Wyświetl pojedyńczy post
Stary 09-10-2008, 12:21   #162
Claire
Administrator

Claire na Harry Potter Forum

Domyślnie

Cytat:
Nie obchodzi mnie to jak spędzasz czas z kolegami i czy wiara jest dla ciebie stratą czasu, ale dziwne jest to skoro wygłaszasz takie zdanie a ciągle rozmawiasz z kimś kto w Boga wierzy.
A to już dwie przeciwne strony nie mogą ze sobą dyskutować?

Ja mam podobne zdanie do He. Wiarę uważam za stratę czasu. Kiedyś byłam religijna (tak mniej więcej do pierwszej klasy gimnazjum), ale mój stosunek do wiary zdecydowanie zmienił Kościół. Wystarczy zdać sobie sprawę, że od zarania dziejów religia katolicka opierała się na nieudolnych przedstawicielach, których jedyną ambicją było zdobywanie nowych terenów, budowania skarbców, mordowania pogan, debilnej Świętej Inkwizycji i innych tworach... Powiesz, że wiara i Kościół to nie to samo? Pewnie, że nie. Tylko że Kościół trzyma władzę właśnie przez zasłanianie się wiarą. Jeśli jest się katolikiem, nie można za przeproszeniem "bąka puścić" bez zdania duchownych. Nie przyjmiesz bierzmowania bez przymusowej spowiedzi co miesiąc, nie weźmiesz ślubu bez idiotycznej trzygodzinnej rozmowy z księdzem, który wypytuje czy uprawiałaś seks przed ślubem i czy byłaś w "nielegalnym" związku. I wszystko sprowadza się do tego, że albo ludzie kłamią, żeby mieć spokój albo mówią prawdę i później mają przez to problemy.
Claire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem