Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Książki

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 11-09-2007, 10:13   #1
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell
Domyślnie Paulo Coelho

Wiem, że ksiażkom Coleho poświęcono już na tym forum sporo czasu, ale chiałabym założyć temat dotyczący nie tylko jego twórczości, ale tekze jemu samemu.
Dzisiaj jest to poeta bardzo ceniony i czytany na całym świecie ,a jego dzieła tłumaczone są w wielu krajach. Urodził się on 24 sierpnia w 1947 roku w pięknym Rio de Janerio. Już w młodości odkrył swój cel w życiu; pragnął zostać pisarzem. I spełnił swoją Własna Legendę.... Napisał 12 wspaniałych ksiażek(w polskiej wersji), które dotarły już do 150 krajów świata!!Ale przed tem musiał stawić czoła swoim upartym rodzicom, którzy chcieli by ich syn został...lekarzem. Kiedy oznajmił im ,że marzy o tym by pisać , rodziece wysłali go do psychiatry. Pierwszą książkę wydał dopiero w wieku 38 lat. Zanim to sie stało pisał piosenki, był dziennikarzem i reżyserem teatralnym.
A wy? Jakie jego książki lubicie najbardziej? Za co je kochacie i czym was zauroczyły? Niestety nieprzeczytałam jeszcze wszystkich, ale z dotychczasowych najbardziej spodobał mi się ''Alchemik''. Jest to cudowna alegoryczna opowieść o marzeniach, miłości i życiu. Pisarz zagłębił się w niej w najgłębsze zakamrki ludzkiej duszy i czytajac ją czułam się jakby to była książka.. o mnie....
Po prostu cud-miód-czarownica światowej literatury.
A wy?
Jeżeli chcecie blizej poznać jego osobą i dołączyć do dyskusji o pisarzu i jego twórczości zapraszam na najlepszą polską stronę i Coelho;
http://www.paulocoelho.com/pols/index.html
To the days I try to lose''
Miss Bagwell jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-11-2007, 19:42   #2
asia15963
Omijać szerokim łukiem

Wyślij wiadomość przez MSN do asia15963
Domyślnie RE: Paulo Coelho

Mi tez najbardziej spodobał się "Alchemik" :-)
Lubię czytać tą książkę, jest taka... inna^^
inna w sensie tym, że wszystkie książki które najczęściej czytam są o tematyce fantastycznej albo przygodowej. Ta mnie zauroczyła właśnie opowieścią o Własnej Legendzie , o miłości Santiago do tej kobiety pustyni.. jest parę cytatów, które na prawdę mi się spodobały :)
Z pozostałych książek Coelho spodobały mi się jeszcze "Weronika postanawia umrzeć" i "Zahir"
Wszystkie sa dla mnie po prostu 'niecodzienne' i za to je lubię :):):)
asia15963 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-12-2007, 11:33   #3
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

No rzeczywiscie książki ma niesamowite...''Weronika postanwia umrzeć'' też jest znakomita. I genialne jest zakończenie; rzadko sie zdarza by książka tak by mnie zaskoczyła. Pokłony dla faceta...
Stary 11-14-2007, 19:57   #4
Alexxia
Member

ja Paula Coelho znam jak narazie niestety tylko z cytatów, które są naprawdę niesamowite..
Wiele słyszałam o jego twórczości i ostatnio postanowiłam przeczytać niektóre z jego dzieł.. a może i wszystkie..?
Tylko... jak myślicie.. od której książki powinnam zacząć..?
Alexxia jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-15-2007, 08:49   #5
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Ja jak wspomniałam nie czytałam wszystkich, ale radzę ci zacząc od ''Alchemika''. Jest po prostu genialna. Obecnie jestem w trakcie ''Czarownicy z Portobello'' i nie zachwyciła mnie tak jak ''Alchemik'' ,ale też nie niezła. Teraz czekam na ''11 minut''
Moja kumpela mówi ,że świetna.B)
Stary 12-22-2007, 15:10   #6
Alexxia
Member

Ja jestem już po przeczytaniu Alchemika.. Niesamowita książka.. Bezporównywalnie najlepsza jaką kiedykolwiek czytałam.. Zawarte w niej mądrości są tak prawdziwe, a zarazem oczywiste, że ta książka po prostu mnie zachwyciła.. Aż brakuje słów...
Obecnie czytam "Być jak płynąca rzeka".. Jest to co prawda zbiór felietonów i opowiadań, ale z pewnością jest równie ciekawa jak "Alchemik".. Polecam:)
Alexxia jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 12-22-2007, 15:50   #7
blackberry
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do blackberry

miałam przyjemność przeczytać wszystkie książki tego genialnego iberoamerykanskiego pisarza.Największe wrażenie wywarły na mnie "Weronika postanawia umrzeć" i zbiór felietonów "Być jak płonąca rzeka".Pomimo oskarżeń w kierunku Coelho,że pisze,jak gdyby ukończył właśnie kurs pisania powieści i zaczął je taśmowo wydawać uważam,że jego utwory są wyjątkowe.Mają w sobie coś,czego u nikogo innego,nawet u największych geniuszy literackich,nie znajdziemy.
blackberry jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 12-22-2007, 19:56   #8
Lillyanne
Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Lillyanne

Nie znam za badzo jego twórczości, bo czytałam tylko "Alchemika" ale zaciekawiła mnie ta książka i szukam innych Ogólnie nie czytam książek z takiego gatunku ale ta na prawde "ma w sobie to coś" xD
Lillyanne jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 12-23-2007, 12:35   #9
cesarz
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do cesarz

Ja osobiście z nam Coelho z Piątej góry.. która bardzo mi się podobała a nie długo mam zamiar przeczytać Alchemika... Mam nadzieje że jak najszybciej... (ale zostało mi jeszcze parę kartek "matki Joanny od aniołów" Iwaszkiewicza):smilewinkgrin:
cesarz jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 12-24-2007, 14:08   #10
ishar
Świr wymagający opieki

ishar na Harry Potter Forum

No cóż, dzisiaj zabrałem się do czytania Alchemika.
Przez pierwszą część, zmuszałem się do kontynuowania lektury, później było tylko trochę lepiej.
Dla mnie to bardziej rozbudowana powieść. Niczym mnie nie przyciągnęła, raczej nic z niej nie wyniosę.

Ciekawy wydał mi się jedynie wątek kupca, u którego Santiago sprzątał, a potem sprzedawał kryształy.
Owy kupiec marzył o pielgrzymce do Mekki, świętego miejsca narodzin proroka nad prorokami, Mahometa, pielgrzymka ta jest obowiązkiem każdego muzułmanina, przynajmniej raz w życiu. Marzenie to dawało mu siłę i sens życia, dlatego pragnął o nim tylko marzyć, bo co by mu pozostało po spełnieniu owego marzenia?

Ogólne wrażenie z książki - nie wiem, czy czytałem do tej pory coś, co tak by mnie znudziło. Nawet lektury i Biblia.

Ale przeczytam chętnie jeszcze coś, najlepiej żeby różniło się od Alchemika, żeby nie oceniać autora po jednej książce. Chociaż czasem to na pewno wystarcza
ishar jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania