Wyświetl pojedyńczy post
Stary 02-26-2011, 19:22   #3
alette
Praktykant Voodoo

alette na Harry Potter Forum

Domyślnie

Nie jestem zachwycona.

Cytat:
Niestety Hogwart, który znał Harry już dla niego nie istnieje, a to wszystko przez jedynego człowieka, który dzięki Harryemu zginął. A tym człowiekiem był Lord Voldemort.
Człowiek... to bardzo hm... odważne określenie. Poza tym trzymaj się jednego czasu, najlepiej przeszłego. Dlatego istniał. Harry'emu... tam to się pisze. Poza tym... nie zaczynaj zdania od 'a'.

Cytat:
Odrzekł głos znany Harryemu.
Odrzec = odpowiedzieć. Poza tym wykrzykniki wskazują na jakieś emocje, których w zwykłym 'rzekł' nie ma.

Cytat:
Nagle Harryemu zbierało się na wymioty.
Zbierało to jakaś czynność ciągła i nie powstaje 'nagle'. W takim razie 'Nagle Harry'emu zebrało się na wymioty' tudzież zwykłe 'Harry'em zbierało się na wymioty.

Cytat:
A tak w ogóle dlaczego Hogwart jest taki… no wiecie, został odbudowany?
No wiecie... kto no wiecie. Przecież tam był tylko Ron i Harry.

Cytat:
Harry już wiedział co musi uczynić.
Przecinek oddziela dwa zdania składowe... konkretnie jak są dwa orzeczenia to najczęściej musi być przecinek.

Cytat:
Po drodze do celu (profesora Dumbledore’a) natknął się na dość dziwny widok.
To brzmi komicznie. Podobnie jak to:

Cytat:
Harry nawet nie wiedział, że ma ona tak ładne nogi
Z resztą... nie chce mi się tego poprawiać. Ja temu mówię twarde 'Nie'. Pomysł jest niezły, ale wykonanie fatalne. Wszyscy od razu mu uwierzyli... ta jasne. Pytam się, gdzie są opisy? Poza tym dwa znaki zapytania obok siebie... błagam. Radziłabym napisać to od początku i bardziej się postarać.

Źle zapisujesz dialogi. Zobacz, jak one wyglądają w książkach. Dokładnie proponuję.

"- To miejsce wygląda jak cela więzienna - wykrztusił w końcu. - Nie mam pojęcia, jak możesz żyć w czymś takim.
- Za moją pensję ledwo, ledwo
- Jeśli trzeba, gotów jestem dopłacić, abyś mieszkał w miejscu, które nie będzie cuchnąć ani siarką, ani moczem.
- Mowy nie ma.
- Zmarł z dumy i smrodu. Masz epitafium w prezencie' "
alette jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem