Cytat:
|
Kościół owszem ma prawo reagować w swoim własnym kręgu.
|
Nie no jasne, więc jak kogoś biją na ulicy to mam się ofiarę pytać o wyznanie, czy mam jej pomóc? Czy jeśli ateista kogoś krzywdzi to mam nic nie robić, bo jest ateistą i według niego robi dobrze? Czy jeśli jakaś partia jest za aborcją na życzenie, to czy nie mam prawa wyrazić swoich poglądów na jej temat. Oczywiście, że Kościół nie powinien wskazywać na kogo głosować w wyborach (tak jak to czyni niejaki Ojciec R.), ale chyba ma prawo mówić jakimi kryteriami się powinien kierować katolik przy wyborach. Po za tym Polska to wolny kraj i każdy obywatel ma prawo wyrażać opnie na temat jego działania, i czy tego chcesz czy nie chcesz ksiądz jest także obywatelem tego kraju.
Cytat:
|
jetinajt... za to nietolerancja wygląda tak, że mam gdzieś jaki on jest, ważne, że jest inny niż ja.
|
Masz rację. Ale tak na prawdę większość osób uważających się za tolerancyjne, kończy zdanie na "mam gdzieś kim on jest". Osoby tolerancyjne i nietolerancyjne są jak kilka grzybów pływających w ogromnej wazie barszczu obojętności.