|
05-18-2008, 10:47
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Kara śmierci
Ukamienowanie, powieszenie, ukrzyżowanie, duszenie, a w minionym wieku tak 'modne' (ugh, co za słowo) wśród hitlerowców i nie tylko, rozstrzeliwanie - to tylko niektóre z form, jakie może przybrać kara śmierci.
Śmierć, jako sposób karania przestępców by znany już od dawna, najdawniejsze wzmianki o nim znajdują się bodajże w Starym Testamencie. Warto wspomnieć, że śmiercią ukarano np. Sokratesa - został zmuszony do wypicia trucizny. I analizując tak wiek po wieku historię cywilizacji, trzeba przyznać, że kara śmierci była wciąż powszechna i popularna. Za co karano? Ano za pobicie rodziców, złorzeczenie im, cudzołóstwo, morderstwa, sodomę, zdradę, bunt, gwałty, podpalenia, rabunki, fałszowanie monet... Prawo Drakona (621 p.n.e.) przewidywało karę śmierci za większość wykroczeń, nawet tych drobnych. Samo uśmiercanie wcale jednak nie było takie proste. Wyobraźcie sobie bowiem, że sznur, na którym miano powiesić skazańca musiał mieć odpowiednią długość. Inaczej urwałby głowę skazanemu. W sukurs jednak przyszła królowa nauk i zaraz obmyślono sprytny wzór o stosunku masy ciała do długości szura. Nabijanie na pal też nie należało do najłatwiejszych, za to z pewnością do jednych z okrutniejszych, przynajmniej moim zdaniem. Koniec z ciekawostkami, teraz konkrety:
W 1977 Amnesty International rozpoczęła kampanię przeciwko karze śmierci i w efekcie do końca XX wieku większość państw demokratycznych zniosła ten sposób kary. W Polsce przestano karać śmiercią w roku 1988 roku, a ustawowo zniesiona została w 1998 r. Jednak nadal stosowana jest w ok. 60 krajach na świecie m.in. w USA (gdzie skazany na śmierć - i, o dziwo, że chodzi mi tu o Michaela Scofielda xD - może wybrać sobie sposób wykonania kary), Chinach (gdzie możesz zostać uśmiercony za niepłacenie podatku VAT, czy też kradzież krowy), Japonii, Korei Płd., Arabii Saudyjskiej, Iranie (gdzie zostaniesz ukamienowany za trzykrotne przyłapanie na pijaństwie), Singapurze (gdzie karze się śmiercią tylko w piątki^^), Malezji. W Europie jedynym krajem, gdzie stosuje się karę śmierci jest Białoruś. A jak będzie w Polsce? Czy kara śmierci zostanie przywrócona? Pan Prezes Rady Ministrów ma dosyć sprecyzowane poglądy: "Znoszenie kary śmierci jest nie tylko nielogiczne, ale i niemoralne. Stawia mordercę z góry, w znacznie lepszej sytuacji niż ofiarę. Morderca automatycznie uzyskuje gwarancje życia, choć sam może odebrać je drugiemu człowiekowi.", "Jest wielce prawdopodobne, że w niektórych przypadkach przestępca nie zabijałby, mając w perspektywie stryczek." - Jarosław Kaczyński, "Czas na zmiany". Ale może zmienił już zdanie, gdyż powiedział to jakieś 15 lat temu.
Ja mam bardzo mieszane uczucia co do uśmiercania przestępców. Nie wiem, które stanowisko w tej sprawie objąć, choć trochę bardziej skłaniam się do przeciwników kary śmierci.
A co Wy myślicie o karze śmierci? Powinna być stosowana czy nie?
niewiele
tu
po
mnie
...
|
|
|
05-18-2008, 11:22
|
|
|
Senior Member
|
RE: Kara śmierci
Ja jestem raczej przeciw karze śmierci. Każdy ma prawo do życia. Chyba, że w przypadku seryjnych morderców, którzy już niejednokrotnie uciekli z więzienia. Ludzi nie powinno się zabijać z innych powodów. Właściwie w ogóle nie powinno się tego robić. Ale w niektórych przypadkach to nie ma wyjścia.
PS Vay, nie wspomniałaś o bardzo ważnym przykładzie. W starożytnym Egipcie karano śmiercią tego, kto zabił kota. To brzmi sensownie. ;)
|
|
|
05-18-2008, 16:15
|
|
|
Moderator
|
Świetny temat. Moim zdaniem kary śmierci nie powinno się stosować w żadnym kraju na świecie. Nie dość, że jest to odbieranie życia człowiekowi, to jeszcze jest to odbieranie życia w sposób całkowicie nielogiczny. Fakt- seryjni mordercy powinni ponieść kary okrutne, ale nie powinno się z pełną świadomością ich zabijać. Śmierc na krześle, przez powieszenie, wstrzyknięcie trucizny czy ukamienowanie jest czymś tak bardzo niemoralnym, że nie można sobie tego wyobrazić. Życie może odebrać człowiekowi tylko Bóg. Nikt inny. Osobiście, zawsze będę przeciwko karze śmierci, nawet gdyby to był nie wiem jaki mord. Uważam, że osoby, które popełniły nawet najstraszniejsze zbrodnie, powinny być skazywane na karę dożywocia, ale nie śmierci. Ludzie mogą przetrzymywac ich w nasjtraszniejszych więzieniach, załamać psychicznie, ale nie zabijać. Śmierć, to nie jest 'kara' - śmierć to konieczność, która kiedyś i tak będzie musiała nastąpić. Według mnie nie jest karą skracanie życia człowieka, który i tak nie ma już nic do stracenia.
Dziękuję.
|
05-18-2008, 16:25
|
|
|
Super Moderator
|
Cytat:
|
Życie może odebrać człowiekowi tylko Bóg.
|
Ależ oczywiśście...
Dla mnie kara śmierci jest bezsensowna ;] O wiele gorszą jest odsiadywanie dożywocia, świadomość, że już nigdy nie wyjdzie się na wolność. Tacy ludzie CHCĄ śmierci. A jakieś trucizny, ścięcia czy powieszenia - pff. Chyba każdy przestępca wolałby umrzeć niż siedzieć kilkadziesiąt lat w jakiejś celi. Jeśli ktoś na przykład zabił inną osobą to powinien ponieść karę większą niż los, który spotkał ofiarę.
|
|
|
05-18-2008, 16:27
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Skracając do minimum:
Zdecydowanie za karą śmierci w przypadkach szczególnego okrucieństwa, w pełni umyślnego i zaplanowanego działania, na które są niepodważalne dowody.
Dożywocie to za mało - po co ścierwo ma pasożytować na moich podatkach?
|
|
|
05-18-2008, 16:34
|
|
|
Super Moderator
|
ishar, nie sądzisz, że kara śmierci to kara dosyć krótka? Nie zakładajcie, że po śmierci spotka go jakieś metaforyczne piekło lub koniec istnienia. Jeśli pierwsze (wieczność kary - wspaniale!) to w porządku, niech i będzie kara śmierci. Jeśli śmierć oznacza koniec istnienia to bez różnicy facetowi jak zginął skoro i tak później nie pamięta o tym. Ale. Jeśli śmiercią jest nic innego nić po prostu istnienie sobie na drugim świecie to chyba człowiek by trochę żałował [jeśli nie jest psychopatą] tego co zrobił skoro odsiedział za kratkami 60 lat.
Ale w ogóle, jeśli po smierci kończymy żywot na ziemi, a zaczynamy 'tam' to co za różnica co zrobiliśmy wcześniej? ;P
|
|
|
05-18-2008, 16:50
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Pewnie, za niektóre mordy lekka śmierć to zdecydowanie za mało. Zamknięcie w celi na długie lata miałoby sens, ale nie teraz, gdy pobyt w więzieniu wygląda znacznie lepiej niż w obozach pracy, więźniowie miewają lepiej niż bezdomni często. Paradoksalnie szczególnie w krajach o wysokim rozwoju cywilizacyjnym i przestrzegających prawa człowieka. A na więźnia idzie gruba kasa, żeby go zresocjalizować, w więzieniach mają oni przecież zajęcia, pracę itd. Owszem zamknięcie w izolatce ze szczurami bardzo by mi się podobało, po 3 tygodniach usunięcie nadżartego truchła i kolejny delikwent do niej trafia. Oszczędność środków i korzyść w postaci definitywnego usunięcia szkodliwego elementy ze środowiska. Jak z utylizacją odpadów...
Dlatego preferuję usuwanie - raz, a dobrze, jak najniższym kosztem. Nie ulegając też niepotrzebnemu zezwierzęceniu, nie będziemy teraz nikogo torturować.
|
|
|
05-18-2008, 17:03
|
|
|
Super Moderator
|
Też racja więc wniosek - najlepszą karą byłoby zamknięcie w więzieniu, ale w okropnych warunkach, a jednocześnie nie aż tak trudnych, żeby przestępca nie zginął. Ale w więzieniach co raz lepiej. Ale nadal nie jestem pewna co jest gorsze, lekka śmierć czy zamknięcie do śmierci naturalnej. Ani to, ani to nie jest prawdziwą karę.
|
|
|
05-19-2008, 15:42
|
|
|
Fanatyk, niegroźny
|
Kara śmierci może nie bo nikt nie ma prawa odbierać innej osobie życia.Bardziej bym był skłonny karze Pozbawienie wolności do końca życia.To jest gorsze niż kara śmierci poniewż ma się tę świadomość że do końca życia nie wyjdzie się na wolność.
|
|
|
05-19-2008, 18:03
|
|
|
Super Moderator
|
Kapitan Menel, dlaczego powtarzasz moje słowa?
Cytat:
|
Dla mnie kara śmierci jest bezsensowna ;] O wiele gorszą jest odsiadywanie dożywocia, świadomość, że już nigdy nie wyjdzie się na wolność.
|
Cytat:
|
Bardziej bym był skłonny karze Pozbawienie wolności do końca życia.To jest gorsze niż kara śmierci poniewż ma się tę świadomość że do końca życia nie wyjdzie się na wolność.
|
|
|
|
Zasady postowania
|