Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 02-04-2008, 21:09   #1
jetinajt
Świr wymagający opieki

Domyślnie Dumbledore tchórzem?

Naszła mnie teraz taka refleksja. Czy nie sądzicie, że Dumbledore był tchórzem? W DH dowiadujemy się, że nasz dyrektor w młodości pokonał największego czarnoksiężnika na świecie i odebrał mu Niezwyciężoną Różdżkę (czy jak to się w wersji polskie nazywa). I tu pojawia się pytanie. Dlaczego, gdy Voldemort siał postrach w świecie czarodziejów Dumbledore nie wyzwał go na pojedynek i nie zakończył sprawy zanim się tak na prawdę na dobre zaczęła. Przecież był najpotężniejszym magiem na świecie, miał potężny magiczny artefakt, który jeszcze zwiększał jego moc (a o którym Voldemort jeszcze wtedy nie wiedział). Bał się, że zginie? Że Czarny Pan nie będzie grał uczciwie? Że przegra i zostawi swoich przyjaciół, bez jakże cennych rad? Jak dla mnie powody dosyć cienkie z jednej przyczyny- podczas tego pojedynku Voldemort walczyłby uczciwie. Dlaczego? Z pychy, bo była to dla niego doskonała okazja by pokazać kto jest najpotężniejszy na świecie. Nie pozwoliłby by po tej walce pozostał jakikolwiek cień wątpliwości kto jest najlepszy. Czarny Pan miał swój honor i nie chciałby, żeby cokolwiek go splamiło. Trzeba więc w tym miejscu zadać pytanie, dlaczego Dumbledore nie dążył do takiej konfrontacji, a ograniczał się tylko do działań defensywnych? Czy było to tchórzostwo czy też głupia pycha i poczucie tego, że jest niezastąpiony , a bez niego świat magii ulegnie Voldemortowi?
jetinajt jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-04-2008, 21:22   #2
jackjack
Czytelnik horoskopów

Domyślnie RE: Dumbledore tchórzem?

nie jestem pewien. A co z przepowiednia?

Nie usunęłam tego posta tylko ze względu na to, iż poniższa wypowiedź byłaby bezsensowna. Mim.

Ostatnio edytowane przez mimid : 11-14-2009 o 15:04.
jackjack jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-04-2008, 21:33   #3
jetinajt
Świr wymagający opieki

W okresie, o którym pisze nie było jeszcze żadnej przepowiedni. Przecież od rozpoczęcia działalności przez Voldemorta do wypowiedzenia przepowiedni przez Sybillę minęło trochę czasu, który moim zdaniem mógł być przez Dumbledora lepiej wykorzystany.
jetinajt jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-04-2008, 21:58   #4
Ges-en-la
Junior Member

Jak to się mówi nikt nie jest doskonały Myślę, że Dumbledore miał szanse w starciu z Voldemortem, jednak Harry miał je dużo wieksze. W końcu była w nim cząstka Tego którego Imienia Nie Można Wymawiać. A co do Dumbledora to powinien próbować go pokonać jeszcze kiedy nie wiedział o przepowiedni, bo przecież był wspaniałym czarodziejem. Przychodzi mi do głowy, że on juz wcześniej miał wszystko zaplanowane, ale z drugiej strony przecież wtedy jego wiedza nie była tak potężna, zeby wszystko zaplanowac. Czyli może po prostu był to strach... chociaż w to nie chce się wierzyc. Jak było naprawdę niestety juz nigdy się nie dowiemy i musimy pocieszyc się spekulacjami. Szkoda że już nie bedzie więcej części HP. ; (
Ges-en-la jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-04-2008, 21:58   #5
Krzychu_110
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Voldemort mógł być potężniejszym magiem od Dumbledore'a i Dumbledore o tym dobrze wiedział, próbował nawet w pewien sposób walczyć zakładając Zakon ale Voldemort na pewno by się nie zgodził tak po prostu na pojedynek, raczej bym powiedział że Voldzio był tchórzem, można to stwierdzić chociaż by tym że jak Voldzio czekał na Herry'ego w 7 tomie w Zakazanym Lesie to nie był tam sam tylko z wieloma śmierciożercami którzy od razu zaatakowali by Harry'ego gdyby chciał się bronić tak samo by było gdyby Dumb wyzwał Voldzia na pojedynek..
Krzychu_110 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-04-2008, 21:59   #6
Martemold
Niepoprawny marzyciel

Dumbledore walczyl z nim ... Tylko nie mogl go zabic, dlatego postanowil nic nie robic i badac sprawe i dowiedzial sie o horkruksach
Martemold jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-04-2008, 22:00   #7
Krzychu_110

A po za tym Dumbledore mógł już wtedy wiedzieć o Horkruksach Voldzia ale nie miał jeszcze o nim tyle wspomnień żeby wiedzieć gdzie mógł je ukryć więc nie było by sensu walczyć z Voldziem gdy on ma Horkruksy
Stary 02-04-2008, 22:05   #8
chimera
Senior Member

Wyślij wiadomość przez AIM do chimera

Hmm... Ja uważam, że Dumbledore tak bardzo starał się być pięknym, wspaniałym dobrym (nie lubię tego słowa^^) czarodziejem, iż odrzucał wszelakie postępowania, które mogłyby splamić jego czyściutką duszyczkę. Myślę, że zdanie na ten temat zależy od tego, jak dużą sympatią darzy się Profesora Dubledore'a. Szczerze mówiąc, mnie on nie przypadł za bardzo do gustu. Zgrywał cudownego, cnotliwego faceta. A może po prostu bał się zabić? Bał się, ze myśl, iż został mordercą, aż tak bardzo skalałaby jego egzystencję. I przyzwyczajony by w życiu kierować się wyłącznie dobrem, mógłby sobie z tym nie poradzić^^.
chimera jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-04-2008, 22:12   #9
Krzychu_110

Chimera,a ty byś się nie bała zabić, myślisz że to jest takie łatwe zabić kogoś?

Głupie gadanie..
Stary 02-04-2008, 22:23   #10
chimera
Senior Member

Wyślij wiadomość przez AIM do chimera

Myśl, czy bym się bała zabić, czy też nie, jest tutaj absolutnie zbędna^^. Osądzamy Dumbla, nie mnie. I uważam, ze między innymi Profesor nie podejmował walki, bo bał się skrzywdzić (czyt. zamordować) inną osobę.^^. Wyraziłam się dość jasno na ten temat.
chimera jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania