Wyświetl pojedyńczy post
Stary 01-04-2008, 11:23   #2
Moony Alex
Omijać szerokim łukiem

Moony Alex na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: O czym młodzież nie chce mówić??

Cytat:
Miss Bagwell napisał/a:
nałogi- Nie chcemy się przyznawać, że palimy , pijemy bądź bierzemy jakieś inne środki...Bo nam wstyd???
Nie wiem jak jest w Twoim otoczeniu, ale jeśli chodzi o moje, to pozostaje mi tylko powiedzieć: ŻE CO PROSZĘ?
Może w sumie z rodzicami, nauczycielami, czy kim, o tym się nie rozmawia... Ale ile razy ja słyszę "O, wczoraj byliśmy na imprezie u X, tak się schlałem, że nic nie pamiętam!", "No, to kiedy powtarzamy dżamprę? Przynieś procenty!", "Eee tam, Ty to masz słaby łeb, ja potrafię wypić tyle i tyle alkoholu takiego i takiego"... Z paleniem może nie ma tego aż tyle, ale... "Ty nie palisz? To jakaś dziwna jesteś!". Nie żeby było, że ja się zadaję z takimi ludźmi, ale chodzę do szkoły, chodzę po mieście i mam uszy. A to słychać.
W sumie, sądzę, że nastolatków, którzy mają te problemy można podzielić na dwie grupy. Są tacy, którzy chwalą się tym na około i czują się z tego powodu lepsi (w moim otoczeniu takich jest więcej), a to, co inni powiedzą mają głęboko w rzyci.
Są tacy, którzy piją, palą, ale jak przychodzi co do czego, to oni święte aniołki, nikomu nie powiedzą - kryją się z tym przed wszystkimi - czy to dorośli, czy rówieśnicy.
Z narkotykami jest nieco inaczej - wiele osób się zarzeka, że to świństwo i tak dalej, i rzeczywiście tego unika, nie bierze, gardzi tym. Ale są też tacy, którzy dla chwili 'odlotu' 'poświęcą się'. I podobnie jak z alkoholem. Jedni się pochwalą przed wszystkimi, drudzy będą się kryć.
Moony Alex jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem