|
07-24-2007, 03:51
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
Departament Do Spraw Trudnych Fragmentów
No właśnie. Każdemu, kto czyta książkę w oryginale zdarza się zgubić na chwilę wątek, czy mieć wątpliwości, co do jakiegoś fragmentu. W tym temacie możecie zadawać pytania związane z interpretacją oryginalnej wersji. Pirackimi tłumaczeniami radzę się nie sugerować, bo zawierają wręcz rażące błędy.
W każdym razie, z tego co zauważyłam wiele osób miało problem z poprawną interpretacją końca dziewiątego rozdziału, kiedy to Harry ma wizję z udziałem Draco i Rowle'a. Dylemat dotyczył faktu, czy Draco kogoś torturował, czy sam był torturowany... gwoli wyjaśnienia, poniżej zamieszam autorskie tłumaczenie.
(...) blond włosego Śmierciożercę, krzyczącego i wijącego się na podłodze i smuklejszą postać stojącą nad nim z wyciągniętą różdżką, podczas gdy Harry przemówił wysokim, zimnym i bezlitosnym głosem.
Dalej, Rowle, albo zakończmy to i nakarmmy tobą Nagini? Lord Voldemort nie jest pewien, czy wybaczy tym razem... Zawołałeś mnie tylko po to, żeby powiedzieć, że Harry Potter znowu uciekł? Draco, daj Rowle'owi jeszcze raz posmakować naszego niezadowolenia... zrób to, albo poczujesz mój gniew na sobie!
Z czego jasno wynika, że to nie Draco był torturowany^^. Jeżeli tylko ktoś ma jakiś problem tego typu - zapraszam tutaj.
|
|
|
07-24-2007, 12:30
|
|
|
Member
|
RE: Departament Do Spraw Trudnych Fragmentów
Limonko, wybacz, ale to zdanie - Dalej, Rowle, albo zakończmy to i nakarmmy tobą Nagini? - trochę wprowadza w błąd, ja bym powiedziała Więcej, Rowle, czy mamy to zakończyć i nakarmić tobą Nagini?
Tak, wydaje mi się, jest przejrzyściej  .
Rozdział 9 - 'A Place To Hide", w adult edition z Bloomsbury na stronie 145.
|
|
|
07-24-2007, 12:53
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
Yeah, Adalia, you're right. Właściwie sensu to nie zmienia, ale faktycznie, brzmi lepiej. Ja już tak mam, że gdy kilka godzin bez przerwy spędzam przy angielskich tekstach, to potem tracę wyczucie w ojczystym języku. W tej chwili jestem po ośmiu godzinach przy Deathly Hallows i autentycznie łatwiej mi pisać i myśleć po angielsku niż po polsku. ^^
|
|
|
07-24-2007, 18:21
|
|
|
Mięso armatnie
|
Nie, to Draco na polecenie Voldemorta torturował Rowle'a. A Voldemort groził Draconowi, że jak nie będzie chciał, to sam mu "sprzeda" małego Criuciatusa.
|
|
|
07-25-2007, 13:08
|
|
|
Senior Member
|
arse to dupa jeśli się nie mylę, a bitch to szmata... możliwe, że poprostu zastosuje jako dupa i szmata.... to w końcu ostatnia książka Potter już jest dorosły zresztą wszyscy są, a kij z tym, że pottera czytają też małe dzieci... powinien przetłumaczyć normalnie xD
|
|
|
07-25-2007, 14:41
|
|
|
Member
|
Szczerze to jakoś nie wyobrażam sobie, że Polkowski używa takich słów. Może być zabawnie, gdy to przetłumaczy
|
|
|
07-25-2007, 14:50
|
|
|
Member
|
Też się nad tym zastanawiałam. "Bitch" pewnie przetłumaczy jako "szmata" (choć to ma wydźwięk bardziej jako "dziwka" :P), a "arse"... W jakim kontekście to było?
|
|
|
07-25-2007, 23:08
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
nie bardzo zrozumiałam o co chodziło z elder wand.a dokładnie dlaczego niby ona wybrała Draco (the new master removed the wand from dumbledore against his will never realising what he had done).co zrobił draco?strona 595.skoro Snape zabił Dumbledore'a,więc powinna słuzyć jemu.nie wiem czy coś przeoczyłam czy nie pamiętam czegoś z poprzedniego tomu.
|
|
|
07-25-2007, 23:51
|
|
|
Member
|
Cytat:
roo napisał/a:
nie bardzo zrozumiałam o co chodziło z elder wand.a dokładnie dlaczego niby ona wybrała Draco (the new master removed the wand from dumbledore against his will never realising what he had done).co zrobił draco?strona 595.skoro Snape zabił Dumbledore'a,więc powinna słuzyć jemu.nie wiem czy coś przeoczyłam czy nie pamiętam czegoś z poprzedniego tomu.
|
Drzwi otworzyły się gwałtownie i ktoś wypadł przez nie, krzycząc:
- Expelliarmus! (...)
A potem, w blasku Mrocznego Znaku [Harry] ujrzał, jak różdżka Dumbledore'a wpada w łukowaty prześwit w murze (...)
Spojrzał [Dumbledore] na tego, kto go rozbroił, i powiedział:
- Dobry wieczór, Draco.
"Harry Potter i Książkę Półkrwi", strona 626, rozdział 27 - "Wieża rozjarzona błyskawicami"
Starsza Różdżka stawała się własnością nie tego, kto ZABIŁ jej dotychczasowego posiadacza, ale tego, kto WYGRAŁ JĄ w pojedynku. A, jak wynika z fragmentu, który zacytowałam powyżej, Draco rozbroił Dumbledora (a więc i wszedł w jej posiadanie) a dopiero potem Snape go zabił. Nie mógł jednak zostać przez to właścicielem Starszej Różdżki, bo Dumbledor w ogóle już takowej nie posiadał.
Mam nadzieję, że dość jasno wyjaśniłam o.O.
|
|
|
07-25-2007, 23:57
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
ok dzieki bardzo  tak myslałam że nie pamiętam poprzedniego tomu. ale jeszcze jedno  ale dumbledore został z nia pochowany?jest to w książce?
|
|
|
Zasady postowania
|