|
04-17-2007, 20:05
|
|
|
Junior Member
|
Proszę o pomoc!
Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyście wypełnili moją ankietę, którą muszę przygotować na zajęcia! Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
1. Czy Pan/Pani czytał cykl książek o przygodach Harrego Pottera?
a Tak, wszystkie 6 tomów.
b Tak, tomy:
c Nie.
2. Co Pana/Panią skłoniło do przeczytania książki?
a Przeczytana recenzja.
b Opinia znajomego, kolegów.
c Własne zainteresowania.
d Obejrzany film.
3. Która część podobała się Panu/Pani najbardziej i dlaczego?
a Tom I Harry Potter i kamień filozoficzny, ponieważ
b Tom II Harry Potter i komnata tajemnic, ponieważ
c Tom III Harry Potter i więzień z Azkabanu, ponieważ
d Tom IV Harry Potter i Czara Ognia, ponieważ
e Tom V Harry Potter i Zakon Feniksa, ponieważ
f Tom VI Harry Potter i Książę Półkrwi, ponieważ
g Wszystkie, ponieważ
4. Jak ocenia Pan/Pani postępowania Harrego? Proszę dokończyć zdanie.
a Bardzo dobrze, ponieważ
b Średnio, ponieważ
c Źle, ponieważ
5. Czy uważa Pan/Pani, że książki o Harrym Potterze uczą złej, czarnej magii?
a Tak.
b Nie.
c Nie wiem.
6. Który z bohaterów jest dla Pana/Pani idolem, jakiego chciałby Pan/Pani naśladować?
7. Jakie według Pana/Pani powinno być zakończenie ostatniego tomu?
8. Jakie uczucia według Pana/Pani pojawiają się najczęściej w książkach o Harrym Potterze? Można zaznaczyć więcej odpowiedzi.
a Przyjaźń.
b Wierność.
c Nienawiść.
d Zazdrość.
e Uczciwość.
f Strach.
Proszę podać swój wiek:
Miejsce zamieszkania:
a Wieś.
b Miasto.
b Chłopak.
Rodzaj szkoły:
|
|
|
04-17-2007, 20:13
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
RE: proszę o pomoc!
Ja wypełnię, ale to późniejszym wieczorem, jak będę miała więcej czasu =).
|
|
|
04-18-2007, 00:19
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
RE: Proszę o pomoc!
1 - a
2 - b
3 - e - ponieważ fabuła mi się podobała - zginęła ważna postać, Umbridge zawitała w Hogwarcie, oklumencja, dowiadujemy się co nie co o Black'ach i śmierciożercach, Czarny Pan się ujawnia...
4 - c - ponieważ jest baznadziejnie 'szlachetny', a wręcz zaślepiony 'ratowaniem innych'; nie potrafi spojrzeć na całą sytuację na obiektywnie, stara zrobić z siebie bohatera...
5 - c
6 - DRACO MALFOY xD
7 - Draco przeżyje; Snape okaże się dobry, ale Harry zanim się zorientuje zabije go; Harry zabije Voldemorta; Harry zginie; Bellatrix zginie z ręki jakiegoś aurora - w rozpaczy po stracie swojego pana... Mam jeszcze parę teorii... xD
8 - a, b, c,
Zamieszkanie: Wieś, ale przez 15 lat mieszkałam w dużym mieście - nie wiem czy to coś zmienia...
Szkoła: Artystczno-sportowa (gimnazjum...) <przez 8 lat byłam w muzycznej...>
|
|
|
04-18-2007, 14:40
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
1-a
2-c
3.
Tom III Harry Potter i Więzień z Azkabanu. Podoba mi się wszystko, do ostatniej kropki. Książka ma ogromnego plusa za debiut mojej ukochanej postaci- Lupina ^^. Również można dowiedzieć się nieco o Huncwotach, których darzę wielką sympatią- i za to również wielki plus.
Wątek Syriusza także fantastyczny. No i kto by się spodziewał, że wszystkiemu jest winien nie rzekomy morderca, tylko 'niewinny' 'szczur' Rona...
Bardzo lubię również tom piąty i szósty.
4-b
Harry nie zawsze postępuje tak, jak wymaga tego sytuacja. Podejmuje zbyt pochopne decyzje, czasami jego zachowanie jest dość...dziecinne. W każdym bądź razie zdarza mi się, że podoba mi się to co robi. W książce potrzebna jest ta jego porywczość, inaczej mogłoby być pominięte wiele ważnych sytuacji. Aczkolwiek w życiu realnym, raczej nie popieram większości zagrań młodego Pottera.
5-b
6. Wiele książkowych postaci ma cechy, które podziwiam, charakter, który mi się podoba. Moją ulubioną postacią jest Remus Lupin. Chciałabym posiadać niektóre jego cechy- to ciepło, mądrość, sympatię, odwagę, rozsądek, opanowanie... no i tą wytrwałość...
Ogólnie, chciałabym mieć w sobie trochę tej tajemniczości Snape'a. I umiejętność doskonałego używania ironii. Ach, no i oceny Hermiony. I ten zaciąg do książek- niby jakiś mam, ale nie zawsze...
7. Śmierć Voldemorta, śmierć Harry'ego. Harry zabija Voldemorta, ale sam ginie wskutek wycieńczenia, ran. Oczywiście, Snape stoi po dobrej stronie. Draco również przechodzi na stronę dobra. Nie giną moje ulubione postacie (z wyszczególnieniem na Remusa, Severusa i Tonks). Zło zostaje pokonane przez dobro. Ach, no i byłabym zapomniała- Pettigrew ginie, spłacając swój dług wobec Harry'ego.
8.
a Przyjaźń.
b Wierność.
c Nienawiść.
d Zazdrość.
e Uczciwość.
f Strach.
Wszystkie ^^.
Proszę podać swój wiek: 14 lat
Miejsce zamieszkania:
Miasto.
Rodzaj szkoły: gimnazjum.
|
|
|
04-18-2007, 14:46
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
1a
2c
3d Tom IV Harry Potter i Czara Ognia, ponieważ występują w nim smoki, jest
dużooo wątków z Cedrikiem i bardzo podoba mi się 2 zadanie.
4b Średnio, ponieważ Harry jest szlachetny do bólu, nie ma najmniejszej skazy, co jest zwyczajnie niemozliwe i denerwujące.
5c
6- Cedrik Diggory!!!
7-Śmierć Harrego i Voldemorta (i moze odrodzenie Cerika...  )
8-a,b,c,d,e,f
9-mam 12 lat
10b
11a
12-Szkoła Podstawowa nr4 w Lublinie im. Adama Mickiewicza
Zgrzebne ciotki płakały-lecz nic nie wiedziały
jaki był smak miłości i... trutki na szczury.
|
|
|
04-18-2007, 14:52
|
|
|
Super Moderator
|
1-a
2-c
3-g ponieważ jest niesamowicie napisana, skonstruowana i wydana. No i wciąga 
4-b ponieważ niektórych rzeczy i spraw nigdy nie przemyśli do końca, działa pod wpływem impulsu.
5-b
6- Severus Snape.
7-mało oryginalne- Harry zwycięża, bo dobro zawsze zwycięża. A, i Harry powinien przeżyć.
8-a, c, f
wiek- prawie 18
miejsce zamieszkanie- b
płeć- a
rodzaj szkoły- ESKK Europejsa Szkoła Kształcenia Korespondencyjnego
|
|
04-18-2007, 15:00
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
1: a
2: c
3: tu mam dylemat, ponieważ mam dwie ulubione części szóstą i trzecią... trzecia podoba mi się, poniewać jest inna od wszystkich, gł. bohater dowiaduje się więcej nie tylko o rodzicach, ale i o sobie... poza tym podoba mi się, że nie walczy w nim z Voldemortem, ani z jego poplecznikami, ubarwia to książke, ta część odcina się od dwóch wcześniejszych jest bardziej od nich mroczna i zgłębia ise w inne elementy magii, przejawia się to w wątkach azkabanu i dementorów...
szósta część przypadła mi do gustu, ponieważ moje trzy ulubione postacie mają tam bardzo duży wkład i dużo się o nich dowiadujemy. Primo Draco Malfoy dopiero w tej części ukazuje się złożoność jego postaci, jak i różne wątki jego osobowości. Secundo Czarny Pan, dużo dowiadujemy się nie tylko o jego przeszłości, ale i o jego planach, geniuszu i koncepsji... Tetrio Snape, chodzi mi tu i o ukazane jego powiązania z ciemną strona, o jego smykałkę do czarnej magii i eliksirów pokazaną odnośnie książki, również ta część wyróżnia się mrokiem i złem, jest "najciemniejsza" wśród wszystkich innch...
4: zdecydowanie c, mam dużą awersję do tego bohatera, jego zachowanie przepełnione jest heroizmem i altruizmem sztucznym do granic możliwości, a jego kryształowość i szlachetność po prostu działają mi na nerwy...
5: b
6: Naśladować, wyda się to może dziwne, ale z całą pewnością: Tom Marvolo Riddle i Draco Malfoy
7: Teorii żadnych wielkich nie mam, ponieważ nie uważam by snucie ich miało jakikolwiek sens... odnośnie zakończenia mam jednak kilka życzeń, chciałabym żeby:
*Draco przeżył
*Granger nie przeżyła
*Ron przeżył
*Potter nie przyżył
*Severus przeżył
*Bella przeżyła
*Czarny Pan, choć wiem, że to niemożliwe, przeżył
*no i żeby Irytek zapanował nad światem xD
8: a, b, c
Zamiszkanie: duże miasto
Rodzaj szkoły: publiczne gimnazjum
|
|
04-19-2007, 19:26
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
1-a
2-d
3-c, była najciekawsza
4-a, jest uczciwy i wierny przyjaciołom
5-b
6-Hermiona
7-Harry przeżyje.
8-a,c,f
Miejsce zamieszkania-b
Płeć-a
Rodzaj szkoły: Podstawowa
|
|
|
04-20-2007, 19:56
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
1.a
2.b
3.e i f- ponieważ w V części jest GD i dużo scen ze Syriuszem, min. jego śmierć.
A VI bo właśnie w tej Harry nie jest taki 'doskonały'. Czarny Pan w końcu wygrywa. Cała książka jest pełna tajemnic, których nawet ' świetna trójca' nie wyjaśniła
4.b- ponieważ postępuje szlachetnie itd, ale rówież robi czyny głupie i nierozważne. Poza tym ta cała jego dobroć itp. jest przesadą. Działa pod wpływem impulsu, łatwo jest przewidzieć, co zrobi.
5. b
6. Ja chciałabym mieć tak cięte riposty i być trochę podobna do Snape'a, mądrość Hermiony, odwagę Harry'ego, wygląd Ginny, opanowanie Dumbledore'a
7. Harry resztką sił zabija Voldemorta po czym sam ginie. Ron Hermiona i Ginny zostają ciężko ranni. Hermiona poświęca się wynalezieniu zaklęcia przywracającego życie, żeby wskrzesić Harry'ego- to mało prawdopodobne, ewentualnie Harry zwycięża i zabija Voldemorta.
8. a, b, c
9. 13 lat
10. wieś
11. dziewczyna
12. Podstawowa, ale już nie długo
|
|
04-20-2007, 22:41
|
|
|
Junior Member