![]() |
RE: Sprawy niewyjaśnione przez autorkę
Cytat:
Nie mam pojęcia, gdzie się podział pierwszy post, więc zostawiam go tutaj w postaci cytatu. li. [/small] Kościół jest w tej książce nieważny. Jakby któryś z głównych bohaterów był chrześcijaninem, Gwiazdka u Weasleyów wyglądała by jak ta, którą przedstawił Arthur Weasley "Wigilia w Norze". http://forum.twoj.net/index.php?showtopic=198 |
W Boga wierzą to przercież oczywiste jak mają tam swięta Bożonarodzeniowe, jak to co się stało z ciałem Voldemorta po śmierci Lili czytaj dokładnie książne był jak jak by duszą albo czymś w rodzaju dymu dzięki czemu mógł wchodzić do ciała innych ludzi jak w pierwszej części, a po co Potter ma wracać do starych miejsc autorka raczej chce żeby Harry poznawał nowe miejsca, a nie wracać do starych, a niby kiedy miałby używać jezyka wężów i po co? Po co wspominać że się ktoś mył podnieca cię to...to by tylko zmarnowało czas autorki żeby wypisywać takie głupoty na reszte nie moge odpowiedziećB)
|
W Boga wierzą, choć i tak pewnie większość to ateiści. To porostu nie jest książka z poruszonym tematem religii. I dobrze! Przynajmniej troche oddechu...a co do reszty wszystko chyba ma się wyjaśnić w VII tomie, miejmy nadzieję.
|
Dobrze że o bogu nie ma, bo to nie jest dzieło tylko dla chrześcijan. Sprawa higieny osobistej bardzo mnie zajmuje, bo nigdy nie było o tym nic, poza eliksirem wielosokowym i jajem w łazience prefektów. no i jak Harry się dowiedział, że będąc kapitanem Gryfonów może korzystać z łazienki prefektów.
|
Dobra, lecimy po koleji.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wrzeszcząca Chata -> o wydarzeniach w niej wiedziała garstka osób , więc zapewne nie było najmniejszego sensu ją niszczyć, na dodatek jeżeli była swoistą atrakcją turystyczną. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Człowieku, ale sie dopatrujesz szczegółów. Tak twoje domysły są bardzo prawdopodobne no ale ludzie po co tam Bóg. Nie żebym była niewierząca... Ale to jest ksiązka fantastyczna! Po to czyta sie ksiązki żeby uciec od realiów rzeczywistości a nie żeby ją czytać...
|
Moim zdaniem uczniowie Hogwartu wierzą w Boga ale pewnie jest także wielu takich którzy są innego wyznania (no bo skoro czarodzieje mogą być wszędzie na całym świecie gdzie na caly świat przypadają tylko 3 szkoły magiczne to trudno by było zeby wszyscy uczniowie byli chrześcijanami ). Ale to dobrze że Rwling nie zagłębiala sie w tematy religijne bo magia i religia nie idą w parze. Zaraz by się jakis z tego skandal zrobił i to jeszcze gorszy niż to co tak niedawno wielu księży mówiiło ( ze niby HP nakłania do pogaństwa i satanizmu ). Zreszta nie wyobrażam sobie tego żeby w HP dzieci co niedzielę do kościółka popieprzały z Mcgonagall na czele. Ni w gruchę i pietruchę xD
|
A teraz powiem szczerze, co o tym wszystkim sądzę. Ja jestem chrześcijanką i muszę powiedzieć, że trochę mnie razi, że w Harrym nie jest dokładnie określone, w co kto wierzy. Ten lekceważący stosunek Jo do religii czasem mnie denerwuje. Zgadzam się, że magia i religia nie idą w parze, ale... no jak ktoś bardzo mocno wierzy w Boga, to trochę trudno mu czytać o takim całkowitym braku poszanowania dla niedzieli, czy tak powierzchownym obchodzeniu świąt chrześcijańskich. Wiem, że trzeba szanować różnice kulturowe i religijne... ale nic nie poradzę na to, że czytając niektóre wypowiedzi na tym forum robi mi się przykro i że brak akcentów w stronę jakiegokolwiek wierzenia w książce mnie odstręcza. Może po prostu nie nauczyłam się jeszcze tej niezbędnej tolerancji? Jestem gotowa na wszystko, by wyraźnie zaznaczyć, że wierzę w Jezusa i Maryję i jestem z tej wiary dumna. Dlatego mogłam przez przypadek kogoś tutaj obrazić, za co z góry przepraszam.
|
Cytat:
|
No i pięknie, ale nie wmawiaj mi, że ja ich nie szanuję. I koniec dyskusji, bo nie mam ochoty jej ciągnąć.
|
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:03. |