Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Filmy

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 08-13-2009, 16:27   #1
joCkero
Mięso armatnie

Domyślnie Ekranizacja Baśni barda Beedle'a

Cześć,

Jak zapewne większość zgromadzonych tu użytkowników wie, Warner Bros ma w planach ekranizacje Baśni barda Beedle'a których aktorka jest J.K Rowling. Dla przypomnienia, w skład książki wchodzą:

Czarodziej i skaczący garnek (The Wizard and the Hopping Pot)
Fontanna Godziwego Losu (The Fountain of Fair Fortune)
Włochate serce czarodzieja (The Warlock's Hairy Heart)
Czara Mara i jej rechoczący kikut (Babbitty Rabbitty and her Cackling Stump)
Opowieść o trzech braciach (The Tale of the Three Brothers)

Jak wiadomo, ekranizacja krótkich opowiadań jest potencjalnie problematyczna, oczywiście jeśli WB zdecyduje się wypościć je w formie filmu, ponieważ istnieje zawsze możliwość, ze będzie to mini-serial.

I tu nasuwa się moje pytanie jak wy sobie wyobrażacie film pt. Baśnie barda Beedle'a?

Poniżej pozwolę sobie przedstawić moj pomysł na zrealizowanie filmu.

1. Harry Potter już jako pracownik Ministerstwa Magii na stanowisku szefa biura Aurorów zajmuje się śledztwem w sprawie bezczeszczenie kilku grobów należących do czarodziei. W jednym z otwartych grobów spostrzega zwinięty kawałek pergaminu, który jest kurczowo trzymany przez spoczywającego w grobie czarodzieja. Harry w celu zbadania zawartości pergaminu wyciąga go, niestety po krótkiej chwili, ze względu na wilgoć panująca w grobie, pergamin się rozpada. Auror zdarza dostrzec tylko 1 słowo "rectare". Harry pamiętając skutki ostatniego użycia nieznanego mu zaklęcia jakim było "sectrusempra", oraz ze względu na nadmiar obowiązków prosi Hermione o pomoc. Ta niestety nic nie znajduje. W końcu decyduje się użyć tego zaklęcia, po wypowiedzeniu słowa-klucza(nie chcę się powtarzać :P) z wymierzona różdżka w niebo nic się nie dzieje. Odtąd Harry wierząc, ze nie jest to żadne złowrogie zaklęcie, rzuca je na przypadkowo napotkane przedmioty, niestety z miernym skutkiem. W domu Ginny przypomina mu o obiedzie u Rona i Hermiony, tam gdy dziewczyny przebywają w kuchni, zaś Ron poszedł na chwile do swojego syna - Hugo, zostawiając kolegę samego. Harry postanawia dalej szukać przedmiotu na którym zadziałało by tajemnicze zaklęcie. W końcu natrafia na Baśnie barda Beedle'a które Hermiona dostała w spadku od Albusa Dumbledora. Siada z nimi na fotel kolo kominka i zaczyna przeglądać, po chwili bez zastanowienia rzuca zaklęcie na przypadkowo stronę która jest początek baśni "Czarodziej i skaczący garnek". Tu zaczyna się zabawa. Harry trafia do świata baśni i obserwuje wydarzenia, zupełnie w taki sam sposób jak w przypadku myślodsiewni. 1 rozdział baśni się kończy, a Harrego który leży na podłodze - z krzykiem stara się ocucić Ginny.
Resztę sami sobie dopowiedzcie.

Proszę łagodnie potraktować to co napisałem, nie jestem pisarzem, wiec może to wyglądać chaotycznie.
joCkero jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-13-2009, 20:56   #2
Luke James Potter
Świr wymagający opieki

Luke James Potter na Harry Potter Forum

Domyślnie

Nie słyszałem o tym, żeby Baśnie miały zostać zekranizowane. To chyba wielce problematyczna sprawa, bo są one dosyć krótkie i nie powiązane ze sobą tematycznie. Nie sądze, żeby do takiej ekranizacji doszło.
- Wiem.
Od dziewiętnastu lat blizna nie zabolała go ani razu.
Wszystko było dobrze."
Luke James Potter jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-13-2009, 21:39   #3
joCkero
Mięso armatnie

Domyślnie

http://www.filmweb.pl/%22Baśnie+bard...,News,id=48015

Gdzieś jeszcze czytałem, że role baśniowych postaci maja zagrać jedni z bardziej znanych brytyjskich aktorów/aktorek, tylko nie jestem pewny czy to było pisane odnośnie wszystkich baśni, czy ew. ekranizacji Opowieści o trzech braciach na potrzeby filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci.
joCkero jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 09-14-2009, 11:24   #4
Kriszan
Czytelnik horoskopów

Kriszan na Harry Potter Forum

Domyślnie

Hmmm świetny pomysł z tą ekranizacją napewno byłby to kolejny sukces...
Kriszan jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 09-14-2009, 16:06   #5
ZgreD
Świr wymagający opieki

ZgreD na Harry Potter Forum

Domyślnie

A mnie ten pomysł się nie podoba .
Jak sama wspomniałaś, części jest kilka, tak więc musiałoby to być podzielone na parę partii.
A jeśliby nawet wybrać jedną, chociażby o trzech braciach, wartałoby wprowadzić dodatkowy wątek, by nie wyszło zbyt płytko.
A z tym wątkiem można trafić, albo i nie. A jeśli się nie trafi, wyjdzie z tego wielka klapa.
Rozumiem, WB chce się wzbogacić, ale bez przesady.
Wyobrażacie sobie np. ekranizację 'Magicznych zwierząt ..' ?
Poza tym, mam już dość dzieci, które szczycą się, że o Potterze wiedzą wszystko i są jego wielkimi fanami, chociaż byli tylko na filmie.
Coś czuję, że podobnie byłoby w tym przypadku.
ZgreD jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 09-15-2009, 16:17   #6
Draco1297
Świr wymagający opieki

Draco1297 na Harry Potter Forum

Domyślnie

Faktycznie do Baśni Barda Beedley'a powinni dorzucic jakis dodatkowy wątek, bo same baśnie nieiwle by widzów interesowały (mam na myśli tych, którzy Pottera nie czytali). WB robi raczej dobre filmy i myśle że tu też by nie zawiedli, jeśli daliby dobrą muzyke, obsade to może cos by z tego wyszło.
Draco1297 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania