Wyświetl pojedyńczy post
Stary 02-03-2012, 13:22   #26
alette
Praktykant Voodoo

alette na Harry Potter Forum

Domyślnie

To może ja coś napiszę o dwóch kolejnych płytach.

System of a down - Toxicity

Musiałam to zrobić xD Przez długi czas nie rozumiałam, co co chodzi z tym szałem na System. Gdy pierwszy raz usłyszałam ten zespół pomyślałam - matko, kto tak się drze? Jak to się mówi - utwory zyskują na bliższym poznaniu. Kupując płytę Toxicity trzeba się zastanowić, czy zaakceptuje się pewne jej cechy. Większość utworów zbudowano na podobnym schemacie - kilkadziesiąt sekund spokojnych, nieco nostalgicznych, następne kilkadziesiąt sekund stuprocentowego szaleństwa, chaosu. Głos Serja też jest specyficzny i musimy go po prostu lubić, inaczej trzeba sobie odpuścić. Jeśli to nam odpowiada można spędzić nie tylko godzinę, ale i wiele godzin na słuchaniu piosenek z Toxicity w kółko, raz po raz. Utwory niby podobne, a jednak zupełnie różne, na pewno pozwalają oderwać się od rzeczywistości. Polecam przede wszystkim Psycho... ale właściwie mogłabym polecić wszystko.

Sherlock Holmes - Gra Cieni

Wiem, że to nie temat o muzyce filmowej, ale skoro trzeba opisywać swoje ulubione płyty, to nie mogłabym zapomnieć o tym gatunku.
Utwory pozbawione słów potrafią czasami bardziej trafić do człowieka niż pozostałe. Skupiamy się nie na wokalu, przekazie, lecz na instrumentach - często specyficznych, bo kompozytorzy muzyki filmowej eksperymentują jak się da. Słuchając można stworzyć nowy film w swojej głowie, czasami zupełnie inny od tego, do którego muzyka została napisana. Tyle z racji wstępu.
Już pierwsza część Sherlocka dostała nominację za muzykę do Oskara. Moim zdaniem część druga nagrody nie dostanie, bo bazuje na swojej poprzedniczce, jednak posiada trochę więcej smaczku. Jakby Hans Zimmer wykorzystał dodatkowy czas na stworzenie czegoś jeszcze lepszego. Kto zna Zimmera ten rozpozna jego styl - kilka delikatnych utworów, bardzo spokojnych jak 'Memories of Sherlock', kilka niemal jak z trailerów - Zu Viele Füchse Für Euch Hänsel, oraz coś specyficznego, tym razem sięgamy do krainy romskiej - Romanian world. Baza dla całej muzyki to oczywiście - It's So Overt It's Covert.
Płytę polecam głównie tym, którzy oglądali film, ale również pozostałym - lubującym się w dźwiękach muzyki filmowej.
A... tak a propos - jak się uczycie i czujecie, że zaraz padniecie - polecam zwłaszcza It's So Overt It's Covert i Romanian World. Mnie pomogło haha.

"- To miejsce wygląda jak cela więzienna - wykrztusił w końcu. - Nie mam pojęcia, jak możesz żyć w czymś takim.
- Za moją pensję ledwo, ledwo
- Jeśli trzeba, gotów jestem dopłacić, abyś mieszkał w miejscu, które nie będzie cuchnąć ani siarką, ani moczem.
- Mowy nie ma.
- Zmarł z dumy i smrodu. Masz epitafium w prezencie' "

Ostatnio edytowane przez alette : 02-29-2012 o 17:13.
alette jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem