Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Świat Magii

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 07-12-2007, 21:01   #1
Levin
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Levin
Domyślnie Użycie czaru "Secrusempra"

Czy nie zastanawialiście się dlaczego Harry nie miał żadnych problemów przy użyciu tego czaru? Przecież wszystkie trudniejsze czary Harry musiał długo ćwiczyć. A przecież czar "Sectusempra" na pewno do łatwych nie należał, ba, było to zaklęcie należące do czarnej magii. A więc pytanie: czy Harry stał się już bardzo dobrym czarodziejem? W sumie był świetny z obrony przed czarną magią, a nawet najlepszy na roku. Więc może da rady spotkać się oko w oko z Voldemortem w kolejnej ( niestety już ostatniej) części. Co o tym sądzicie?
Piszcie tylko coś wnoszące do tematu posty.
Levin jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-12-2007, 21:18   #2
Kreska
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Kreska
Domyślnie RE: Użycie czaru "Secrusempra"

A wiesz że też nad tym myślałam? Takie aguamenti ćwiczył 3 lekcje, a tu dość zaawansowana magia i bez problemu. Myślę, że dobre wykonanie zaklęcia wymaga przede wszystkim zaangażowani - a Harry na pewno je miał, w końcu Malfoy celował w niego zaklęciem NIEWYBACZALNYM! Jednak masz rację, że to trochę dziwne ;). Ale tak to sobie Rowling wymyśliła i tak jest :D.
Kreska jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-06-2007, 17:31   #3
Hermiona_Granger134
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Ja nie wiem, co o tym myśleć...

Chociażmoże Harry rzeczywiście jest takim "młodym Dumbledorem", który zna się na wielu rzeczach i w ogóle...

A jak to było z tą nauką Expecto Patronum?
Lupin w ogóle go nie uczył jak ruszać różką... Pamiętacie "Obrót i trach"? A może po pewnym czasie takie ćwiczenia nie są już potrzebne...

Ale zaklęcie przywołujące Harry długo ćwiczył. Nie wiem, już się pogubiłam, może niektóre zaklęcia już takie są, albo chodziło o to że Sectusempra było zaklęciem wymyślonym a nie "podręcznikowym". No nie wiem...
Hermiona_Granger134 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-10-2007, 10:30   #4
Serpent
Junior Member

Uważam, że Potterowi udało się rzucić to zaklęcie ponieważ, tak jak z większością zaklęć czarnej magii, nienawidził Draco i był w tym momencie wypełniony goryczą i złością.
Serpent jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-20-2007, 19:59   #5
Mitzi Caspar

Ja myślę, że tu chodzi o psychikę.. .w końcu Harry był "zagrożony" i tak mocno się skupił na tym, że zadziałało ;).
Mitzi Caspar jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-22-2007, 19:35   #6
jetinajt
Świr wymagający opieki

Zgadzam się z Mitzi. Czarna magia bardziej niż inne rodzaje bazuje na uczuciach, a nie na umyśle. Sądzę, że Harry po prostu wyzwolił swój gniew.
jetinajt jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-22-2007, 20:42   #7
Tomasz - 94
Member

A mi się przypomina to, co powiedział kiedyś Dumbledore do Harry'ego, że Harry po ataku Voldemorda odziedziczył po nim niektóre zdolności: wężoustność. Więc może czarna magia też weszła mu w krew, choć jej nie używa??
Tomasz - 94 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-09-2007, 23:04   #8
Bella Ravenclaw

Wyślij wiadomość przez MSN do Bella Ravenclaw

Też o tym myślałam i doszłam do podobnego wniosku co Tomasz - 94. Cruciatus też Harry'emu wyszło dość nieźle, a przecież to był jego pierwszy raz. Jest też drugie rozwiązanie: czarna magia nie jest taka trudna, jeżeli nie ma się pozytywnych uczuć lub nienawidzi się ofiary.
Bella Ravenclaw jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-10-2007, 11:39   #9
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell

Nie stał, ale jest. Zaklęcie zadziałało poprawnie, bo Harry użył go pod wpływem silnych emocji, jakimi były strach i chęć obrony przed napastnikiem. Oczywiście jest to zaklęcie, które wymaga dużej mocy a Pottera nie raz udowodnił, że ją ma.
To the days I try to lose''
Miss Bagwell jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-10-2007, 13:28   #10
ishar
Świr wymagający opieki

ishar na Harry Potter Forum

Inaczej wygląda nauka czaru w zacisznej sali lekcyjnej, a inaczej w obliczu zagrożenia i potrzeby. Zgadzam się z poglądem, iż czar zadziałał jak należy ze względu na stan emocjonalny Harry'ego i sytuacji w jakiej się znalazł. Do tego należy wspomnieć, że czar jest autorstwa Snape, który do laików przecież zdecydowanie nie należy;), co wyraźnie było widać na lekcjach eliksirów Slughorna.
ishar jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania