Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 06-26-2010, 22:20   #1
DAGA POTTER
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

DAGA POTTER na Harry Potter Forum

Domyślnie Mowa wężów-czy można się jej nauczyć?

Chodzi mi o sprawę dotyczącą horkruksa dokładnie puchary Helgi Hufflepuff. Wiemy że puchar ten został zniszczony kłami bazyliszka, które zdobyli Ron i Hermiona wchodząc do Komnaty Tajemnic, ale jak to możliwe że Ronowi udało się użyć mowy wężów, przecież nie miał daru posługiwania się tym językiem, czy można się go nauczyć tak jak np. niemieckiego czy angielskiego? Jeśli tak to dlaczego ludzi mających tą umiejętność uważa się za osoby powiązane z czarną magią?

Będe wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości, być może to ja znowu dopatruje się błędów które nie istnieją.

Irytek
DAGA POTTER jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-04-2010, 14:22   #2
Egocentryczna
Mięso armatnie

Domyślnie

Też zastanawiałam się nad tym, czytająć IŚ. Kilkakrotie odwracałam kartki, szukając odpowiedzi na pytanie, jak udało im się wejść do Komnaty. Najpierw pomyślałam o Ginny, w końcu to ona otwerała ją w II części, jednak po pierwsze nie było jej w pobliżu, poza tym wtedy kierowana była przez Riddle'a, więc on posługiwał się nią tylko jak mikrofonem. Możliwe, że Śmierciożercy rozwalili umywalki w toalecie Marty, ale to trochę naciągana wersja. Błąd Jo, musiała jakoś nawiązać do Komnaty, tylko szkoda że zrobiła to tak niedyskretnie...
Egocentryczna jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-05-2010, 19:12   #3
Nancy.
Mięso armatnie

Domyślnie

Rowling zabrakło pomysłu i zrobiła coś takiego. Nie wydaje mi się, aby Ron po tylu latach był w stanie odtworzyć to zdanie w języku wężów -.-.
Nancy. jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-05-2010, 19:41   #4
DAGA POTTER
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

DAGA POTTER na Harry Potter Forum

Domyślnie

Nancy zgadzam się że Jo zabrakło pomysłów, jednak chodzi mi o zdanie:
Cytat:
Nie wydaje mi się, aby Ron po tylu latach był w stanie odtworzyć to zdanie w języku wężów
Rowling na pewno chodziło o to, że Ron był przy Harrym gdy ten użył mowy wężów by otworzyć medalion, więc to nie było po tylu latach. Mi jednak chodziło o to czy właśnie można ją odtworzyć czy nie.

Irytek
DAGA POTTER jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-27-2010, 10:55   #5
misiek107
Fan "Strefy 11" i tarota

misiek107 na Harry Potter Forum

Domyślnie

[quote= Mi jednak chodziło o to czy właśnie można ją odtworzyć czy nie.[/QUOTE]

Myśle że nie bo przecież to jakby wychodziło z głębi tego który ma ten dar. To był błąd. Przecież nawet po powtarzaniu tego co się usłyszy poprawnie nie da się tego tak po prostu odtworzyć.
Stary 12-04-2010, 22:47   #6
Leszek240
Niepoprawny marzyciel

Leszek240 na Harry Potter Forum

Domyślnie

A ja myślę, że w pewnych sytuacjach można coś pojąć, nauczyć się czegoś jeśli się bardzo tego pragnie. Moża Ron też miał ten dar tylko, że nie ujawniony - przecież pochodził z rodziny o czystej krwi więc mógł mieć kogoś w rodzinię kto tą mowę znał, ale jego potomkowie nie mieli tego daru, ale w pokoleniu Ron'a i w jego osobie ten dar się odezwał. W czego efekcie poszli z Hermioną do Komnaty Tajemnic, wtedy Ron wziął przykład z Harry'ego czyli wpatrywał się w węża wyrytego na kranie umywalki i próbował sobie wyobrazić, że to prawdziwy wąż, no i za którymś razem udało się mu.

Ktoś napisał, że śmierciożercy rozwalili umywalę odsłaniając wejście, ale co z tego skoro dalej było drugie zapieczętowane wejście, które też trzeba było otworzyć.
Leszek240 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania