatego, że Snape to moja ulubiona postać...

klaudusiaaa 02-10-2008 14:09

Mnie wzruszył fragment przy grobach rodziców, przy domu Harry'ego, śmierć osób kochanych przez Harry'ego i przeze mnie, "opowieść" Severusa, o jego przeżyciach i miłości do Lily, gdy się dowiedziałam jak Harry nazwał swojego drugiego syna...Jak widać, dużo tego było...Nawet teraz, jak myślę o tych wszystkich wydarzeniach, o tym że Teddy został sierotą, płaczę i nie mogę przestać. Książka była bardzo wzruszająca i przejmująca :(

GosiaM 02-10-2008 16:23

Mnie osobiście popłynęły łzy gdy Harry pewny, że musi umrzeć, przywołał dzięki Kamieniowi wskrzeszenia swoich najbliższych i jak szli z nim na ostatnią (jak się wydawało) walkę:( :)

ania1 02-10-2008 16:32

mnie wzruszyła prawie każda śmierc w tej części jednak moment śmierci severusa dla mnie był straszny przez dziesiec minut uspakajałam żeby móc czytac dalej a gdy był moment z jego wspomieniami to już był koniec, on był moim ulubionym bohaterem moim zdaniem powinien przeżyc a jeśli już miałby nigdy nie pojawic sie to mógłby sie przecież gdzieś wynieśc :no::(:confused:

Nimfadora777 02-10-2008 17:56

Najbardziej wzruszyłam się gdy Harry przywołał w zakazanym lesie za pomocą kamienia wskrzeszenia swoją rodzinę, ta rozmowa ze Harrego z swoją matką...

wero92nika 02-10-2008 21:39

Pamiętam jak zaczęłam czytać i przeżyłam szok,że tak szybko umarł Szalonooki,już na samym początku. Nie spodziewałam się tego,w końcu był jednym z lepszych aurorów.
Potem śmierć Zgredka. Nie mogłam w to uwierzyć. Nie spodziewałam się,że tak przeżyję jego odejście.
Popłakałam się też,jak Harry zobaczył martwych Tonks,Lupina i Freda : (
Jednak najgorsza była scena śmierci Snape i potem jego wspomnienia.
Czytałam ten fragment chyba z 5 razy.

wero92nika 02-10-2008 21:39

Pamiętam jak zaczęłam czytać i przeżyłam szok,że tak szybko umarł Szalonooki,już na samym początku. Nie spodziewałam się tego,w końcu był jednym z lepszych aurorów.
Potem śmierć Zgredka. Nie mogłam w to uwierzyć. Nie spodziewałam się,że tak przeżyję jego odejście.
Popłakałam się też,jak Harry zobaczył martwych Tonks,Lupina i Freda : (
Jednak najgorsza była scena śmierci Snape i potem jego wspomnienia.
Czytałam ten fragment chyba z 5 razy.

Gryfonka 02-11-2008 19:02

Ja płakałam kilka razy ale NAJGORSZA SCENA przy której ryczałam jak debil był moment śmierci Tonks i Lupina. Nie wiem przez ile siedziałam w łóżku z wilgotnymi oczami ale to był dla mnie straszny wstrząs i tego, że ich uśmierciła to nigdy autorce nie wybacze!

Kristel 02-11-2008 20:25

Ja jestem bardzo wrażliwa, ale nie umiem płakać przy książkach( przy filmach też nie, tylko na "Katyniu" raz xD), a bardzo bym chciała:(:sourgrapes: To znaczy może troszkę łezek uroniłam, no ale na pewno "nie ryczałam jak bóbr":| Co najwyżej łzy mi się cisnęły do oczu i chciałam się rozpłakać tak na siłę, ale nie mogłam... Więc miałam łzy w oczach, gdy zabito Hedwigę, a szczególnie przy porównaniu jej do szmacianej lalki, która leżała na dnie klatki:( i jeszcze, gdy Percy pogodził się z rodziną:), przy śmierci Zgredka nie, ale wtedy na jego pogrzebie, szczególnie przy mowie Luny xD, wzruszających było dla mnie wiele rzeczy, których nie chce mi się wymieniać;) Jednak płakałam po przeczytaniu, że Harry musi umrzeć, jak on o tym rozmyślał i w ogóle (chociaż wiedziałam, że przeżyje, ale to było takie tragiczne...). A ogólnie płakałam po skończeniu książki, ale nie tak od razu, tylko po kilku minutach i to tak w głos, aż myślałam, że rodzice zaraz usłyszą, ale jakoś się opanowałam i potem już sobie cicho płakałam... I płakałam jeszcze, po ukazaniu książki, gdy byłam w trakcie czytania, tzn. nie czytałam akurat, tylko chora byłam i w domu sama zostałam i sobie tak siedziałam w łóżku i zobaczyłam te wszystkie części Harry'ego, które tak kocham i przypomniałam sobie te wszystkie, długie lata, w których go czytałam, początek, no i ogólnie całą historię mojej Potteromani, że tak to ujmę xD i uświadomiłam sobie, żę już więcej nie będzie i w ogóle takie tam smutne rzeczy... Wtedy tak ryczałam, wcale się nie hamowałam i to przez prawie godzinę, w ogóle przestać nie mogłam... Eh, wyczerpujący opis XDB)

nimfadora21 02-13-2008 17:29

Rozmowa. Szczera rozmowa Harry'ego z Voldemortem. To mnie najbardziej wzruszyło. Chciało mis się ryczeć z tego jaki był odważny, jak szczerze i bez lęku mówił. To było dla mnie największy wzruszeniem. Odwaga Ginny, też mnie bardzo zaskoczyła i wzruszyła. Jak go pocałowała. Dobrze wiedziała, że na razie nie będą razem. Dobrze wiedziała, że nie będzie na razie więcej pocałunków. Dobrze wiedziała, że Harry ja kocha, ale nie mogą byś na razie razem. Tyle było wątpliwości, ale jednak sie odważyła i podarowała mu najlepszy prezent na siedemnaste urodziny jaki sobie Harry mógł wymarzyć. Miłość. Podarowała mu miłość. Podarowała mu także miłe uczucie, które wywołało w Harrym myśl "Mam do kogo wracać". Te dwie sprawy najbardziej wzruszyły mnie. Choć przy wielu momentach ciekły mi łzy z oczu to w tych momentach najbardziej. Rozmowa i miłość to to co mnie tak bardzo wzruszyło, że nawet teraz kiedy to piszę łzy ciekną, a ja próbuje je powstrzymać.

Zuza Konieczna 02-13-2008 18:11

Ja płakałam prawie przez cały czas.Gdy umarła Hedwiga i Szalonooki zalałam się łzami.potem przy grobach rodziców Harego.Tak szkoda mi było Zgredka...przecież on poświęcił życie by ratować przyjaciół.Wątek o Snapie i Lily...oraz cała Historia Lupina i Tonks...takmi było ich szkoda.Wzruszyłam się też gdy Percy wrócił do rodziny.Oprócz tego płakałam po śmierci Freda...:(

Remus10 02-13-2008 20:35

Mnie najbardziej wzruszyła śmierć Lupina, Tonks i Freda oraz utrata ucha przez George'a: :( A ta czwórka to moje ulubione postacie :| (a wraz z nimi Hermiona ;) )

jadomcia 02-13-2008 22:22

Mnie wzruszyła śmierć Tonk i Lupina. To było takie zaskoczenie i mało było opisane... Poza tym śmierć Zgredka. Rzeczywiście ta książka była pełna emocji ;)

Aberforth 02-14-2008 20:20

mnie najbardziej wzruszyła śmierć tylu osób i nie wiem jak wam ale mi strasznie podobała się dedykacja w siódemce:(

pol 02-14-2008 21:41

Mnie najbardziej z całej książki wzruszyła śmierć Zgredka. Całkowicie się tego nie spodziewałem, przecież dopiero co uciekli od Malfoyów, akcja toczyła się bardzo szybko, a nagle po aportacji przy domu Billa i Fleur tempo zwolniło, Zgredek miał wbity nóż...

Aberrant 02-14-2008 22:41

Wzruszyło ?
No cóż...przede wszystkim , ta scena w której umiera Snape.
Tak samo jak później jego wspomnienia.
Wzruszyłam się też przy tej scenie na cmentarzu...kiedy Harry zobaczył grób swoich rodziców i kiedy odnalazł swój dom.
Na pewno najbardziej wzruszył mnie jeszcze fragment śmierci Zgredka.
Poza tymi innych nie wyszczególniam....bo tam było dużo takich scen.

Tomasz Mahanti 02-15-2008 23:01

Rozmowa Harry'ego z matką.
Gdyby to nie było tak smutne i wzruszające, to bym się aż uśmiechnął. Tak to było dobrze napisane...

Śmierć Zredka.
Bo to dobry skrzat był.

Luna_9 02-16-2008 12:08

A mnie najbardziej jak zginał Fred. i jak odcięli ucho Gorgowi. :( no i jak zabili Moodego, to wszystko było straszne. Bardzo szkoda. :( No i jak Stworek mówił że zrobi na obiad wątróbki a oni nie przyszli....a no i poświęcenie Zgradka

Bellatrix xD 02-16-2008 12:14

Co mnie wzruszyło? Chyba każda śmierć ;( Szczególnie śmierć Zgredka, Freda i Snape'a. No i Belli , najbardziej szokujące było to ,że zabiła ją pani Molly......

Klaudia@Harry Potter 02-16-2008 22:26

Mnie najbardziej śmierć Snape! :(On tyle zrobił dla Harrego! I nigdy nie był szczęśliwy. Tu Potter odebrał mu Lily Evans. Mógł stracić życie za to że kłamał Voldemorta.

Ewellina 02-18-2008 16:49

Kolejność przypadkowa.
1.Na pewno śmierć Hedwigi ( mogłam źle napisać) kocham zwierzęta i sposób jaki umarła był dla mnie wstrząsem.
2.śmierć szalonookiego (chyba tak na niego mówili) lubiłam jego postać był taki odważny i stanowczy:)
3.Zgredek w tym momencie ryczałam jak bachor dosłownie:(-to chyba ten fragment przy którym zawsze będę ryczeć:(
4..Lubin i Tonks w pierwszym momencie nie uwierzyłam w to co przeczytałam koszmar:(
5.Snape i jego miłość do Lili to było takie urocze i wspaniałe B)

Podsumowując większość fragmentów była dla mnie świetną okazja do ryczenia, czy śmiania się:lol:

kasienka930 02-19-2008 18:38

Zdecydowanie najbardziej wzruszyły mnie (a zarazem zaskoczyły) wspomnienia Snape'a. Okazał się dobrym człowiekiem, od dzieciństwa kochającym matkę Harrego. Narażał życie, aby chronić chłopca i bardzo przeżył śmierć ukochanej Lily. Bardzo mnie to zaskoczyło i zasmuciło, biorąc pod uwagę fakt, że Voldemort go zabił. Zasmucił mnie również pogrzeb Zgredka, kiedy to Harry własnymi rękoma wykopał mu grób i pogrzebał skrzata. No i oczywiście śmierć Lupina (zważając na fakt, że bardzo lubiłam tę postać), Tonks i Freda (był razem z Georgiem najśmieszniejszą postacią, uwielbiałąm jego kawały i wygłupy w Hogwarcie). Ale mimo to myślę, że pani Rowling dobrze zrobiła uśmiercając tyle postaci, ponieważ w książce musiało być trochę tragizmu, nie? ;P

OLCIA 02-21-2008 10:18

Smierć Hedwigi, odciete ucho BLIŹNIAKA.. odejście Rona, zniszczenie przez Rona horkruksa, pobyt w Dolinie Godryka, chwila Harrego z Ginny( w dniu jego urodzin), śmierć Zgredka, tonks, Lupina, Snape, bliźniaka. Cały rozdzial BITWY O HOGWART. Rozdzial OPOWIEŚC KSIĘCIA, MOMENT SMIERCI SNAPE. Spotkanie Harrego z Dumbledorem. Wejście Harrego do Zakazanego Lasu. No cóz naprwde jest ich wiele wiecej momenty wzruszeni8a, śmiechu(dobre teksty) jestem naprawde pod wielkim wrazeniem

JasonBourne 02-22-2008 14:30

mnie najbardziej wzruszył początek rozdziału" ponownie zakazany las" jak Harry sądzi ze idzie na śmierć.

Vadem 02-24-2008 16:18

Mnie wzruszylo to kiedy Narcyza zaryzykowala swoje zycie i zycie rodziny kiedy oznajmila ze Potter nie zyje przy obecnosci Sami-Wiecie-Kogo... No i owczywiscie smierc Freda i Rodzicow Tedyego...
Biedny chlopak wychowywac sie bedzie tylko z babcia ;/

Anonimmm 02-24-2008 22:38

Cytat:

malinka_09 napisał/a:
Ja się popłakałam przy śmierci Snape'a i Zgredka. Wzruszył mnie też ogromnie rozdział "Opowieść Księcia". Zwłaszcza te momenty gdy Snape płacze po śmierci Lily, gdy obiecuje Dumbledore'owi wszystko, w zamian za uratowanie Potterów, no i oczywiście tekst: "Zielone oczy odnalazły czarne oczy, ale po chwili coś w tych oczach znikło, stały się nieruchome, puste i martwe...". To było strasznie smutne...
No chba mamy z malinką_09 baardzo podobny gust. Wiec wzruszyło mnie dokładnie to co ona wymieniła. Dziwię się, że niektórych kartek zupełnie nie "zapłakałam" :P A co do książki, był świetna.

Kashia 03-10-2008 22:13

Odejście Rona, gdy Hermiona i Harry byli na cmentarzu w Dolinie G.,Śmierć Snape i jego opowieść...poprostu super!:smilewinkgrin: Ale cała książka byla the best a takich momentów było o wiele wiecej;)

Klemenciol 03-21-2008 14:48

A więc mnie najbardziej wzruszyło:
- śmierć Hedwigi
- śmierć Zgredka
- śmierć Freda
- śmierć Lupina i Tonks
Jednak najbardziej wspomnienia i śmierć Sevarusa. :(

Aha, no i może jeszcze śmierć Szalonookiego...

dedalus14 03-21-2008 17:48

Wstyd mi się przyznać ale mnie najbardziej wzruszyło, jak Harry był w zakazanym lesie i jego rodzina była przy nim. :(

Patka-wariatka 03-23-2008 18:33

Z całą pewnością śmierc i wspomnienia Severusa Snape'a.. żal mi go.. bo to prawda, nigdy nie był szczęśliwy.. :( tak mi go szkoda..

Pat 03-23-2008 21:23

Może na początku powiem, że cała książka podobała mi się najbardziej z całej serii. Popłakałam się. Przy śmierci Moodiego, Freda i Snape'a. Niesamowicie wzruszyłam się jak została opowiedziana historia Snape'a i sytuacja przy grobach rodziców Harry'ego. :rol:
Pozdrawiam ;*** ;)

Santino 03-25-2008 11:39

Mi najbardziej zrobiło się smutno gdy umarł Snape...spodziewałem się, że w ostatniej części zostanie zabity(myslałem, że przez Harry'ego), ale ni w taki sposób...myślałem, że umrze w walce, a nie całkiem bezbronny zabity przez zwierze...

Patka-wariatka 03-26-2008 08:39

Najbardziej wzruszył mnie śmierć Severusa Snape'a i jego wspomnienia.. :( zwlaszcza fakt, że kochał Lily Evans przez całe życie.... I to, że nigdy nie był szczesliwy.. :(

kwoka208 03-26-2008 21:34

wiecie, skończyłam insygnia smierci. Dziwnie się czuje, i co to już koniec??
Jakoś mi żal. Ja wiem że mam prawie 18 lat. I jestem już stara, ale smutne że żyje w tak nudnym świecie. jak przeczytałam ten tom to się na końcu popłakałam jakoś się zżyłam z bohaterami.Najbardziej właśnie w tej części, I wiecie co, ostatnie zdanie o tej bliźnie która nie zapiekła od 19 lat, czytałam chyba ze 20 razy. Niby pare słów ale zrobiło na mnie takie dziwne wrażenie.

ellena 03-28-2008 00:12

zdecydowanie moment gdy Harry przywołał swoich bliskich z pomocą kamienia wskrzeszenia, gdy prosił matkę by była przy nim blisko, po prostu fontanna łez

rebuzz 03-28-2008 01:00

Jakoś bardziej wzruszające dla mnie był nie sam fakt, iż Zgredek nie żyje, ale to w jaki sposób Harry go pochował. No ale łezka poleciała w momencie gdy ostatni raz spojrzał na Ginny i jak dalej brnął przez zakazany las aż na ...polankę.

A, no i oczywiście Snape i jego historia - wyszło troszkę stereotypowo z Romantyzmu ale oczywiście geniusz Rowling tak to wszystko ujął, że...że lepiej nie było można ;)

pozdrawiam

Bebiko 04-01-2008 16:22

śmierć Freda, Zgredka, Snape'a :(
Opowieść o życiu Snape :( zasługiwal na coś więcej!:
W ogole dużo razy ryczałam

aj i jeszcze w V częsci.. najgorsze wsopmnienie Snape'a
musiał mieć straszne dzieciństwo :( a J.Potter go tak dręczył!

Patka-wariatka 04-01-2008 22:49

Tak, masz rację, Severus Snape zaslugiwal na coś lepszego. :( Nie umiał wyczarować patronusa, bo nie miał miłych wspomnień.. bardzo mi go szkoda..nigdy nie był szczęśliwy :( a James zachował się okropnie w stosunku do niego.. :|

__Cameron__ 04-02-2008 17:16

1. Śmerć Freda. Śmierć Lupina czy Tonks mnie nie wzruszyła (chociaż ich lubię), może to dlatego że nie wiem JAK umarli. A Fred był mi zawsze bliski, (zresztą tak samo jak George), bliźniacy dawali humor książce.
2. Wspomnienia Snape'a. Co tu dużo pisać... wg mnie Severus miał skopane życie. Jego sympatia (miłością boje się to nazwać), wyszła za jego wroga i miała z nim dziecko, którego nienawidził, ale go chronił. Udawał przed Voldemortem że jest jego sługą (podziwiam że mu się udało), umarł śmiercią dosyć tragiczną. A mało tego, (patrząc na jego życia wstecz), miał raczej dość nieudane dzieciństwo. Był wyśmiewany, nie lubiany... naprawdę życie miał skopane.
3. Wzruszyłam się przy epilogu. Nie było to jakoś BARDZO wzruszające, ale miałam to świadomość, że to ostatni rozdział HP.

Huncwoci 04-02-2008 21:11

Tak...wszystko było super...
ale były właśnie takie momenty "bardzo wzruszające"
-jakie...?? -<HG>
-...tak myśle że -<HL>
-..tak ja też tak myśle...-<HG>
-właśnie przy grobach rodziców Harry'ego..-<HL>
-coś jeszcze...tak...wspomnienie Severusa! -<HG>
-ooo tak...i...?-<HL>
-Bohaterska śmierć Zgredka...tak to był dobry skrzat...-<HG>
-oczywiście...ii...??...było coś jeszcze? ...-<HL>
-tak sądze...było jeszcze 1-<HG>
-tak..ostatnie sceny jak Harry spoglądał na martwe ciała w ...?-<HL>
-tak..w wielkiej sali...-<HG>

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:51.