Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Kosz

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 04-02-2008, 09:31   #1
lajtu16
Junior Member

Domyślnie Kim on jest..?

skąd Dumbledore znalaz się na niby przystanku King-Kross i dlaczego znalazł sie także tam Voldemort pod postacią małego dziecka-co to wszystko oznacza...?
lajtu16 jest off-line  
Stary 04-02-2008, 15:20   #2
Longbottom13
Junior Member

Domyślnie RE: kim on jest..?

Skąd Wiesz że to małe dziecko to Voldi skoro tego dokładnie nie powiedziano. Ja nigdzie nie znalazłem że to jest voldi..
Longbottom13 jest off-line  
Stary 04-02-2008, 15:44   #3
Claire
Administrator

Claire na Harry Potter Forum

Znów powołam się na wywiad z J.K.Rowling:

"Elisabeth: W rozdziale o stacji King's Cross, czy Harry i Dumbledore są za Kurtyną, czy w jakimś świecie pomiędzy rzeczywistością a światem za kurtyna?

J.K. Rowling: Możesz sama wymyślić gdzie są, ale wydaje mi się ze Harry wstąpił w pewna otchłań pomiędzy życiem a śmiercią."

Moim zdaniem, rzeczywiście było to miejsce przejścia. Coś pomiędzy życiem a śmiercią, kiedy nie wiadomo, czy "iść dalej", jak wyraził się Prawie Bezgłowy Nick.

I drugi wywiad:

"Jon: Voldemort bał się śmierci, czy w takim razie zdecydował się zostać duchem? Jeśli tak, to jakie miejsce nawiedza? Czy też było to w ogóle niemożliwe przez fakt, że stworzył Horkruksy?

J.K. Rowling: Nie, nie jest duchem. Został zmuszony do egzystowania w tej 'zredukowanej' formie, którą widzieliśmy w [rozdziale] King's Cross."

Forma obrzydliwego, małego dziecka (?), to szczątka duszy Voldemorta. W takiej postaci egzystował też, zanim odzyskał ciało w CO.
- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
Claire jest off-line  
Stary 04-02-2008, 15:57   #4
klaudunia114
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Wyślij wiadomość przez MSN do klaudunia114

Dokładnie, też czytałam ten wywiad
klaudunia114 jest off-line  
Stary 04-03-2008, 16:21   #5
Longbottom13
Junior Member

UUUUUUU to przepraszam. Nie wiedziałem że to Voldi. Dziękuję za info.
Stary 04-03-2008, 20:12   #6
MalaCzarna
Świr wymagający opieki

MalaCzarna na Harry Potter Forum

Lajtu- czy dla Ciebie termin aluzja jest obcy? Kojarzenie faktów i wyobraźnia też szwankują? Wybacz,ale ja takich ludzi określam mianem dzieci neostrady.
Ksiażki są po to żeby móc samem się domyślic głebszego znaczenia niektórych wątków.
W tym rozdziale JK dobitnie próbuje pokazać jak bardzo okaleczył sam siebie Voldemort próba pozostanie nieśmiertelnym. Rowling usiłuje pokazać, że śmierć jest nieodłączną czescią każdej egzystencji i nie da się je zatrzymac.
MalaCzarna jest off-line  
Stary 04-03-2008, 21:15   #7
lily1600
Fan "Strefy 11" i tarota

Ciekawe pytanie...Wydaje mi się, że ten dworzec miał znaczenia symboliczne. Tam przechodziło się ze świata mugoli do czarodziejów, w drugim wypadku było to przejście na "drugą" stronę. Dumbledore był tam ( wydaje mi się ) poniewaz Harry podświadomie bardzo pragnął rozmowy z nim, uważał go za najmądrzejszego człowieka, który zna odpowiedź na każde pytanie. Te "okropne dziecko" miało zapewne symbolizować, co się stanie z człowiekiem, gdy wybierze tę "złą" drogę...

pozdrawiam wszystkich
lily1600 jest off-line  
Stary 04-04-2008, 22:08   #8
Longbottom13
Junior Member

Cytat:
MalaCzarna napisał/a:
Lajtu- czy dla Ciebie termin aluzja jest obcy? Kojarzenie faktó i wyobraźnia też szwankują? Wybacz,ale ja takich ludzi określam mianem dzieci neostrady.
No spoko nie domyśliłem się. Nie za każdym razem załapie lub domyśle się o co chodzi w danej sytuacji. I popraw polszczyznę jeśli chcesz komuś wytykać błędy w toku rozumowania.
Stary 04-05-2008, 14:39   #9
ginny 7
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do ginny 7

Ja uważam, że było to King-Cross, ponieważ to było jak już ktoś wspomniał przejście między świtem mugol a czarodziejów...! Harry w tym momencie znajdował się między życiem a śmiercią, dlatego zostało tak to porównane. Uważam również, że była tam ta okaleczona cząstka duszy Voldemorta, ponieważ ona tez umierała i musiała odejść na "druga stronę". Sądzę, że był tam również Dumbledore, ponieważ to była osobą, która mogła nam i Harry' emu odpowiedzieć dlaczego tak się stało!
Nom to moje zdanie!
ginny 7 jest off-line  
Stary 04-07-2008, 21:50   #10
stl23
Junior Member

Harry znalazł się między życiem, a śmiercią. Jak wspomniał Dumbledore, Harry mógł wybrać, czy pojechać dalej, czy może wrócić. Ale chwila, przecież Bezgłowy Nick mówił o pozostaniu w miejscu, a powrotu miało nie być, prawda? Dlaczego więc Harry mógł wrócić? To proste. Miał Pelerynę Niewidkę, miał Kamień Wskrzeszenia. Dodatkowo Czarna Różdżka, którą niby posiadał Voldi, należała w rzeczywistości do niego. Harry więc znalazł się w posiadaniu Insygniów Śmierci - był panem śmierci, zyskał nieśmiertelność.

Dworzec King's Cross był dla niego symbolem przejścia do innego świata.

Płaczące dziecko było duszą (czy innym bytem należącym do) Voldemorta, to oczywiste. Świadczy o tym wspomniany wywiad, ale również niecodzienna zgodność z opisami Sami-Wiecie-Kogo w stadium bezcielesnym - odsyłam do Czary Ognia, gdzie Glizdogon przyniósł właśnie takie małe coś, zanim przeprowadził rytuał przywrócenia ciała.

Dlaczego był tam Dumbledore? To jest najtrudniejsze pytanie. W końcu ten zakręcony staruch umarł. Może nie przeszedł dalej specjalnie w celu rozmowy z Harrym, wiedział, że chłopak tam dotrze, że zdoła zdobyć Insygnia, a potem polegnie z zaklęcia Voldemorta. A może był tylko usilnym pragnieniem Harry'ego, spełnionym... Czymś w rodzaju portretu z gabinetu, ale w pełniejszej formie. W końcu przecież Snape po objęciu stanowiska dyrektora nie działał na własną rękę, wciąż trzymał się poleceń Albusa D., który jednak przemawiał do niego z portretu. Bardzo ciekawe...
stl23 jest off-line  
Zamknięty temat

Zasady postowania