Cytat:
|
Mówi się, że w sekcie ludzie są poddawani "praniu mózgu". A zakonnice nie są? Też muszą zerwać kontakt z najbliższymi! Zerwać kontakt z rodziną, bo Bóg tak chce i ich rodziną ma być zakon! Widzieliście reguły zakonne, rozkład dnia? Jedzenie, praca, modlitwa, chwila odpoczynku, jedzenie, praca, modlitwa, jedzenie, praca, modlitwa, modlitwa, modlitwa, modlitwa, modlitwa. Życie na granicy wycieńczenia psychicznego i fizycznego.
|
Po pierwsze z zakonu można w każdej chwili wyjść i nikt ci złego nie powie, ponieważ zakonom zależy na świadomych członkach, którzy są pewni że chcą takiego życia. Dlatego też o ile dobrze pamiętam to co mówiła nam siostra zakonna na religii w gimnazjum w każdym zakonie zanim zostanie się pełnym członkiem jest się kilka lat na próbę, żeby zobaczyć czy faktycznie nadajesz się do takiego życia.
Cytat:
|
Jeżeli mieszkam w mieście, gdzie jest Kościółi spowiednik to mogę do niego pójśc, powiedzieć, co zrobiłam i nie ma, jestem w stanie "łaski uśiwęcającej", nawet, jeśli tak naprawde za bardzo nie żałuję.
|
Jednym z warunków dobrej spowiedź jest żal za grzechy. Jeśli żalu za grzechy nie ma to spowiedź jest jakby nieważna.
Cytat:
A'prospos chrztu. Dlaczego dziecko, które zostało poddane aborcji (bo Kościół przyjmuję, że duszę płód otrzymuję już w momencie zapłodnienia) nie ma prawa do życie wiecznego i ma być potępione? Bo nie przyjęło chrztu? A dzieci, które urodziły się w rodzinie ateistycznej i umarły w wielu kilku lat? Też pójdą do piekła, bo nikt nie odpuścił m grechu pierworodnego?
Gdyby chodziło o jakieś inne zagadnienie to napisłabym "żenada", al
|
Nauka Kościoła wyraźnie mówi, że na zbawienie szanse ma każdy kto dobrze żyje. Wiara w Boga nie jest tu warunkiem koniecznym, ale bardzo ułatwia życie.
Cytat:
|
Jeti, i to ma być fundament, na którym buduję swoją wiarę? Zakłamany Kościół Katolicki, z pedofilią, korupcją, polityką, manipulowaniem słabymi, starymi i choymi, wyłudzeniami?
|
Nie świat ateistów jest piękny, czysty bez zła przemocy. No czysta idylla, tylko my ludzie wierzący jesteśmy bandą sK******, która sprowadziła całe zło na ludzkośc.
Cytat:
|
Dlaczego? Co ma Kościół do mojego prywatnego życia? Po co ma wiedzieć, że np. ćpam, albo torturuję koty? P.O C.O?
|
A po to, że jak ktoś cię napadnie na ulicy to żeby ktoś Ci pomógł, a nie odwrócił plecy i powiedział, że to twoja sprawa.
Cytat:
Cytat:
|
Poza tym Kościół nic nikomu nie narzuca. W każdej chwili możesz z Kościoła wystąpić, ale jeśli już do niego należysz to wypadało przestrzegać jego wartości.
|
Tak, ale jeżeli już z niego wystąpię, to jestem potępiona na wieki i będę się smażyć w piekle. A jeżeli jestem chrześcijanką, ale niektóre wartości Kościoła mi poprostu nie pasują, nie zgadzam się z nimi? To nie jestem pełnoprawną członkinią wspólnoty katolickiej?
|
Nikt nie jest potępiony za to że nie wierzy w Boga. Ludzie są potępieni za to, że w czasie swojego życia krzywdzili siebie i innych, a nie dlatego że nie odmawiają pacierza co wieczór.
Cytat:
|
Jeitnajt tylko sam mi powiedz. Jestem ochrzczona i przyjęłam komunię. Ale czy miałam na to wpływ? Byłam za mała by się przeciwstawić. Zresztą co może 3 miesięczne bądź ośmioletnie dziecko? Moim zdaniem sakramenty powinny być dozwolone od 18 roku życia.
|
Ale na przyjęcie bierzmowania masz wpływ. Po za tym jeśli czegoś się nie chce robić, to trzeba mieć odwagę powiedzieć nie. Asertywność jest dosyć dobrą cechą dzisiaj, szkoda tylko, że tak słabo rozpowszechnioną.
Teraz trochę o celibacie. Według mnie on jest potrzebny z prostego względu- żeby ludzie się na serio zastanowili czy chcą być księżmi i żeby odsiać ludzi, którzy nie mając pomysłu na życie wybiorą taką drogę bo wydaje im się ona najłatwiejsza.
I jeszcze jedna taka refleksja na koniec. Rozmowy o religii są o tyleż ciekawe co bezsensowne. Po prostu rozmawiał ślepy z głuchym. Bo żaden ateista nie przekona osoby wierzącej do tego, że Bóg to ściema. Tak samo jak nikt z wierzących nie przekona ateistów, że Bóg jest zajebisty. Każdy z nas ma swój światopogląd, każdy (a przynajmniej większość z nas) chce żyć jak najlepiej, każdy wybrał swoją drogę i wypadało by to uszanować. A taki radykalny antyklerykalizm jest śmieszny i bezsensowny. Bo na takiej samej zasadzie jak niektórzy z was wykazują, że Kościół jest głównym źródłem zła na świecie pani Sowińska wykazywała, że Twinki-winki (czy jak to się piszę) jest gejem, a i bez trudu można by wykazać, że pan Kaczyński jest komunistą.