HPN.pl

HPN.pl (http://hpn.pl/index.php)
-   Insygnia Śmierci (http://hpn.pl/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Który rozdział jest najlepszy? (http://hpn.pl/showthread.php?t=758)

fred12 08-10-2007 19:20

Który rozdział jest najlepszy?

Który rozdział siódmego Harry'ego Pottera jest wg. Ciebie najlepszy?

[small]A autor tematu sam się nie wypowie bo i po co, prawda? Jak już zakłada się jakiś temat to wypadałoby napisać coś sensownego... Li.[/small]

Limonka 08-11-2007 08:12

RE: Który rozdział jest najlepszy?

Hmm... Malfoy Manor, czyli bodajże rozdziału dwudziesty trzeci. Co mi się w nim podobało? Miejsce akcji. Obecność śmierciożerców, ze szczególnym uwzględnieniem Draco i torturowanie Hermiony. Tym ostatnim Rowling pozytywnie mnie zaskoczyła, czegoś takiego się po niej nie spodziewałam. No i pierwsze rozdziały były całkiem niezłe. Spotkanie śmierciożerców i Voldemorta... ahh... takie realistyczne, dokładnie takie jak sobie wyobrażałam. No i słynne "Nagini, obiad..." xD.

Mistyk 08-11-2007 14:18

Mam rozterkę... Z jednej strony Dwór Malfoyów. Za ten klimat i wszystko o czym wcześniej pisała moja Limonka z małym minusem za styl ucieczki... Trochę naciągane i naiwne no ale niech będzie.

Z drugiej strony akcja w Hogwarcie za atmosferę, kłócące się ze stereotypami rozwiązania i opis salony Krukonów.

Chyba jednak zdecyduję się na opcje pierwszą.

fred12 08-11-2007 14:52

Na prośbę administratora umieszczam tu moją opinię:
Moim zdaniem, najlepszy jest rozdział 33, pt. "Opowieść Księcia". Wyjaśnia on całą niechęć Snape'a do Harry'ego oraz wyjaśnia przyczyny śmierci Dumbledore'a. :D

Black Lady 08-11-2007 16:52

hmm..najlepsze rozdzialy to wg mnie
"the silver doe" - 'stylowy' powrot Rona :)
"Kreatcher's Tale" opowiesc Stworka duzo wyjasniala i no coz...po prostu mi sie podobala
"Prince's Tale" te sceny z dziecinstwa Snape'a byly swietne, tak samo jak wyjasnienie zabicia Dumbledore'a :) wreszcie polubilam Snape'a ;)
aha fajny byl jeszcze opis domu Luny w "Xenophilius Lovegood" ;):)

jetinajt 08-12-2007 10:53

Mi najbardziej podobały się ostatnie rozdziały w Hogwarcie. Zwłaszcza ten w którym Neville zabił Nagini. Przemiana Nevilla jest zresztą chyba najbardziej zaskakująca w całej serii.

Kot 08-12-2007 12:21

Mi najbardziej podobał się rozdział 25, w którym po raz pierwszy możemy zobaczyć naprawdę szczęśliwego Remusa, gdy mówi wszystkim obecnym w domu Billa i Fleur oTeddy'm. Ten fragmęt podobał mi się najbardziej, bo w końcu Remus znalazł trochę szczęścia. No i rozdział 11 , choć niepowinien bo Remus strasznie cierpiał i był w rozterce, ale ten rozdział pokazuje nam, że Remus jest w stanie poświęcić się całkowicie dla dobra osób które kocha, oraz, że Remus przez wiele lat cierpiał w samotności i że boi się stracić bliskich:(

agatqa92 08-19-2007 17:23

A mi się podobała cała książka :D a że mowa tutaj o rodziałach to przede wszystkim:
-opowieść stworka, kiedy byli w byłym domu Syriusza, a obecnym Harrego. To chyba 10 rozdziiał :) świetny moment kiedy Harry wszedł do pokoju swojego ojca chrzestnego.. zdjecia, listy itp :)
-opowieść księcia (o ile pamietam 33 rozdział) z wiadomych powodów :) Wyjaśnienie tych całych dziwnych "zbiegów okoliczności" ;)

weronika_151 08-21-2007 16:19

Mi najbardziej podobał się rozdział 33, pt. "Opowieść Księcia". Powody chyba są oczywiste a mianowicie wyjaśnienie śmierci Dumbledora. Dzięki temu rozdziałowi w końcu polubiłam Snape'a. :)

goblin 08-29-2007 16:37

Oczywiscie ostatnie rozdzialy walka o hogwart i hmm nazwijmy to "pojedynek" Harrego i Voldiego. Bardzo mi sie podobal sposob w jakim Harry wyprowadzal Voldemorta z rownowagi :D podobal mi sie takze rozdzial o wspomnieniach Snape'a oraz King Cross

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:26.