Wyświetl pojedyńczy post
Stary 10-27-2009, 10:40   #1
Sarahis
Super Moderator

Sarahis na Harry Potter Forum

Domyślnie Marilyn Manson, czyli Antichrist Superstar

You built me up with your wishing hell…*

O kim mowa? Oczywiście, o Marilynie Mansonie. Na początek encyklopedycznie:

Marilyn Manson (ur. 5 stycznia 1969) - jeden z najbardziej kontrowersyjnych i znanych wykonawców rockowych na całym świecie. Zespół został założony w 1989 roku w Fort Lauderdale na Florydzie. Makijaż, zachowanie i ogólny wizerunek muzyków wywołują mieszane uczucia osób, które się z nimi stykają. Koncepcja twórczości, za którą odpowiedzialny jest lider grupy - Marilyn Manson (Brian Warner) oraz w dużej mierze Twiggy Ramirez (Jeordie White, basista, który przyczynił się do powstania wielu tekstów i warstwy muzycznej płyt zespołu aż do „Holy Wood” , ostatni raz zagrał z MM w utworze „Tainted Love”) z założenia wyolbrzymia i wypacza zasadnicze mechanizmy społeczne, którymi ślepo kierują się ludzie.

Konsumpcjonistyczny styl życia, kult sław określanych mianem „celebrities”, głupota i ciemnota ludzi oraz łatwość z jaką przychodzi manipulowanie nimi. Prowokacyjny sposób zachowania, agresywne i dosadne teksty - wszystko jest zabiegiem mającym na celu dotarcie do jak największej ilości słuchaczy i uświadomienie im jaki jest współczesny świat i dokąd zmierza oraz jakie jest miejsce człowieka w tym świecie. Człowieka - marionetki. Brian Warner, występujący pod pseudonimem Marilyn Manson, postrzegany jest jako satanista (od 1994 jest księdzem w Kościele Szatana A.S. LaVey’a, nie pełni swojej funkcji), chociaż osobiście nie podziela poglądów satanizmu. Nie przyznaje się do żadnej religii ani nie określa siebie jednoznacznie jako ateistę. W tekstach swoich utworów wyśmiewa konserwatyzm religijny i wynikające z niego absurdy.

Źródło: last.fm

Reputacja Marilyna Mansona rosła wraz z zespołem, który uważany jest za jeden z najbardziej znanych i kontrowersyjnych wśród współczesnych zespołów; co w dużej mierze zawdzięcza właśnie Brianowi Warnerowi i jego częstym utarczkom z religią i postaciami politycznymi. Pseudonim każdego członka grupy został utworzony z połączenia pierwszego imienia znanej kobiety uważanej za symbol seksu i nazwiska znanego seryjnego mordercy, robiąc to chciano przedstawić dziwną dychotomię społeczeństwa (zwłaszcza amerykańskiego). W ostatnich latach, nowi członkowie zespołu odeszli od tej zasady i pozostali przy własnych imionach. Grupa nosi dziwaczne stroje i makijaż, oraz świadomie przedstawia szokujące zachowanie zarówno na scenie jak i poza nią. Teksty Marilyn Manson często spotykają się z krytyką ich antyreligijnych upodobań i postawy wobec seksu, przemocy i narkotyków. Muzyka i wystąpienia zespołu często nazywane są obraźliwymi i nieprzyzwoitymi. Kilka razy zespół spotkał się nawet z protestami i petycjami pod swoim adresem, aby zaprzestali występów.

Te kontrowersje zamiast obniżyć, przyczyniły się do wzrostu popularności grupy. Wielu zagorzałych fanów uczyniło z Marilyn Manson czołowy zespół: trzy płyty uzyskały status platynowej, a trzy inne złotej. Cztery płyty debiutowały w najlepszej dziesiątce, w tym dwie jako numer jeden. W czerwcu 2003, Jon Wiederhorn z MTV.com określił Marilyna Mansona jako „jedynego dziś, prawdziwego artystę”. VH1 sklasyfikowało Marilyn Manson jako 78. najlepszą kapelę rockową na swojej liście 100 Najlepszych Artystów Hard Rocka.

Dyskografia

Albumy:

Portrait of an American Family (1994)
Antichrist Superstar (1996)
Mechanical Animals (1998)
Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death) (2000)
The Golden Age of Grotesque (2003)
Eat Me, Drink Me (2007)
The High End of Low (2009)

Albumy koncertowe:

The Last Tour on Earth (1999)

Kompilacje:

Lest We Forget: The Best of (2004)
Lost & Found (2008)

Minialbumy:

Smells Like Children (1995)
Remix and Repent (1997)
Źródło: Wikipedia.pl

A teraz coś od siebie. Zapoznałam się z twórczością Mansona, gdy zaczęłam udzielać się na tym forum, a dokładnie przez podpis Mary, gdyż kiedyś miała w nim zacytowany kawałek utworu „If I was your Vampire”. Od razu przypadł mi do gustu. Potem taka sławna piosenka, „Eat me, Drink me”… Genialna. Przekonało mnie to do "załatwienia" sobie albumu o tym samym tytule. Następnie cover „Sweet Dreams” i „Coma White” przyczyniły się do uwielbienia, jakim darzę muzykę tego wykonawcy, a także jego samego. Jak już kiedyś gdzieś pisałam, facet musi mieć coś w głowie, skoro tyle lat potrafi utrzymać się w show biznesie. Obecnie moim obiektem kultu związanym z Mansonem jest płyta „Mechanical Animals”, skąd pochodzi wyżej wspomniany kawałek „Coma White”.

Oficjalna strona zespołu:
www.marilynmanson.com
Nie powiem, oprawa graficzna strony, muzyka w tle, a także automatyczne przejście w fullscreen robią wrażenie ^^.

Proszę o opinie na temat tego wykonawcy, nie tylko te pochlebne, oczywiście, ale nie wypisujcie swoich ulubionych utworów i tzw. „wsio”, tudzież nic niewnoszących do tematu jednolinijkowców „lubię go, bardzo fajnie śpiewa”, czy coś w tym stylu^^.

"Mój związek się zakończył. A dokładniej, zniknęły moje koty, które były dla mnie jak dzieci, co nie każdy będzie w stanie zrozumieć. Nie jestem osobą, która jest w stanie odnosić się emocjonalnie do żywych istot, ale byłem bardzo przywiązany do swoich kotów, być może dlatego, że były jedynymi ludźmi, którzy nie mogli mnie osądzić, bo nie potrafią mówić."
Sarahis jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem