Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 01-29-2010, 08:44   #1
zgredowski
Mięso armatnie

Domyślnie Puchar Helgi Hufflepuff

Witam serdecznie, proszę o pomoc bo już naprawdę nie wiem gdzie tego szukać, a mianowicie : Harry, Hermiona i RON udali się do banku Gringotta aby włamać się do skarbca Bellatriks Lestrange. Oczywiście chodziło im o schowanego tam Horkruksa. Jakie było moje zdziwienie gdy po wejściu do skarbca cała trójka zaczeła szukać Pucharu Helgi Hufflepuff?!?!?! Wcześniej mówili tylko ogólnikowo, że jakiś Horkruks tam jest ale nie wiedzą który, błagam was wytłumaczcie mi gdzie harry i reszta dowiedzieli się czego szukać wskarbcu?? Dziękuję za odpowiedz
zgredowski jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-29-2010, 23:00   #2
Pietreklca
Czytelnik horoskopów

Domyślnie

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wałkowali to już dziesiątki razy, że Voldemort wybrał na horkruksy przedmioty związane z Hogwartem. Medalion Slytherina zniszczyli w Forest of Dean, miecza Gryffindora nie zdobył, zapewne z tego powodu, że Dumbledore nie pozwolił mu nauczac obrony przed czarną magią, więc musiał się Riddle wynieśc ze szkoły z niczym.
Status dwóch ostatnich przedmiotów należących do założycieli szkoły można było określic jako zaginiony. W skarbcu Harry powiedział, żeby wypatrywali czegoś z borsukiem ALBO z krukiem (Herb Ravenclawu to był kruk o ile dobrze pamiętam).
Nie było więc dokładnie tak jak mówisz, bo Potter i jego ekipa nie byli do końca pewni czy szukają pucharu.
pozdro,
Piotrek
Pietreklca jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-29-2010, 23:51   #3
zgredowski
Mięso armatnie

Mam książkę z tłumaczeniem Andrzeja Polkowskiego, na stronie 553 w rozdziale Bank Gringotta jest napisane :
"--Szukajmy, szybko! -- powiedział Harry, gdy weszli do skarbca.
Już dawno opisał Ronowi i Hermionie puchar Helgi Huffelpuff, ale gdyby w tym skarbcu ukryty był inny, nie znanu mu horkruks nie wiedziałby, czego szukać"
Pietreklca sory ale naprawdę nie moge znaleźć momentu w którym tak jak opisujesz Harry mówi aby szukali czegoś z borsukiem albo krukiem, gdybyś mógł/mogła podać mi stronę gdzie jest to napisane to byłbym bardzo wdzięczny bo niesamowicie mnie męczy ta sprawa, dzięki za odpowiedz i czekam na następna
Stary 01-30-2010, 00:02   #4
zgredowski
Mięso armatnie

Domyślnie

Cytat:
Napisał zgredowski Zobacz post
Mam książkę z tłumaczeniem Andrzeja Polkowskiego, na stronie 553 w rozdziale Bank Gringotta jest napisane :
"--Szukajmy, szybko! -- powiedział Harry, gdy weszli do skarbca.
Już dawno opisał Ronowi i Hermionie puchar Helgi Huffelpuff, ale gdyby w tym skarbcu ukryty był inny, nie znanu mu horkruks nie wiedziałby, czego szukać"
Pietreklca sory ale naprawdę nie moge znaleźć momentu w którym tak jak opisujesz Harry mówi aby szukali czegoś z borsukiem albo krukiem, gdybyś mógł/mogła podać mi stronę gdzie jest to napisane to byłbym bardzo wdzięczny bo niesamowicie mnie męczy ta sprawa, dzięki za odpowiedz i czekam na następna
ps. sorki nie zauważyłem na końcu podpisu dlatego wpisałem mógł/mogła
Stary 01-30-2010, 00:11   #5
Biel
Fanatyk, niegroźny

Biel na Harry Potter Forum

Domyślnie

Zaraz, zaraz, o pucharze była mowa dużo wcześniej, a mianowicie w 6 części. Kiedy Drops pokazywał Potterowi wspomnienia.

Pokazał mu wspomnienie skrzatki Bujdki. Jej pani Chefsiby Smith bogata matrona od lat zbierała drogocenne przedmioty. Kiedy Riddle [wówczas posłaniec Borgina & Burkesa] odwiedza Chefsiby w interesach dzięki swojemu urokowi sprawia, że dama z chęcią pokazuje mu swoje największe zdobycze Czarę Helgi i Medalion Salazara.

I nawet można to znaleźć w necie:
http://pl.harrypotter.wikia.com/wiki/Bujdka
Stary 01-30-2010, 00:30   #6
zgredowski
Mięso armatnie

Biel dzięki za przypomnienie tej historii bo aż wstyd się przyznać wyleciała mi ona z głowy,ale historia ta wyjaśnia albo co bardziej podpowiada ze puchar mógł być horkruksem. Jednakże nie mówi nam skad Harry, Ron i Hermiona wiedzieli, że w skarbcu znajduje się puchar Helgi Hufflepuff który (przynajmniej z mojego rozumowania książki ) zaczęli od razu szukać po wejściu do skarbca hmm?
Stary 01-30-2010, 00:59   #7
Biel
Fanatyk, niegroźny

Domyślnie

Cytat:
ale historia ta wyjaśnia albo co bardziej podpowiada ze puchar mógł być horkruksem.
No Drops tylko sugeruje, że te przedmioty mogą być horkruksami, ale w końcu nimi są, poza tym to jedyne wyjaśnienie czym mogą być.

A to, że ekipa może znaleźć coś w skarbcu Belli wpadło Potterowi wtedy gdy uciekli z dworu Malfoya. Kiedy Bella znalazła miecz Gryffindora dzierżony przez Hermionę wpadła w panikę i wściekała się, jak to jest możliwe jeżeli ona ma go w skarbcu [nie wiedziała że to podróbka]. Ten szał przywiódł na myśl Potterowi, że być może jakiś horkruks jest w jej krypcie skoro tak się wścieka.

To też był tylko domysł, ale trafny.

Tą informacje natomiast można znaleźć tu:
http://harryhermionaron.bloog.pl/kat...l?ticaid=698d1
Stary 01-30-2010, 01:17   #8
zgredowski
Mięso armatnie

Domyślnie

masz całkowita rację, ale zawsze mam ale w tym temacie harry nie wpadł na pomysł który horkruks może być w skarbcu, potem nie ma o tym ani słowa, żadnego zastanawiania się co tam może być aż wlatują do skarba i zaczynają szukać pucharu. Skąd ta wiedza ukierunkowana bezpośrednio na puchar, szukali od razu pucharu i to jest moje pytanie które mnie dręczy

ps SKĄD EKIPA HARREGO WIE, ŻE W SKARBCU ZNAJDUJE SIĘ PUCHAR? to mnie najbardziej interesuje

Ostatnio edytowane przez zgredowski : 01-30-2010 o 01:21.
Stary 01-30-2010, 01:25   #9
Biel
Fanatyk, niegroźny

Domyślnie

Cytat:
Skąd ta wiedza ukierunkowana bezpośrednio na puchar, szukali od razu pucharu i to jest moje pytanie które mnie dręczy
Bo nic innego nie zostało do szukania. Jedyne hrokrukcy jakie w tym czasie zostały, to był wąż, puchar, diadem i sam Harry. O wężu też było przypuszczenie, ale wiedzieli, że Tom ma go przy sobie. O diademie wówczas nie wiedzieli za dużo [o ile w ogóle wiedzieli, bo o nim rozmowa była dopiero w szkole] więc nie brali go pod uwagę. O tym że Potter jest horkruksem siłą rzeczy nie mogli wiedzieć

Więc został tylko puchar
Stary 01-30-2010, 08:23   #10
zgredowski
Mięso armatnie

Domyślnie

Jeśli jest tak jak mówisz to się zawiodłem na sposobie rozwiązania tej kwestii przez Rowling ;p
Odpowiedz

Zasady postowania