Wyświetl pojedyńczy post
Stary 05-03-2007, 12:15   #3
Inglorion
Senior Member

Domyślnie RE: Czy boicie się śmierci?

Co tyczy się twojego strachu przed piekłem. Mogę ci zaręczyć, że takie coś jak piekło nie istnieje i jest to tylko jeden z sposobów utrzymywania przez chrześcijaństwo wiernych. Gdyby nie mity o piekło to ludzie by nie mieli wyrzutów sumienia (tj. strachu), że nie poszli do kościoła itp.

Czy się boję śmierci? Nie, i nigdy się nie bałem (nie licząc krótkiego okresu gdy byłem wiernym katolikiem, ale to już mineło). Są dwa warianty jakie przyjmuję:
1) jak umrzesz to twoje jaźń po prostu znika. Dla nie których jest to straszna myśl, ale moim zdaniem to jest tylko smutne, a nie straszne. Przecież jak umrę to nie muszę się bać ognia piekielnego, bo wiem, że nie istnieje.
2) istniej też możliwość, że po śmierci jednak nasze Wyższe Ja gdzieś idzie, ale nie ma tam podziału na piekł i niebo, bo tam jest nieskończoność 'światów'. Jest to bardzo rozległy świat w którym owszem można znaleźć coś podobnego do piekła, ale nie trafisz tam jak nie będziesz tego chciał. Jeśli bardzo się tego piekła boisz i na pewno się w nim znajdziesz. taką wizję śmierci przestawiają ludzie, którzy doświadczyli OOBE i sądzą, że spotkali swoich zmarłych bliskich.

Sam nie wierze , w który wariant bardziej wieże. Ale na pewno nie wierzę w wizję życia po śmierci jaką przestawia kościół. Może jak uda mi się OOBE to będę miał jakieś niepodzielne zdanie na ten temat.
Inglorion jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem