![]() |
|
RE: Władca Pierścieni
Przeczytałam książki po parę razy, ale moim zdaniem filmy są lepsze od książek mimo iż w książkach jest więcej szczegółów. B)
|
Władca Pierścieni? To więcej niż książka. To piękny, złożony, przemyślany świat, stworzony przez J.R.R. Tolkiena. Wszystkie rasy, języki, miejsca, bitwy - arcydzieło. Trudno porównywać HP i Władcę Pierścieni... Obie teksiążki mają inny klimat, świat Rowling pokrywa się z naszym, a Tolkien stworzył wszystko na nowo. Jego książki sa cudowne i nie bez powodu oczarowują kolejne rzesze czytelników, np. mnie.
|
Książki Tolkiena są wyjątkowo ciekawe.U mnie są zaraz po Harrym Potterze. Tolkien stworzył świat tak szczegółowy i fascynujący ,że nie można go nie znać. Filmy także są dobre, ale nie ma to jak wspaniała książka, no nie?
|
Cytat:
Cytat:
"Jak sam kilkakrotnie podkreślał m.in. w przedmowie do Władcy Pierścieni doświadczenia wojny miały mały wpływ na jego twórczość lub zgoła żaden." Cytat:
Cytat:
Za to ja podziwiam niewyobrażalny talent J.R.R. Tolkiena do tworzenia nowych języków, kalendarzy, nazwy dni, miesięcy, krain geograficznych, przełęczy. To jest wspaniałe i mistrzowskie zarazem. |
Wspaniała książka, to jest książka wszechczasów B) a nie Harry Potter.
Zakupiłem: Władce Pierścieni, Hobbita, Silmarilliona, Niedokończone Opowieści, Dzieci Hurina, Atlas Śródziemia. Nie będe opisywał, bo żadne słowa nie opiszą tej niesamowitej książki. Fan mistrza Tolkiena na zawsze. PS. Wie ktoś gdzie znaleźć Księge Zaginionych Opowieści? |
Mi się strasznie podoba film. Ale książka jest niezaprzeczalnie lepsza. To dzięki tej trylogii zainteresowałam się fantasy < pokłon w stronę kuzynów >. Uważam, ze Tolkien jest niezaprzeczalnie najlepszym pisarzem tej ery. jest niesamowity. Potrafi wprowadzić niepowtarzalny klimat. Potrafi pisać o takich bzdetach jak oklepany zachód słońca w taki interesujący sposób, że no nie ma słów.
|
Nie ma na świcie filmu który by pobił książkę. Hobbit i trylogia władcy pierścieni to są książki które czytałem po kilka razy są to jedne z moich ulubionych książek. A jeżeli chodzi o film to jest prześwietny jeden z niewielu filmów naprawdę nawiązujący do książki. Jest kilka zmian w filmie np moment w którym przybywają nieumarli, powiem szczerze że to lepiej pasuje do filmu gdy umarli wpadają do walki na polach Pelennor niż by mieli wybić czarną banderę jak to jest opisane w książce.
|
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:49. |
|