|
07-12-2007, 21:01
|
|
|
Junior Member
|
Użycie czaru "Secrusempra"
Czy nie zastanawialiście się dlaczego Harry nie miał żadnych problemów przy użyciu tego czaru? Przecież wszystkie trudniejsze czary Harry musiał długo ćwiczyć. A przecież czar "Sectusempra" na pewno do łatwych nie należał, ba, było to zaklęcie należące do czarnej magii. A więc pytanie: czy Harry stał się już bardzo dobrym czarodziejem? W sumie był świetny z obrony przed czarną magią, a nawet najlepszy na roku. Więc może da rady spotkać się oko w oko z Voldemortem w kolejnej ( niestety już ostatniej) części. Co o tym sądzicie?
Piszcie tylko coś wnoszące do tematu posty.
|
|
|
07-12-2007, 21:18
|
|
|
Junior Member
|
RE: Użycie czaru "Secrusempra"
A wiesz że też nad tym myślałam? Takie aguamenti ćwiczył 3 lekcje, a tu dość zaawansowana magia i bez problemu. Myślę, że dobre wykonanie zaklęcia wymaga przede wszystkim zaangażowani - a Harry na pewno je miał, w końcu Malfoy celował w niego zaklęciem NIEWYBACZALNYM! Jednak masz rację, że to trochę dziwne ;). Ale tak to sobie Rowling wymyśliła i tak jest :D.
|
|
|
08-06-2007, 17:31
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
Ja nie wiem, co o tym myśleć...
Chociażmoże Harry rzeczywiście jest takim "młodym Dumbledorem", który zna się na wielu rzeczach i w ogóle...
A jak to było z tą nauką Expecto Patronum?
Lupin w ogóle go nie uczył jak ruszać różdżką... Pamiętacie "Obrót i trach"? A może po pewnym czasie takie ćwiczenia nie są już potrzebne...
Ale zaklęcie przywołujące Harry długo ćwiczył. Nie wiem, już się pogubiłam, może niektóre zaklęcia już takie są, albo chodziło o to że Sectusempra było zaklęciem wymyślonym a nie "podręcznikowym". No nie wiem...
|
|
|
08-10-2007, 10:30
|
|
|
Junior Member
|
Uważam, że Potterowi udało się rzucić to zaklęcie ponieważ, tak jak z większością zaklęć czarnej magii, nienawidził Draco i był w tym momencie wypełniony goryczą i złością.
|
|
|
08-20-2007, 19:59
|
|
|
|
Ja myślę, że tu chodzi o psychikę.. .w końcu Harry był "zagrożony" i tak mocno się skupił na tym, że zadziałało ;).
|
|
|
08-22-2007, 19:35
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Zgadzam się z Mitzi. Czarna magia bardziej niż inne rodzaje bazuje na uczuciach, a nie na umyśle. Sądzę, że Harry po prostu wyzwolił swój gniew.
|
|
|
08-22-2007, 20:42
|
|
|
Member
|
A mi się przypomina to, co powiedział kiedyś Dumbledore do Harry'ego, że Harry po ataku Voldemorda odziedziczył po nim niektóre zdolności: wężoustność. Więc może czarna magia też weszła mu w krew, choć jej nie używa??
|
|
|
11-09-2007, 23:04
|
|
|
|
Też o tym myślałam i doszłam do podobnego wniosku co Tomasz - 94. Cruciatus też Harry'emu wyszło dość nieźle, a przecież to był jego pierwszy raz. Jest też drugie rozwiązanie: czarna magia nie jest taka trudna, jeżeli nie ma się pozytywnych uczuć lub nienawidzi się ofiary.
|
|
|
11-10-2007, 11:39
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Nie stał, ale jest. Zaklęcie zadziałało poprawnie, bo Harry użył go pod wpływem silnych emocji, jakimi były strach i chęć obrony przed napastnikiem. Oczywiście jest to zaklęcie, które wymaga dużej mocy a Pottera nie raz udowodnił, że ją ma.
To the days I try to lose''
|
|
|
11-10-2007, 13:28
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Inaczej wygląda nauka czaru w zacisznej sali lekcyjnej, a inaczej w obliczu zagrożenia i potrzeby. Zgadzam się z poglądem, iż czar zadziałał jak należy ze względu na stan emocjonalny Harry'ego i sytuacji w jakiej się znalazł. Do tego należy wspomnieć, że czar jest autorstwa Snape, który do laików przecież zdecydowanie nie należy;), co wyraźnie było widać na lekcjach eliksirów Slughorna.
|
|
|
Zasady postowania
|