HPN.pl

HPN.pl (http://hpn.pl/index.php)
-   Książki (http://hpn.pl/forumdisplay.php?f=21)
-   -   Najnudniejsza książka świata (http://hpn.pl/showthread.php?t=1359)

Ginny13 02-16-2008 19:15

Najnudniejsza książka świata

Jaka książka, którą czytaliście jest waszym zdaniem najnudniejsza? Nie ważne czy lektura, czy też nie. Dlaczego akurat ta książka? Co w niej było takiego nudnego, a właściwie czego jej brakowało, abyście zechcieli ją chętniej czytać??

Evangelina 02-16-2008 20:02

RE: Najnudniejsza książka świata

Dla mnie najnudniejszą ksiązką, a raczej ksiązkami były: Krzyżacy i Kamienie na Szaniec. Jeżeli chodzi o to dlaczego, to nie wiem. Moze dlatego, ze byly to ksiazki całkowicie nie w moim stylu, opowidajace o jakichś wojnach. W KnSZ prawie wogule sie nic ciekawego nie działo, przynajmniej wg mnie. :)

jetinajt 02-16-2008 21:06

Jak dla mnie nie ma nudnych książek, są tylko niedostosowani czytelnicy. Mówisz, że Kamienie na szaniec były nudne. Może i były, ale warto spojrzeć na tą książkę z innej perspektywy. Czy czytała byś to z taką samą obojętnością, gdybyś wcześniej poznała historię chłopców i dziewczyn tam opisanych. Większość z nich była w naszym wieku i większość z nich zginęła w naszym wieku. Spróbuj sobie wyobrazić ich życie. Życie gdy co parę dni przychodzi do ciebie wiadomość o śmierci kogoś bliskiego. Życie gdy codziennie musisz ryzykować życie, żeby bronić tych których kochasz. Wyobraź sobie, że jeden twój kolega z ławki został rozstrzelany, drugi zmarł po bolesnych męczarniach w gestapowskiej katowni, a twoja najlepsza przyjaciółka jest już tylko pyłem na polach wokół Oświęcimia. I wyobraź sobie, że w takich warunkach oni potrafili jeszcze cieszyć się życiem, kochać, bawić się. Potrafili wykorzystać każdą chwilę swojego młodego i kruchego życia. Wyobraź sobie to wszystko i przeczytaj tą książkę jeszcze raz.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Zawadzki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Bytnar
http://pl.wikipedia.org/wiki/Maciej_Aleksy_Dawidowski

E-Vaire 02-17-2008 11:07

Najnudniejsza książka jaką czytałam to Lassie Wróć i Krzyżacy. Tych drugich to właściwie nie przeczytałam, ale te 50 stron to była męka.

Ginny13 02-17-2008 12:37

Jak dla mnie to nudne były "Bajki robotów" koszmar, calkowicie nie w moim stylu, a właściwie nie w moim guście. "Tajemniczy ogród to też była męka... jakbym się zmusiła to przeczytałabym to w kilka godzin, a jako lekturę to czytałam tygodniami...Co dziwne ekranizacja owej książki, bardzo mi się podobała.

Evangelina 02-17-2008 14:30

Cytat:

jetinajt napisał/a:
Jak dla mnie nie ma nudnych książek, są tylko niedostosowani czytelnicy. Mówisz, że Kamienie na szaniec były nudne. Może i były, ale warto spojrzeć na tą książkę z innej perspektywy. Czy czytała byś to z taką samą obojętnością, gdybyś wcześniej poznała historię chłopców i dziewczyn tam opisanych. Większość z nich była w naszym wieku i większość z nich zginęła w naszym wieku. Spróbuj sobie wyobrazić ich życie. Życie gdy co parę dni przychodzi do ciebie wiadomość o śmierci kogoś bliskiego. Życie gdy codziennie musisz ryzykować życie, żeby bronić tych których kochasz. Wyobraź sobie, że jeden twój kolega z ławki został rozstrzelany, drugi zmarł po bolesnych męczarniach w gestapowskiej katowni, a twoja najlepsza przyjaciółka jest już tylko pyłem na polach wokół Oświęcimia. I wyobraź sobie, że w takich warunkach oni potrafili jeszcze cieszyć się życiem, kochać, bawić się. Potrafili wykorzystać każdą chwilę swojego młodego i kruchego życia. Wyobraź sobie to wszystko i przeczytaj tą książkę jeszcze raz.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Zawadzki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Bytnar
http://pl.wikipedia.org/wiki/Maciej_Aleksy_Dawidowski

Prawie wszyscy mówili mi to samo. Może i dużo tam się działo, ale zostało to opisane w taki sposób, że cztając tę ksiązkę prawie zasypiałam. Może za kilka lat przecztam jeszcze raz (w co watpie) i podejde do tego inaczej, ale narazie nie zmieniłam zdania o tej ksiązce. A wracając do tematu, to zgadzam się z Ginny13, "Bajki Robotów" są strrrrasznieee nuuuudne

chimera 02-17-2008 18:21

Też często się spotykałam z twierdzeniem, ze nie ma książek nudnych... No, ale zależy dla kogo^^ Niektóre naprawdę mnie nie interesowały, a czytając jest zmuszałam się do koncentrowania myśli... Jednym z takich dzieł jest 'Odprawa Posłów Greckich'. Do dziś dzień nie wiem, o co w tym chodziło xD. I jeszcze 'Ania z Zielonego Wzgórza'. Nie wiem, dlaczego.. pewnie temu, iż byłam do tej powieści bardzo uprzedzona... Ale mniemam, że kiedy przeczytam to po raz wtóry, zauważę pewne rzeczy, których wcześniej nie widziałam ;]

nimfadora21 02-17-2008 22:00

"W pustyni i w puszczy". To jest najnuuudniejsza książka jaką znam. Piętnaście rozdziałów ich porywają i następne dwadzieścia idą przez pustynie. Jakaś katorga. Straszna jest ta książka. Zaraz po niej w pamięci tkwi mi lektura z przed lat (chyba to była druga klasa) Anarug z Grenlandii, nie wiem dlaczego jej nie lubie, ale po prostu nie moge jej zcierpieć.

Ania 95 03-04-2008 14:44

Najnudniejsza książka świata? Zdecydowanie "W pustyni i w puszczy" i "Robinson Cruzoe". Tych dwóch książek wręcz nie cierpię. Przeczytałam je, ale tylko dlatego, że były moimi lekturami szkolnymi. Wole książki o tematyce fantastycznej, a nie przygodowe. To jest dla mnie nudne. Za dużo opisów miejsc i krajobrazów... Przez to książki są nudne. Wiadomo, zdarzały się ciekawe momenty, ale było ich naprawde bardzo mało...

Vayamess 03-04-2008 19:11

Nie przypadła mi do gusta żadna, ale to żadna lektura z okresu romantyzmu. Może dlatego, że każdą rzucałam w kąt po przeczytaniu 20 stron? Mejbi. Tak, czy inaczej, romantyzm był dla mnie katorgą i serdecznie cieszę się, że zaczęliśmy pozytywizm, gdzie bohaterowie żyją w bardziej przystępnym świecie i lepiej ich rozumiem.
'Cierpienia Młodego Wertera', 'Dziady' (Boże, uchowaj), 'Konrad Wallenrod', 'Kordian' czy 'Nie-boska komedia', w której, do dzisiaj, nie wiem o co chodzi, to dla literatura nie dla mnie. Mnóstwo opisów prozaicznych rzeczy, a zaraz jakieś wielkie monologi, traktujące sama nie wiem o czym konkretnie... Chińszczyzna xD

MalaCzarna 03-07-2008 16:34

Vayamess- a rekord pobił chyba Werter. Baran nawet zabić sie nie umiał i umierał przez 12 godzin.Az sie miało ochotę wejść do książki mu pomóc.
Konrad Wallenrod oraz Kordian też zasługują na podium.

Mitzi Caspar 03-08-2008 21:04

Krzyżacy. Musiałam ją czytać w 1 klasie gimnazjum i była to dla mnie tortura. Książki Sienkiewicza dla mnie są makabryczne, obojętnie, czy dla dzieci, czy historyczne, czy nowele. Nie mogę ich znieść. Wyjątek stanowi Quo Vadis.

Adela 03-11-2008 11:34

Najnudniejszą książką jaką dotychczas przeczytałam (a raczej usiłowałam przeczytać) były "Syzyfowe prace" Stefana Żeromskiego. Ja tego faceta po prostu nie umiem zdzierżyć.

Liza 03-18-2008 14:31

Jak na mój gust nie ma jak to nazwała autorka tego tematu najnudniejszej książki świata. Owszem jest dość dużo nudnych lub trudnych książek... Ale myślę, że w każdej można znaleźć coś ciekawego.
Nudne książki, które przeczytałam? Faraon - Bolesława Prusa przeczytałam zaledwie parę stron i już mi się dalej nie chciało... Jednak w najbliższej przyszłości mam zamiar sięgnąć po tą książkę ponownie, może jeszcze jestem/byłam za młoda na nią i tyle. Tak to niezbyt podobała mi się książka pt. ' W pustyni i w puszczczy' ale nie było tak źle... xDD Czytałam dość dużo książek, ale 'brałam' te które wydawały mi się fajne^^

lunka94 03-22-2008 21:08

Evaire:
,,Najnudniejsza książka jaką czytałam to Lassie Wróć''.
Jejć. Przecież to piękna książka!! Opowiada o miłości i przywiązaniu człowieka do zwierzęcia. Właśnie z powodu tego pies przebył katorżniczą wędrówkę i nie poddał się. Mnie osobiście ona wzruszyła.

nimfadora21:
,,"W pustyni i w puszczy". To jest najnuuudniejsza książka jaką znam.''
Co?! Ja wciągnęłam się w kolejne rozdziały tej książki, z niepokojem śledziłam losy bohaterów, przeżywałam razem z nimi złość, strach, zwątpienie i radość. To jedna z moich ulubionych książek.

A dla mnie najnudniejszą książką jest ,,Pan Tadeusz''. Pisany jakimś niezrozumiałym językiem, do tego wierszem, ciągnące się bez końca wątki, niektóre wogóle niepotrzebne... Do tego opis bitwy. Boże, uchowaj !!

Her-mio-na 13 03-23-2008 09:40

To chyba się nazywało "O krasnoludkach i sierotce Marysi"... Czytałam t w 4-5 klasie. Boże, to było takie nudne, że ledwo doczytałm do końca. Może ta książka ma jakieś przesłanie, czy coś, ja nie wiem. Na pewno nic takiego w niej nie znalazłam. najnudniejsza książka, jaką czytałam...

Dredzio 03-28-2008 13:35

Chyba nie ma takiej książki która by mnie nudziła... No, może Krzyżacy, ale ich nie przeczytałam raczej z lenistwa :P

Nisia1990 03-30-2008 16:18

Heh, jak dla mnie to większość lektur są nudne;P

Roksia 03-30-2008 19:50

Najnudniejsza to byli "Krzyżacy" no i "Zemsta".No i wszystkie inne lektUry takie jak "Opowieść wigilijna" czy "Chłopiec z Grenlandii". Nienawidzę lektUr.

Blyskawica95 03-30-2008 21:33

Dla mnie najnudniejsza książka to czarne stopy. wg mnie tam nic sie nie działo. zresztą nic nie rozumiałam. to było głupie.

Edit: Bez przekleństwa by się obyło.

Lady Mary Jane 03-31-2008 14:43

Najnudniejsza ksiażka na świecie. Dość ogólne stwierdzenia. Bo książka dla jednej osoby może być nużąća, nudna i do d**y, a dla drugiej niezwykłym dziełem. Nie obrażając nikogo, zacznę wymieniać. A więc:
Miejsce I - "Krzyżacy" H. Sienkiewicza
Miejsce II - "Kwiat Kalafiora" M. Musierowicz
Miejsce III - "Mistrz i Małgorzata" M. Bułhakowa
Miejsce IV - "Makbet" W. Szekspira
Miejsce V - "Kamizelka" B. Prusa (Co prawda to nowela, ale równie nudna jak poprzednie książki)

Moja lista, jak widać wyżej, ma pięć miejsca. Na pierwszym zawsze, bezsprzecznie będą Krzyżacy. A reszte już znacie ; D

Pozdrawiam
Mary Jane

FleurEvans 04-13-2008 17:18

Wg najnudniejsza książka to "Hobbit, czyli tam i z powrotem". Nie doczytałam do końca, bo nie dałam rady. zaszczytne drugie miejsce zajmują Krzyżacy. Tych to w ogóle nie przeczytałam. No i jeszcze " Stary człowiek i morze" oraz "Pan Wołodyjowski". Masakra...

Fidelisa 04-13-2008 21:51

Jak dla mnie najnudniejszą książką, jaką czytałam byli "Krzyżacy" Sienkiewicza. Zasnęłam przy niej i obudziłam się po godzinie nie potrafiąc odróżnić Maćka od Zbyszka. Ogólnie w życiu zasnęłam przy czytaniu tylko dwa razy, bo tak znudził mnie tylko podręcznik do historii do 1 gimnazjum. Ja wiem, że niektórzy uwielbiają "Krzyżaków", ale dla mnie ta lektura była męką...

Sev1302 04-15-2008 15:30

Najnudniejsza?

Zdecydowanie "Bajki robotów"Stanisława Lema! Szczerze to czytałam dużo lektur szkolnych, które mnie lekko nudziły, lecz każdą przeczytałam do końca... A Bajki robotów były pierwszą lekturą jakiej nie przeczytałam... Ogólnie cała była do niczego.... Katastrofalnie nudna.......

Parę osób pisało, że W pustyni i w puszczy jest nudna. Nie zgadzam się. Oczywiście są te okropne, długie opisy przyrody, lecz można wytrzymać.... Mi się podobała....

Hermiona1334 04-18-2008 20:44

"W pustyni i w puszczy". Ale to było nuuudne! Zero jakielkolwiek akcji połowa ksiązki to nudne opisy pustyni i krain geograficznych. To była moja lektura ( jedyna przy której spałam). Zawsze czytam lektury z 16 miesięcznym wyprzedzeniem bo lubię sobie poczytać,ale to była nuda nad nudami! Masakra. Nie do wiary, że kiedys ludzie tak się tym zachwycali blee. Jak to czytałam to normalnie:sleep:

Serea 04-18-2008 20:50

Najnudniejsza? U mnie najnudniejsze.
I- "Krzyżacy"
II- "Pinokio"
III- "Uczniowie Spartakusa"
IV- "Stary człowiek i morze"
V- "Bajki Robotów"
Co ciekawe wszystkie są lekturami. Do końca "Krzyżaków" nie dotrwałam. Tak dokładnie to skończyłam na 100 stronie xD.

E-Vaire 04-18-2008 20:59

Cytat:

Co ciekawe wszystkie są lekturami. Do końca "Krzyżaków" nie dotrwałam. Tak dokładnie to skończyłam na 100 stronie xD.
Jesteś lepsza niż ja! Ja dotrwałam do strony 50.

isabelle99 04-18-2008 22:17

Latarnik, Stary człowiek i morze..... i wszystkie inne nudne lektury, które były do bani.:rip:

Gabriel 04-18-2008 23:05

Nad Niemnem tego nic nie pobije, totalna zamuła nie wiem jak można tworzyć coś co jest tak nudne i przewidywalne !!

blackberry 04-19-2008 07:21

Cytat:

Oczywiście rozumiem,że z gustami różnie to bywa, ale jak dla mnie ta książka to prawdziwe mistrzostwo !

I przychylę się do opinii Gabriela - czytanie "Nad Niemnem" było dla mnie zdecydowanie męczące.

filis 04-19-2008 13:12

Cytat:

Cytat:

Oczywiście rozumiem,że z gustami różnie to bywa, ale jak dla mnie ta książka to prawdziwe mistrzostwo !
Oj, blackberry, jestem całą sobą po Twojej stronie. 'Mistrz i Małgorzata' to najlepsza kwaśna grotecha jaką czytałam ;].

Do najnudniejszych dzieł zaliczę jeszcze 'Martę' Elizy Orzeszkowej. W żadnym aspekcie nie przypadła mi do gustu.

Lady Mary Jane 04-24-2008 07:17

Uuups. Przypomniałą mi się jeszcze jedna najnudniejsza książka na świecie. Polecam ją osobom, które wyibierają zawód psychiatry xD [tak jak ja xDD]

-Zagadnienia grupowej psychoterapii nerwic. Stanislaw Kratochvil

No po prostu jedno wielkie gówno xD

Kendra 04-24-2008 16:41

Oo! Ja nie mam wątpliwości - "Syzyfowe prace". To było straaaaszne! Jak sobie przypominam jak się musiałam męczyć to... ah! Aż mam ciary ;/

mk 04-29-2008 20:45

Chcecie wiedzieć jaka ksiązka jest najnudniejsza?? to wam powiem- "Wyznania" św. Augustyna. Moja lektura. Porażka przeczytałam 2 strony. U mnie w klasie to nawet ci najbardziej oczytani wytrzymali góra 2 rozdziały. JAk o niej mysle to juz mnie cos trafia. Tam sie nic nie dzieje nic, nic, WIELKIE nic.Wiem ze tak sie pisało w sredniowieczu ale prosze nie każcie tego czytac młodziezy bo prędzej czy później oszalejemy, fragmenty tak ale nie całość!!!!!!!!!!!!!!!!

rytyj 04-30-2008 16:27

dla mnie najnudniejsza książka to Dzieci z Bulerbym ,bo jest tam zero fantazji

agaa_21 05-03-2008 13:20

Jak dla mnie "Władca Much " to książka dosyć nudna.

Patka-wariatka 05-18-2008 21:07

Cytat:

Evangelina napisał/a:
Dla mnie najnudniejszą ksiązką, a raczej ksiązkami były: Krzyżacy i Kamienie na Szaniec. Jeżeli chodzi o to dlaczego, to nie wiem. Moze dlatego, ze byly to ksiazki całkowicie nie w moim stylu, opowidajace o jakichś wojnach. W KnSZ prawie wogule sie nic ciekawego nie działo, przynajmniej wg mnie. :)

Ja przeczytałam Twojego posta, to byłam w małym szoku.. Piszesz, że w "Kamieniach.." nic się nie działo ?? Tych chcesz przez to powiedzieć, że walka z okupantem, wszystkie akcje Małego Sabotażu i akcje dywersyjne, tajne plany, mnóstwo pomysłów, śmierć bohaterów i tocząca się ciągle walka o wolną Polske, to nic ?! Tam się właśnie cały czas coś działo ! Ja Cię nie rozumiem. .. Mi się książka strasznie podobała.

olusieenkaaa 07-07-2008 20:52

Krzyżacy, Syzyfowe Prace (jedyna lektura, która tak mnie znudziła, że nie przeczytałam do końca), Mały Książe (oh.. po porstu jedno wielkie dnooo)

Ginny_Weasley12 07-08-2008 11:07

Cytat:

Wg najnudniejsza książka to "Hobbit, czyli tam i z powrotem".
O, z tym tez się zgadzam. Pamiętam, jak przeczytałam HP po raz pierwszy (bo kiedyś książek nienawidziłam), a zaraz po tym mialam urodziny. I dostałam hobbita. Doszłam do końca, ale musiałam się nieźle namęczyć. Wiem, że inne osoby by się ze mną nie zgodziły - dla mojej koleżanki to jest najlepsza książka pod słoncem.

Widzę, że dużo osób mówi o "W pustyni i w Puszczy", albo o "Robinson Kruzoe". Cóz, też mam takie zdanie. Mialam te książki jako lektury. Tata mi zawsze mówił: oj przeczytaj te książki, one są ciekawe.
Dla mnie nie były one ciekawe, ale nie były też przerazająco nudne.

No i jeszcze "Bajki Robotów". To również miałam za lekturę, ale my musieliśmy przeczytać tylko 1-2 rozdziały, więc całej książki nie znam.
Mówicie też o "Nad Niemnem" czy "Krzyżakach". No cóż, nie jestem jeszcze w takim wieku, że te książki miałam jako lekturę, ale z tego co czytam i co inni mi mówią - to jest przerażające. Raz obejrzałam kawałek "Nad Niemnem". Filmu. Nie wiem, cały czas tańczyli i nic się nie działo ;/

No i ja sama coś dodam: "Artemis Fowl". Ta książka jest... coś w stylu "Bajek Robotów", tylko że nowocześniejsze pismo i więcej rzeczy się dzieje. Ale wszędzie są same roboty. Na tym też zasypiałam.

Artemida 07-14-2008 13:20

1. "Syzyfowe prace" - nudna jak flaki z olejem, prawie jak Gombrowicza dzieła, które są po prostu o niczym. A "Syzyfowe..." to po prostu... nie da się przebrnąć przez tą książkę.
2. "W pustyni i w puszczy" - czytałam ją siostrze na głos. Brak słów.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:03.