Wątek: Matura
Wyświetl pojedyńczy post
Stary 04-18-2012, 18:23   #53
alette
Praktykant Voodoo

alette na Harry Potter Forum

Domyślnie

Cytat:
Różnica polega na tym, że teraz wpisujesz w google jakieś hasło, drukujesz to i nawet nie musisz tego czytać.
Nie wiem jakim trzeba być kretynem, żeby nawet nie przeczytać swojej ściągi. Niby jak to potem odnaleźć na sprawdzianie? Jak wyłapać potrzebne informacje? To nie jest taka prosta sprawa... ale fakt - ściągi były kiedyś bardziej skomplikowane. Z tym, że nauczyciele byli mniej wyczuleni conie...

Cytat:
Bardziej chodziło mi o to, jak teraz się nam wciąż w szkołach przedstawia Rosjan, czy Niemców. Teraz.
Czasami czuję, że faktycznie wychowałam się w innym świecie... ale to zachodnio-pomorskie, więc w sumie niezbyt polskie xD
U mnie nie było żadnego wpajania urazu do Niemców. Takowy posiadali ci, którzy wynieśli go z domu. Bo mu dziadek, babcia, mama, tata gadali o szwabach, ruskich i innych.
Ja ze swojej lekcji historii wyniosłam tyle, że Niemcy byli cholernie pracowitym narodem i bardzo inteligentnym... i właśnie to ich zgubiło w sumie. Ten pęd i rozwój prawa rozumianego jako ustawę, nie etykę itp. Chociaż... zgubiło jak zgubiło, źle oni teraz nie mają... O czym ja piszę? ; P Chodzi mi o to, że może się po prostu nie znam... nie rozumiem czasami tej przesady, o której opowiadacie, nie miałam z nią aż tak do czynienia. U mnie żaden nauczyciel nie przekazywał swoich poglądów, babka od wos-u nawet nie chciała powiedzieć na kogo głosowała. Mój ulubiony z resztą nauczyciel od historii przedstawiał tylko fakty, ich przyczyny i skutki.

Cytat:
Tak w ogóle, to takiego doradcę powinni przysłać w gimnazjum, kiedy się dopiero wybiera szkołę średnią, kiedy jeszcze nie jest za późno na zmianę wyborów. A nie, przyszedł koleś w maturalnej klasie, powiedział, co wiedział i nara.
Oni powinny wysyłać 2 doradców, tak jak u mnie. W gimnazjum dla całej klasy, który powie ci, jakie kierunki są przyszłościowe, jakie typy szkół masz do wyboru, jakie są o nich mity, a jakie fakty. W liceum powinni wysyłać na spotkania indywidualnie... chociaż na 10 minut, żeby pogadać o zawodach, jakie można wykonywać itd.

Cytat:
Nie wiem, jak mogłabym wytrzymać osiem godzin dziennie, robiąc coś, co mnie kompletnie nie interesuje.
Bardzo optymistycznie zakładasz, że będziesz robić w życiu coś ciekawego. Oczywiście życzę ci tego, dlaczego nie. Sobie też i wszystkim ludziom na tym świecie. Ale nie ma tak łatwo. Zwłaszcza jeśli nie interesujesz się czymś naprawdę konkretnym. Ludzie idą na studia z wielkimi nadziejami, które potem topią w hektolitrach piwa. Oczywiście to po części ich wina - jak można oczekiwać super pracy po 5 latach nie robienia niczego? Ale prawda jest taka, że tylko naprawdę wytrwali robią to, co lubią. Bo całe życie jest pod górkę, wszyscy rzucają ci kłody pod nogi, a i sama nie raz siebie zawiedziesz przez lenistwo, niską samoocenę, dodatkowe problemy, bałagan w życiu itd. No ale w sumie grunt to się nie poddawać... możemy za to wypić. Amen.

"- To miejsce wygląda jak cela więzienna - wykrztusił w końcu. - Nie mam pojęcia, jak możesz żyć w czymś takim.
- Za moją pensję ledwo, ledwo
- Jeśli trzeba, gotów jestem dopłacić, abyś mieszkał w miejscu, które nie będzie cuchnąć ani siarką, ani moczem.
- Mowy nie ma.
- Zmarł z dumy i smrodu. Masz epitafium w prezencie' "
alette jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem