|
05-14-2009, 14:06
|
|
|
Mięso armatnie
|
Harry Potter światowym fenomenem.Dlaczego?
Witam wszystkich fanów Harrego Pottera (przeciwników tez).
Książki J.K. Rowling stały się światowym fenomenem.Dlaczego tak się stało?Co sprawiło że książki o małym czarodzieju podbiły świat?CZekam na wasze opinie
|
|
|
05-14-2009, 14:23
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Po znakach interpinkcyjnych stawia się kropkę. I jeśli zakładasz temat, to powinnaś sama się w nim wypowiedzieć.
A teraz na temat.
Dla mnie seria HP jest świetna, bo pozwala zupełnie odpłynąć w inny świat, gdzie są różdżki, magiczna szkoła, krzyczące rośliny itede. Za każdym razem, gdy zaczęłam czytać tę książkę, zupełnie zatracałam się w świat Harry'ego Pottera i zapominałam o świecie rzeczywistym. Mama mówi, że to paranoja, a świr na punkcie książek o HP jest niezdrowe. No ale ją pomińmy. Takim więc sposobem twierdzę, że Harry Potter jest światowym fenomenem, bo pozwala odpłynąć w świat fantastyczny, ale sa też takie wątki, w których są rzeczy zupełnie ludzkie, np. utrata rodziny, wrogowie, szkoła.
Amen.
|
05-14-2009, 23:21
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Wrogowie? A w twoim podpisie jest napisane, że nie ma wrogów..
I to 'amen' mogłaś sobie darować.
Co do reszty, zgadzam się, że dzięki 'Harry'emu .. ' możemy odpływamy w inny świat. Książka może nam nawet pomóc w życiu. Ogólnie jest świetna. Momentami zabawna, momentami smutna, straszna czy wzruszająca. Można się nawet doszukać elementów filozoficznych, czy jakichś mądrości życiowych. Ale czy jest światowym fenomenem? Hmm, zastanawiam się. Nazwałabym to inaczej. Nie wiem jak, ale nie fenomenem, bo na pewno istnieje wiele książek od wiele bardziej wartościowych od HP.
|
|
05-15-2009, 00:08
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
Dlaczego stała się fenomenem cóż....
Moim zdaniem stało się tak bo cała seria tych wspaniałych książek pozwala nam "pożyć" w innym świecie. Jest to książka fantasy ale myślę że nikt tak na nią nie patrzy, a przynajmniej ja sam. Książka ta pozwala nam przeżyć chwile których na ziemi nie możemy przeżyć choć chcemy (np. oglądanie własnych lub cudzych myśli w myślodsewni). Te zdarzenia są dla mnie czymś wspaniałym i nieraz "instalowałem" je we własnym życiu. Kiedy czyta się tą książkę to coś wspaniałego kiedy odpływa się w wymarzony przez nasz świat, do którego każdy z nas chciałby się przenieść. Różnorodność przygód nagłe obrot spraw także ma wielki wpływ na to że Harry Potter stał se tak sławną książka na świecie. NIe wiem czy Fenomen to dobre określenie tak jak wspomniała Sunglasses ja bym tego tak nie nazwał.
|
|
|
05-20-2009, 10:20
|
|
|
Mięso armatnie
|
Dzieki wszystki za wypowiedzi.HP nazywany jest światowym fenomenem nie dlatego że jest czy nie jest wartościową książką ale dlatego że szał na punkcie młodego czarodzieja ogarną cały świat. Książki czytane i znane są w ponad 60 krajach świata a mania jaka ogarnęła czytelników jest przolbrzymia.Wielu twierdzi że książki nie są dobrze napisane jednakże jest w nich coś co sprawia że przyciągają do siebie zarówno młodych jak i starszych czytelników.Ostatnio czytalam wywiad z Polkowskim i podobno nawet Miłosz czytał HP bo uwazal ze pozwala mu to wrócic do czasów dzieciństwa.
|
|
|
05-21-2009, 16:25
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
Dlaczego HP stał się fenomenem? Niby odpowiedź prosta, a jednak...
Uważam, że przez tą całą swoją niezywkłość, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Świat książek Rowling nie jest tak zawiły i trudny do czytania, jak świat Tolkiena i myślę, że to w dużej mierze się do tego przyczyniło. Ciekawa fabuła, zmuszająca do przekręcenia kartki na następną stronę, prosty język i niezwykłość szczegółów magicznego świata stworzonbego przez J.K.R. Kraina HP jest jakby innym światem ze swoją historią i świetnie obmyślonym każdym wydarzeniem...
|
|
|
05-25-2009, 22:17
|
|
|
Mięso armatnie
|
A co sądzicie o mediach,marketingu i reklamie?Czy te czynniki miały wpływ na sukces jaki odniosła Rowling?
Ja osobiście uważam że zaróno marketing jak i brak łatwej, ciekawej książki dla dzieci wpłynął na to iż HP stał się światowym fenomenem. Osobiście uważam że wpisały się one już do historii literatury, nieważne czy są czy nie są wartościowymi dziełami literackimi.
To był strzał w dzisiątke...i kilka dobrych pomysłów na promocje.
|
|
|
05-26-2009, 20:20
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
No cóż ta książka dużo zrobiła dobrego moim zdaniem jest świetna i dzięki niej własnie wiekszość zaczęla czytać książki. Ja zawsze lubilam czytac ale od kiedy dostałam Harry'ego Potter'a zaczęłam więcej czytac . Więc moim zdaniem ksiazka jest super niewyobrazam sobie zycia bez niej .
|
|
|
05-31-2009, 20:55
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
Jest świetnie napisana (ekhm.. w każdym razie przełożona), nie można przy niej zasnąć i oderwać się od niej, przenosi w inny świat i pozwala się w sobie zatracić.
Właśnie dlatego HP jest światowym fenomenem
|
|
|
07-12-2009, 18:44
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
Tak jak Patka-wariatka uważam, że HP nie można nazwać fenomenem. Jestem fanką Harry'ego i to w dużym stopniu, ale jednak nie jest on dla mnie fenomenem. Jednak "Władca..." jako książka jest dla mnie lepszy od HP. Ale seria Jo jest świetna, tego zaprzeczyć nie można. A i moje zdanie jest podobne do Waszego: inny świat, do którego można się wciągnąć...
|
|
|
Zasady postowania
|