RE: Forum zmienia ludzi?
Hmm.. Więc może ja napiszę tak: udzielając się na h-p.net można być kim się chce. Można mieć w nicku 'magda' i mówić, że ma się 17 lat, a przy okazji naśladować dziewczyny jakimi zawsze chciało się być, tak naprawdę mając na imię ania, mieć 14 lat i nie do końca określoną osobowość. To tak na marginesie, bo jestem pewna, że niektórzy tak właśnie robią, logując się na podobnych stronach.
Myślę, że forum nie zmienia. Uczy, ale nie zmienia. Nadaje poglądy, zmienia niektóre opinie na dany temat, uczy dystansu do wszystkich spraw, ale nie zmienia nas samych. Nas jako ludzi. Przecież tego wszystkiego (poglądów, opiń, dystansu)uczymy się przez całe życie i jestem pewna, że osoby, które nigdy nie udzielały się na forum, poprzez znajomości z ludźmi nie-virtualnymi, a realnymi, uczą się tego samego. Przecież nasi 'zwyczajni', realni znajomi, z którymi poruszamy te wszystkie tematy, które są założone na forach, także wyrażają opinie odmienne do nas (tak jak ludzie tutaj), które z biegiem czasu zaczynamy rozumieć i przyznajemy im racje (nie zawsze).
Nie wiem jak wiele zrozumieliście z tego co napisałam. Czasem łatwiej byłoby mi to powiedzieć niż napisać tak, zeby wszyscy zrozumieli. Ale przecież tego też uczy forum. Żeby nauczyć się poprawnie i ze zrozumieniem pisać ;P
|