HPN.pl

HPN.pl (http://hpn.pl/index.php)
-   Insygnia Śmierci (http://hpn.pl/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Dumbledore gejem? (http://hpn.pl/showthread.php?t=959)

melody 10-20-2007 20:49

Dumbledore gejem?

Pewnie już wiecie, że Jo udzieliła wywiadu (dla BBC bodajże), w którym wyznała, że Dumbledore był gejem - w młodości był zakochany w Grindelwaldzie, ale gdy odkrył jego prawdziwą naturę, przeżył kryzys miłosny.

Co o tym sądzicie? Czy była to próba podkreślenia tolerancji, czy chwyt marketingowy?

jetinajt 10-20-2007 21:26

RE: Dumbledore gejem?

Raczej głupota i kolejny argument do ręki antypotterrom. No bo jeśli Dumbledore jest gejem, to może cały personel Hogwartu to homoseksualiści. W końcu wszyscy byli samotni i bezdzietni. Tak właściwie nie wiem po co Jo to powiedziała. Bo poprawnie politycznie jest żeby w książce był gej? Żeby zrobić szum wokół książki? Mam nadzieję, że to stwierdzenie wynikało tylko z głupoty autorki, bo jeśli to miał być chwyt marketingowy, to raczej samobójczy. Na pewno nie była to próba podkreślenia tolerancji, bo w całej serii nie ma żadnej wzmianki o tym, że Dumbi to gej, a więc nie mógł być on tolerowany jako homoseksualista bo nikt o tym nie wiedział. Jak dla mnie to stwierdzenie, że dyrektor był odmiennej orientacji seksualnej nie pomoże ani homoseksualistą, ani książce. Ja osobiście nie mam nic do homoseksualistów, ale w Polsce reakcja naszej elity może być taka jak dosyć żartobliwe opisałem w temacie poniżej.

BTW.
Podobny wątek został poruszony w dziale postacie/Albus Dumbledore

PS.
Jeszcze jedno moje spostrzeżenie. Skoro Dumbledore jest gejem to może ten filmik też jest prawdziwy http://www.youtube.com/watch?v=4dMkLR4q9jU

Heren 10-21-2007 11:21

Super bezsensowne x.x
Wprawdzie nie neguję prawdziwości tego wywiadu, ale to jest naprawdę..._po prostu głupie ;/. Teraz jeszcze brakuje tego ogólnego..._zniesmaczenia. Jak powiedział jetinajt, samobójstwo Jo.

roit_girl 10-21-2007 14:30

Jesli to chwyt marketnigowy to ja wysiadam...
Głupie i nie potrzebne stwierdzenie :/

Zgadzam się, że to istne samobójstwo.

HermionaBlack 10-21-2007 19:04

Szczerze mówiąc (pisząc) bardzo zaskoczyła mnie ta wiadomość. Myślałam, że Dumbledore po prostu nie przeżył prawdziwej miłości,_albo nie miał na to czasu,_w końcu był bardzo zajętym czarodziejem._Informacja szokująca,_pomimo,e nie mam nic do homoseksualistów._To mi jakoś nie pasuje do profesora._Ale wyjaśniałoby to jego "skłonność" do Grindelwalda,_pomimo iż Dumbledore to ten dobry,_a Grindelwald zły. Ale pomyślcie, jak w takim razie trudno mu było stoczyć pojedynek ze swoim "ukochanym". :(

A jeśli chodzi o powód wprowadzenia takiej informacji przez Jo, to myślę,e nie był to chwyt marketingowy,_a właśnie podkreślenie tolerancji. :)

Pozdrawiam :*

jetinajt 10-21-2007 20:27

Cytat:

A jesli chodzi o powod wprowadzenia takiej informacji przez Jo. to mysle,ze nie byl to chwyt marketingowy,a wlasnie podkreslenie tolerancji.
Chciałbym zobaczyć tę tolerancję, gdyby jej córka (Jo ma chyba córkę) przyszła i powiedziała "Cześć mamo, to moja dziewczyna Jolanda, chodzimy ze sobą". Dopiero w takiej sytuacji można powiedzieć coś o tolerancji pani Rowling. Bo tak to każdy se może mówić, że jest tolerancyjny, zwłaszcza gdy ma się miliardowy majątek i można mieć wszystko gdzieś.

Carola3000 10-22-2007 19:34

Popieram! To kompletne bzdury!! Dumbledore nie mógłby być gejem!! Podziwiał Grindewalda że jest taki bystry i ambitny. W pewnym stopniu przypominał mu samego siebie! Nigdzie w książce nie było wspomniane że go kochał!!

Aaronka 10-23-2007 19:27

Dla mnie głupi jest sam fakt, że udzieliła wywiadu, w którym mówiła wiele rzeczy zamiast opisać je w książce... Ale Dumbledore gejem? To już kompletna porażka.

Serpensortia 10-23-2007 19:31

Zapewne już wielokrotnie wałkowany cytacik:
"Po napisaniu swego dzieła autor powinien umrzeć, by niw wchodzić mu w drogę."

Całkowicie się z tym zgadzam... Samobój dla JKR.

agatqa92 10-28-2007 14:27

Nie wierze... po_prostu dla mnie to jest głupota. Dumbledore gejem? A może McGonagall lesbijką?

Niech was ziemia pochłonie xD.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:45.