Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Pozostałe

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 03-20-2008, 22:40   #1
nimfadora21
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Wyślij wiadomość przez ICQ do nimfadora21
Domyślnie Mały, wielki dzienniczek pottermaniaka...

Teraz, nadszedł kres, koniec tak małego, ale wielkiego rozdziału w moim i waszym (mówiąc "waszym" mam na myśli, każdego wiernego pottermaniaka) życiu. Rozdział ten nosi nazwę "Harry Potter". To już koniec, oczywiście będą filmy, ale one to nie to samo co zajrzeć do naszej wyobraźni, w której znajudują się te wszystkie magiczne postacie. Dlatego zakładam taki temat, aby zaapelować do wszystkich wiernych i wytrwałych, aby każdy sam zrobił sobie swój "Mały, wielki dzienniczek pottermaniaka". Większość z nas to osoby niepełnoletnie, nieposiadające rodziny. W takim dzienniku możemy umieścić:
- jak zaczęła się nasza przygoda z Harrym Potterem, albo osoby, które brały udział w konkursie "Moja Potteromania", mogą ją umieśić,
- uczucia, jakie wywarła na was saga HP,
- która część najlepsza
- wycinki z gazet, lub najfajniejsze arytykuły z tej strony o HP
- i co jeszcze wasza dusza zapragnie...
Kiedy w wieku 40 otworzycie taki dziennik przypomnicie sobie ten wspaniały okres życia, w któym gościła saga HP, nie musicie go przecież nikomu pokazywać...
A gdy będziecie i ja zapewne też dorosła to... nie wiem jak dopowiedzieć na to zdanie teraz, zrobię to w przyszłości.

Co sądzicie o tym? Ja osobiście już kończe taki dziennik i uważam, że to wspaniały pomysł...ale wy, krytykujcie, pochwalajcie,po prostu rubcie co jest dozwolone na tej stronie, czekam na wasze opinie!
nimfadora21 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-21-2008, 12:43   #2
Sev1302
Praktykant Voodoo

Sev1302 na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Mały, wielki dzienniczek pottermaniaka...

nom bardzo fajny pomysł, może ja kiedyś zrobie sobie coś takiego. Ale chciałam powiedzieć że od jakiś 4 lat nie było dnia, wieczoru w którym nie myslałam o Harrym Potterze, układam własne historie, zakończenia i wiele innych. więc mimo ze pani Rowling zakończyła swe dzieło, ja może kiedyś napisze swoje własne, także związane z HP, bo muszę przyznac że w moich myslać jest juz tyle historii ze z miła chęcią przelałabym je na papier........
Sev1302 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-21-2008, 13:07   #3
Fidelisa
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Fidelisa

Cytat:
Sev1302 napisał/a:
Ale chciałam powiedzieć że od jakiś 4 lat nie było dnia, wieczoru w którym nie myslałam o Harrym Potterze, układam własne historie, zakończenia i wiele innych. więc mimo ze pani Rowling zakończyła swe dzieło, ja może kiedyś napisze swoje własne, także związane z HP, bo muszę przyznac że w moich myslać jest juz tyle historii ze z miła chęcią przelałabym je na papier........
Otóż to! A ja już zaczęłam przelewać. Mam taki piękny, duży zeszyt, w którym są bez najmniejszego ładu i składu notatki, drzewa rodowe, obliczenia wieku, dialogi, proza, liryka... Tak, ciekawe tylko, kto to będzie później porządkował xD Chyba niestety ja...
Fidelisa jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-22-2008, 13:03   #4
Gizmolina
Praktykant Voodoo

Gizmolina na Harry Potter Forum

Pomysł nawet fajny, chociaż mnie by się nie chciało takiego dziennika prowadzić...

Myślę, że rozdział pt. "Harry Potter" nie zamknie się, dopóki sami go nie zatrzaśniemy. Więc na razie wolę myśleć, śnić i mówić o Harrym, zamiast pisać dzienniczek...
Taka drobna uwaga
Stary 03-25-2008, 15:44   #5
Cassidy
Niepoprawny marzyciel

Cassidy na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Cassidy

Pomysł świetny i jak będę miała tylko trochę więcej czasu, to na pewno coś napiszę. Już moja wyobraźnia zaczyna działać, o tak. Choć początek mojej przygody z Potterem nie był tak magiczny, jakby się zdawało.
"Jedynym, co daje morze, są porywiste podmuchy wiatru. I czasami szansa na poczucie się silnym. Nie wiem za dużo o morzu, ale wiem, że tak to już z nim jest. I wiem też, jak ważne jest w życiu niekoniecznie żeby być silnym, ale żeby czuć się silnym, zmierzyć się z samym sobą choć raz, choć raz znaleźć się w pierwotnym położeniu człowieka, całkowicie oślepiony i głuchy, bez niczego, co może ci pomóc, mając tylko ręce i własną głowę."
Cassidy jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-25-2008, 18:23   #6
nimfadora21

Dla osób, które postanowiły zrobić taki dziennik, wycinki z gazet:

Najważniejszy wycinek jaki opublikował Time 4 października 1999 to chyba wiersz, który znajduje się na ostatniej stronie książki Joanne Rowling z serii Harry’ego Pottera.

Jeśli sądzisz,
że w dobie komputerów
sztuka czytania zanikła,
zwłaszcza wśród dzieci,
to niezawodny znak, że jesteś
Mugolem

POLITYKA, 25 listopada 2000
Kto o Potterze do tej pory nie słyszał, ten nabrał przekonania, że omija go coś, czym interesują się wszyscy.

TYGODNIK POWRZECHNY, 3 grudnia 2000
W nierównej walce z mediami elektronicznymi książki muszą przegrać! – przepowiadali znawcy tematu. Fenomen potteryzmu otrzeźwił tych, którzy literaturę dla najmłodszych dawno pogrzebali.

POLITYKA, 10 lutego 2001
Nad fenomenem popularności Pottera od początku zastanawiali się nie tylko wydawcy, ale również psychologowie. Zarówno w Polsce, jak i za granicą ksiązki pojawiły się w momencie, kiedy dużo się mówiło o kryzysie powieści dla młodzieży.

STEPHEN KING, THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW
Byłoby fatalnie, gdybym oświadczył, że najlepiej sprzedająca się książka historii, która pozostanie na tej pozycji, zapewne aż do premiery następnego tomu serii, to gniot. Nic z tego, „Czara Ognia” jest świetna.

ADAM SŁODOWY, KWESTIONARIUSZ PROUSA, WYSOKIE OBCASY, 2 grudnia 2000
Ulubieni bohaterowie literaccy: dawniej Sherlock Holmes, teraz Harry Potter, który przypomina mi moje dzieciństwo pełne baśni i tajemnic.

KOBIETA I ŻYCIE, 27 marca 2001
Pewien ojciec zabrała tę książkę dziecku i potajemnie czytał pod kołdrą przy latarce.

WOJCIECH ORLIŃSKI, GAZETA WYBORCZA, 1 lutego 2003
[Cykl] niesie dla dzieci ważne i mądre przesłanie. Potter przynosi potępienie konsumpcyjnego stylu życia i postawy „liczy się tylko to, na jaki model latającej miotły cię stać” symbolizowanej w tej książce przez Malfoya i Dursleyów.

GŁOS ZIEMI BYCHAWSKIEJ, MARCIN SŁOWIKOWSKI, 2008 15 lutego.
Seria J.K. Rowling to prawdziwy fenomen. Przetłumaczona na więcej języków niż Biblia, wywołująca skandale w środowiskach kościelnych, pochłaniająca bez względu na wiek, za każdym razem pinie strzeżona przed kradzieżami do dnia premiery, dająca fortunę i sławę autorce, o której nikt wcześniej nie słyszał.

TOM KULTURY, EWA BIAŁOŁĘCKA, 26 lipca 2007.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że cykl o młodym czarodzieju w rzeczywistości także jest serialem. Serialem powstającym na papierze.

TELE MAGAZYN, ANNA FRYCZKOWSKA.
Fascynacja perypetiami małoletniego maga, bohatera powieści J.K. Rowling, przerodziła się w ogólnoświatową obsesje…

Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś wycinki z gazet to niech pisze!

Nikt nie ma nic do powiedzenia? Wpisujcie się!
Stary 03-26-2008, 21:45   #7
isabelle99
Mięso armatnie

Wyślij wiadomość przez MSN do isabelle99

Dobry pomysłek:yes:
isabelle99 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-29-2008, 12:16   #8
Santino

Santino na Harry Potter Forum

Zgadzam się z Sev1302 każdy ma w swojej głowie nowe przygody historie i zakończenia, które można przelac na papier
Santino jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-29-2008, 17:30   #9
Sev1302
Praktykant Voodoo

Sev1302 na Harry Potter Forum

Satino dzięki za uznanie.

Nimfadora21 chciałam się spytać czy ty na serio masz wycinek z TIMES'a z 1999r. mówiący o "Jeśli sądzisz..." ????
Jak tak to zajefajnie....
Sev1302 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-01-2008, 20:40   #10
nimfadora21

Nie nie mam Próbowałam wszędzie dostać , ale nie udało się... to przepisałam po prostu z końcówki książki...
Odpowiedz

Zasady postowania