Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Inne

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 04-28-2008, 21:51   #1
Lady Mary Jane
Moderator

Lady Mary Jane na Harry Potter Forum

Domyślnie Religia. [Bóg i Kościół]

Odświeżam ten 'zakurzony temat'. Po burzliwej dyskusji na Shoutboxie, niektóre osoby stwierdziły, że lepiej będzie założyć taki właśnie temat na forum.

Użytkownicy tej strony są różnej wiary. Spotkałam Satanistów, Ateistów, Katolików. Każdy ma inne zdnie na temat Boga. Ja jestem Katoliczką, i uważam, że Bóg istnieje. Jednak jest to tylko moje zdanie. Nikogo do niego nie nakłaniam i nie zmuszam, aby Sataniści się nawrócili, a Ateiści uwierzyli, bo taka postawa nie ma sensu.

W Poslce istnieje coś takiego jak wolność słowa. Ale zwróćmy uwagę na to, że kiedy np. Katolik mówi, że 'Bóg istnieje" [Bo tak nakazuje mówić mu wiara] może, powtarzam: może obrazić tym Atesitę lub osobę innej wiary. Czy taka postawa jest dobra? Czy Katolicy są bardziej ograniczeni z tą całą wolnością słowa od osób innej wiary.? Według mnie nie. Dlaczego? Bo każdy ma prawo do swojego zdania. Ale za każde słowo trzeba ponieść konsekwencje.

Co do Kościoła; Uważam, że dzisiajeszy Kościół jest czymś w rodzaju nakazanej wiary. Nie sądzicie, że jeśli jest się człowiekiem innej wiary niż chrześcijańska, postrzegają daną osobę za inną od społeczeństwa. Teraz większość ludzi na świecie wierzy w Chrześcijańskiego Boga. A reszta, to mniejszość. Niektórzy nawet nie szanują osób innej wiary, ale powtórzę, że taka postawa nie ma sensu, bo istnieje takie coś jak wybór osobisty.

Co do samego Boga. Wyjaśnienie dotyczące Trójcy:, które słysze na religii: Bóg to trzy różne osoby. A te trzy różne osoby to Bóg. Bóg jest jeden. Ale są trzy Jego oblicza: Syn Boży, Bóg Ojciec i Duch Święty. Zgadzacie się z tą teorią?

Nie wiem co myślicie na te tematy. Chciałabym usłyszeć Waszą opinię. Dziękuję za wypowiedź:
Mary J.
Stary 04-28-2008, 21:58   #2
MalaCzarna
Świr wymagający opieki

MalaCzarna na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Religia. [Bóg i Kościół]

Oj, Mary nie zgodzę się z Tobą w kwestii tego,że jeśli ktoś jest innej wiary to jest "odizolowany od społeczeństwa". Znam ludzi niewierzących, a światków Jehowy itd.
Dla mnie to jest troche temat rzeka. Jestem animatorką jednej z takich grup ewangelizacyjnych, więc siedzę dość mocno w "tym wszystkim".
No.
A co do Kościoła. Eh...
MalaCzarna jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-28-2008, 22:04   #3
E-Vaire
Super Moderator

E-Vaire na Harry Potter Forum

Cytat:
Spotkałam Satanistów
Brawo, fajnie sobie ktoś zażartował, a ty też fajnie w to wierzysz.

Cytat:
Co do samego Boga. Wyjaśnienie dotyczące Trójcy:, które słysze na religii: Bóg to trzy różne osoby. A te trzy różne osoby to Bóg. Bóg jest jeden. Ale są trzy Jego oblicza: Syn Boży, Bóg Ojciec i Duch Święty.
Jeśli jakiś katolik byłby w stanie mi to wyjaśnić to bardzo dziękuję x)

Cytat:
A co do Kościoła. Eh...
Mała, zawsze wiedziałam, że jesteś bardzo inteligentna i ani przez chwilę w to nie wątpiłam.
E-Vaire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-28-2008, 22:09   #4
Serea
Omijać szerokim łukiem

Serea na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Serea

Muszę przyznać, że to mój ulubiony temat. Osobiście jestem ateistką, chociaż uznaje kilka zasad buddyzmu. Ja nie czuję się urażona gdy ktoś mi powie "Bóg istnieje". W tym momencie nie wiem o jakim Bogu mówi. Gdyby powiedział "Tylko Bóg chrześcijan istnieje" jest to obraza ludzi innej wiary.
LMJ co do Kościoła zgadzam się. Kiedy powiedziałam, że postąpie zgodnie z prawem Konstytucyjnym "Każdy ma prawo wychować dziecko zgodnie ze swymi przekonaniami" i nie ochrzczę mojego dziecka (chociaż to i tak nastąpi najwcześniej za 9 lat) klasa uznała, że jestem szalona. Przecież "Wszyscy są ochrzeczeni. To wręcz obowiązek". Widocznie 10/12 % społeczeństwa Polskiego, które nie jest chrześcijańskie to już inna kategoria.
Co do Trójcy. W Bibli jest wspomniane, że kiedy Jezus zostaje ukrzyżowany wzywa Boga i mówi "Ojcze przebacz im, bo nie wiedzą co czynią!" I tu moje pytanie. Skoro jest jeden Bóg w 3 osobach to do kogo zwracał się Jezus?

Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam swoją wypowiedzią.
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."

Kocham Daemona i Surreal xD
Serea jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-28-2008, 22:12   #5
E-Vaire
Super Moderator

E-Vaire na Harry Potter Forum

Może to było takie roz... roztrojenie jaźni.
E-Vaire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-28-2008, 22:21   #6
blackberry
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do blackberry

Cytat:
Gdyby powiedział "Tylko Bóg chrześcijan istnieje" jest to obraza ludzi innej wiary.
Zdaje się ,że Mary Jane wspominała coś o wolności słowa, nieprawdaż? Jak dla mnie, wyznawca innej niż chrześcijańska religii mógłby podjąć z takim stwierdzeniem polemikę, ale napewno nie miałby podstaw, aby czuć się obrażonym. Taka mała refleksja.
blackberry jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-28-2008, 22:42   #7
Sunshine
Świr wymagający opieki

Sunshine na Harry Potter Forum

Cytat:
Co do Kościoła; Uważam, że dzisiajeszy Kościół jest czymś w rodzaju nakazanej wiary.
TERAZ tak uważasz, bo kilka osób odważyło się to 'głośno' wyrazić na Shoutboxie.

Co do tematu. Wiara w XXI wieku rozkłada się na dwa. Wiarę w Boga, i wiarę w kościół. Księża podczas kazań, coraz częściej poruszają tematy polityczne, przez co narzucają ludziom SWÓJ punkt widzenia, bo w końcu kościół jest święty, na kościół złego słowa nie można powiedzieć, bo kto to widział. Obrażając księży, obrażamy Boga. Nic bardziej mylnego. Księża są TYLKO ludźmi. Nie mają żadnej władzy nad nami, żadnych nadprzyrodzonych mocy. Są ludźmi, więc są ze wszystkimi ludzkimi wadami i słabościami na "ty". Wiąże się to też z celibatem. Księża twierdzą, że modlitwa i bliskość z Panem Bogiem pomaga im w całkowitym zwalczeniu popędu seksualnego. Tak, jasne. Bujać to my. Te całe plotki o pedofilii wśród księży nie wzięły się znikąd. COŚ musiało się stać, że zaczynamy o tym słyszeć. Niestety, tylko słyszeć, bo ludzie boją się mówić o tym głośno, bo przecież kościół jest święty. Wejdziesz do kościoła, będziesz chciał porozmawiać o Bogu, przedstawić swoje refleksje na ten temat, to co zrobi ksiądz? Wyprosi Cię stamtąd i "bądź potępiony" na odchodne. no bo kościół jest święty i na kościół nie wolno złego słowa powiedzieć. Dobrze widać co się dzieje. Lekcje religii to zaledwie w 1/3 nauka o Bogu. Większość, to wpajanie dzieciom że kościół jest święty (...), robienie im wody z mózgu. Nie mówię, że wszyscy księża są tacy. Znam kilku, bardzo sympatycznych, którzy umieli zwyczajnie na ten temat porozmawiać. No ale teraz trafiłam na księdza, który oznajmił, że mnie zniszczy (sic!) jak tylko sprzeciwiłam się jego słowom. Dokładnie tak powiedział.. że mnie zniszczy. Zapytałam mu się raz, tak z ciekawości, co to jest 'sakrament'. Chwila ciszy. Dalej cisza. Zonk ze strony księdza, i w końcu słowa "no sakrament to.. no.. sakrament, to sakrament". I TO jest wg niego definicja 'sakramentu'.
Stary 04-29-2008, 07:22   #8
Lady Mary Jane
Moderator

Lady Mary Jane na Harry Potter Forum

[quote]Sunshine napisał/a:
Cytat:
Co do Kościoła; Uważam, że dzisiajeszy Kościół jest czymś w rodzaju nakazanej wiary.
Cytat:
TERAZ tak uważasz, bo kilka osób odważyło się to 'głośno' wyrazić na Shoutboxie.
Przepraszam bardzo, mogłabys dodać na początku 'Myślę, że ... ' Bo na pewno to raczej tego nie wiesz -.-. Z resztą powiedziałaś to Ty, powiedziałam to ja, zgodziło się parę innych osób. Nie dramatyzuj w późniejszych postach.

Cytat:
Lekcje religii to zaledwie w 1/3 nauka o Bogu. Większość, to wpajanie dzieciom że kościół jest święty (...), robienie im wody z mózgu.
W pewnym sensie się zgodzę, ale wybacz. To nie księża układają proram nauczania. Nie, żebym ich broniła, bo nie opowiem się po niczyjej stronie, jeśli chodzi o 'walkę' z Kościołem. Chodzi mi tylko o to, że 'niektórzy' księża wcale nie są tacy źli. Można pogadać z nimi na totalnie wszystkie tematy i nie poruszać tematu Kośćioła jako Wspólnoty.

Cytat:
Zapytałam mu się raz, tak z ciekawości, co to jest 'sakrament'. Chwila ciszy. Dalej cisza. Zonk ze strony księdza, i w końcu słowa "no sakrament to.. no.. sakrament, to sakrament". I TO jest wg niego definicja 'sakramentu'.
sakrament m IV, D. -u, Ms. ~ncie; lm M. -y
rel. <<w religii rzymskokatolickiej i w prawosławiu: ustanowiony przez
Chrystusa znak zewnętrzny udzielający sam przez się łaski; w innych
wyznaniach chrześcijańskich (np. w protestantyzmie): znak
przynależności do kościoła i pamiątka Ostatniej Wieczerzy>>
Sakrament chrztu, małżeństwa.
Opatrzony sakramentami.
Udzielić komuś sakramentu.
łc.

Definicja słownikowa. A Twó ksiądz, Sun, musiałbyć rzeczywiście z lekka niedorozwinięty. Co to jest sakrament uczą w szóstej klasie podstawówki.

Cytat:
Brawo, fajnie sobie ktoś zażartował, a ty też fajnie w to wierzysz.

Ekhm, jeśli Ty, E-V zartowałabyś sobie z wiary [bo nie wiem czy wiesz, ale Satanizm to także wiara -.-] to uznałabym Cię za osobę co najmneij dziwną =.= ;/

Mary J.
Stary 04-29-2008, 08:58   #9
sweet_devil
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do sweet_devil

Już brałam udział w podobnej dyskusji na innym forum, ale tam odbywała się ona dużo ostrzej Zagorzali chrześcijanie naskakiwali na ateistkę, która wyrażała swoje poglądy i odwrotnie... Ale mam nadzieję, że tutaj będzie inaczej.

A co do tematu, to powiem, że stoję pośrodku. Jestem ochrzczona, zawsze wierzyłam, chodziłam na msze. Ale teraz lekko się to zmieniło. Wtedy byłam małą, nieświadomą niczego dziewczynką, a teraz już wiem, jak bardzo zakłamana jest Wspólnota Kościoła. Oglądałam kilka programów dokumentalnych dotyczących Biblii, prawdopodobieństwa zdarzeń, które miały tam miejsce. I wyszło na to, że większość z tego jest nieprawdą. Według przekazów historycznych, Ziemia wyglądała wtedy zupełnie inaczej, niż zostało to przedstawione, do grobu zmarłego wstęp miała tylko rodzina... I co się okazuje? No właśnie... Gdzieś tam, w Watykanie zamknięte jest pierwsze wydanie Starego i Nowego Testamentu, a my w domach mamy prawdopodobnie przekłamane podania. Dlaczego tak się dzieje? Bo Kościół chce uzyskać władzę na całym świecie, chce, aby Ziemią zapanowali chrześcijanie. Nie podoba mi się to, chociaż w Boga wierzę. Wierzę, że czuwa nad nami, poprowadzi po śmierci do Królestwa Niebieskiego... Ale jestem jeszcze zbyt młoda, na podejmowanie aż tak poważnych decyzji - wierzyć, czy nie... Za kilka lat mogę przecież radykalnie zmienić przekonania, zostać muzułmanką, ateistką czy wyznawczynią zupełnie innej wiary...
sweet_devil jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-29-2008, 09:15   #10
jetinajt
Świr wymagający opieki

Cytat:
Gdyby powiedział "Tylko Bóg chrześcijan istnieje" jest to obraza ludzi innej wiary.
Po pierwsze jest jeden Bóg, choć różni ludzie inaczej w niego wierzą. Zwróć uwagę, że Żydzi, Chrześcijanie i Muzułmanie wierzą w jednego i tego samego Boga. Ogólnie według mnie każda wiara jest dobra. Zły jest tylko brak wiary. I nie mówię tu o świadomym ateizmie, bo to też jest jakiś światopogląd. Najgorsi są ludzie, których żaden światopogląd nie obchodzi i nie mające żadnego kręgosłupa moralnego.

Cytat:
Wiarę w Boga, i wiarę w kościół.
Wiara w Boga i Kościół to jest to samo. I nie chodzi tu o Kościół katolicki, ale o każdy Kościół. Wiara bez Kościoła jest słaba i chwiejna jak chorągiewka. Musi być jakiś fundament na którym budujesz wiarę. Zawsze musi być ktoś z boku, kto Ci powie, że błądzisz, że robisz źle. Poza tym ważne jest, żeby była to organizacja możliwie duża, w której przypadki osób nieodpowiedzialnych i złych są marginesem i są łatwo eliminowalne.

Cytat:
Księża podczas kazań, coraz częściej poruszają tematy polityczne, przez co narzucają ludziom SWÓJ punkt widzenia
Wraz z sakramentami przyjmujesz punkt widzenia Kościoła. A Kościół mówi to co nakazuje Ewangelia. Oczywiście zawsze znajdzie się jakaś czarna owca vel. father T., która tę naukę wypacza. Poza tym jeśli ktoś robi źle to Kościół ma prawo powiedzieć, że robi źle. Poza tym Kościół nic nikomu nie narzuca. W każdej chwili możesz z Kościoła wystąpić, ale jeśli już do niego należysz to wypadało przestrzegać jego wartości. Tak jest w końcu w każdej świeckiej organizacji, jak do niej wstępujesz musisz akceptować jej regulamin i jako nikt nie narzeka, więc nie wiem dlaczego w przypadku Kościoła wywołuje to tyle emocji. Poza tym w Polsce jest wolność słowa. Każdy może mówić co chce, byle nie propagował nienawiści rasowej, narodowościowej, nazizmu, komunizmu i nie naruszał dóbr osobistych innych osób. Księża także są obywatelami Polskimi więc nie wiem dlaczego tak bardzo chcecie im ograniczyć wolność słowa.

Cytat:
. Księża twierdzą, że modlitwa i bliskość z Panem Bogiem pomaga im w całkowitym zwalczeniu popędu seksualnego. Tak, jasne. Bujać to my. Te całe plotki o pedofilii wśród księży nie wzięły się znikąd.
Pooglądaj czasem wiadomości, posłuchaj co się w świecie dzieje, to dowiesz się, że Papież głośno i wyraźnie powiedział, że dla takich skurwieli w Kościele nie ma miejsca.

Cytat:
Wejdziesz do kościoła, będziesz chciał porozmawiać o Bogu, przedstawić swoje refleksje na ten temat, to co zrobi ksiądz? Wyprosi Cię stamtąd i "bądź potępiony" na odchodne. no bo kościół jest święty i na kościół nie wolno złego słowa powiedzieć
Co ty z Torunia jesteś? Nie wiem jak to wygląda u ciebie, ale u mnie na lekcja religii nie spotkałem księdza, który unikał by trudnych tematów- od wątpliwości dotyczącej samej wiary, aż do afer seksualnych i zarobków księży.

Cytat:
. Ale teraz lekko się to zmieniło. Wtedy byłam małą, nieświadomą niczego dziewczynką, a teraz już wiem, jak bardzo zakłamana jest Wspólnota Kościoła.
Następna teoria spiskowa. Ludzie już na prawdę nie macie co wymyślać. Tak Kościół to jedna wielka banda złodziej i bandytów, która włada całym światem. Jasne a teletubisie do banda zboczeńców, a Żydzi robią chleb z kości chrześcijańskich dzieci. Pisałem wielokrotnie i napiszę jeszcze raz. Kościół jest w większości wspólnotą porządnych ludzi (wszystkich ludzi, bo Kościół to nie księża, a przede wszystkim wierni), którzy wykonują kawał wspaniałej roboty, a że wśród nich znajduję się też grupa gnoi, którzy wykorzystują wiarę do robienia kasy, to tak jest w każdej organizacji. I to z takimi ludźmi trzeba walczyć, a nie z ogółem który jest dobry. Odpowiedzialność zbiorowa się w Polsce skończyła już dość dawno temu.
jetinajt jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania