Wyświetl pojedyńczy post
Stary 02-23-2011, 20:42   #3
alette
Praktykant Voodoo

alette na Harry Potter Forum

Domyślnie

To może sama się wypowiem.

Nie znam się na wyznaniach dalekowschodnich... oczywiście taoizm, zaratusztrianizm, konfucjonizm - to wszystko kojarzy mi się z historii. Ach ta matura. Jednakże nie potrafię zestawić tego ze współczesnością.

Islam... trochę mnie przeraża. Kiedyś na religii czytaliśmy Koran i tam było hm... coś na zasadzie - kobietę będziesz orał jak swoje pole. To, co wyznają muzułmanie wydaje mi się ciut zacofane. Kobieta służy do rodzenia dzieci, facet jej pan i władca, religii trzeba bronic, nie ma tolerancji, kobiety mają się zasłaniać (w Turcji widziałam kobietę, która nawet pływała w granatowym skafandrze). Akceptuję ich wierzenia, ale nie chce mieć z nimi to czynienia. Przerażają mnie i tyle.

Tak jak sama napisałam - te wszystkie wyznania to dla mnie pic na wodę. Wystarczy spojrzeć na to, jak powstał anglikanizm. Chociaż a tej kwestii, mam mieszane uczucia. W końcu dla przykładu luteranizm powstał przez zacofanie Kościoła.

O żydach nasłuchałam się tak dużo, że mam jakby pewien uraz do tego narodu. Nikt nie zachowywał się wobec nich fair, ale z historii wiadomo, iż oni też święci nie byli.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie do kolekcji - jehowi. Co o nich myślicie. Czy ich wiara ma sens? Czy powinniśmy pozwolić im robić to, co im się podoba? Czy możemy akceptować to, że dla przykładu nachodzą nasze domy?

"- To miejsce wygląda jak cela więzienna - wykrztusił w końcu. - Nie mam pojęcia, jak możesz żyć w czymś takim.
- Za moją pensję ledwo, ledwo
- Jeśli trzeba, gotów jestem dopłacić, abyś mieszkał w miejscu, które nie będzie cuchnąć ani siarką, ani moczem.
- Mowy nie ma.
- Zmarł z dumy i smrodu. Masz epitafium w prezencie' "
alette jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem