Ja interesuję się biologią, szczególnie Ekologią ssaków ( Pracę doktorską dawno, dawno temu piałam pt: " Sytuacja wilka na niziznach polski", następne prace były dużo bardziej ambitne). Zajmóję się również ekologią całych ekosystemów, autoekologią, solologią i ochroną środowiska. Bardzo lubię prowadzić badania naukowe w terenie. Lubię takrze badania w laboratorium, moge godzinami siedzieć przy mikroskopie i obserwować różne gatunki wirósów, współzależności organizmów jednokomówrowych w kropli wody itd. ( ostatnio, uczelnia się szarpneła i kupiła nowe mikroskopy elektronowe), lubię takrze zbierać w terenie próbki do analizy mikroskopowej. Kocham wszystkie zwierzęta, szczególnie lubię opserwować ssaki i ptaki. Jestem wolątariuszką organizacji ekologicznej WWF.
Oprócz tego jestem wegetarianką i kocham wszystkie zwierzęta i całą przyrodę.
Harry Potter jest dla mnie możliwością oderwania się na chwilę od codzienności. Nie jest to moje główna pasja, ale umilam sobie w ten sposób czas np. po spędzeniu na uczelni 16 godzin. W sumie laptopa mam zawsze przy sobie ( poczebóję go do pracy) więc na tą stronę wchodzę nawet pomiędzy symulacją środowiskową np. dla Grądu Sillvatici Continental a porównaniem nisz ekologicznych dwóch podgatunków gołębia skalnego.
Naprawdę karzdy musi się na chwilę oderwać od codzienności, nawet zawzięty ekolog!