|
03-08-2007, 14:07
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
W jakim języku czytaliście/będziecie czytać?
Tak się właśnie zastanawiałam... W jakich językach czytaliście już wydane tomy HP i w jakim macie zamiar przeczytać 7 tom? Głównie chodzi o to czy czytaliście zaraz po wydaniu w oryginale, czy czekaliście na polskie tłumaczenie?
Ja wszystkie czytałam po polsku. Ale 7 napewno przeczytam po angielsku, bo nie wytrzymam tego oczekiwania na tłumaczenie i trafiania na różne spoilery. Teraz jeszcze dla ćwiczenia próbuję HP i KP in inglisz czytać...powiem Wam, że wcale nie jest tak trudno. XD
|
|
|
03-08-2007, 15:38
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
RE: W jakim języku czytaliście/będziecie czytać?
Ja również wszystkie części czytałam po polsku ^^.
Moja koleżanka kupiła Księcia Półkrwi po angielsku i w wakacje postanowiłyśmy, że będziemy próbowały ją czytać w tymże języku ^^. Jednak to był słomiany zapał i przeczytałyśmy dopiero w polskiej wersji językowej.
Niestety nie szczędząc sobie przedtem internetowych spojlerów.
Deathly Hallows przeczytam na pewno po polsku. Niestety, ale nie ma szans, żebym nie wyszukiwała wszelkich informacji po premierze angielskiej. I zapewne w lipcu pójdę do Kolportera, znajdę Deathly Hallows i nie powstrzymam się od zajrzenia na ostatnią stronę.
Angielskiego uczę się od pierwszej klasy podstawówki (no, pomijając zerówkę, w której to sympatyczna anglistka uczyła nas liczyć do 10 i mówić jak jest mama, tata i kotek) i niby mam dobre oceny, zawsze byłam niezła z angielskiego i przeczytałam cieniutką książeczkę w tymże języku mniej więcej rozumiejąc fabułę, ale do biegłego władania angielskim jeszcze mi daleko i nie zdołałabym przeczytać siedmiuset stron...
|
|
|
03-08-2007, 15:41
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
Ja się zdołam zmusić  .
Nawet jakbym miała więcej czasu spędzić w słowniku niż w książce.
A z resztą ostatnio specjalnie przykładam się do angola i codziennie się uczę  . A wszystko dla 7 tomu :smilewinkgrin:
|
|
|
03-19-2007, 21:23
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Tak więc...
pierwsze cztery części przeczytałam tylko po polsku, lecz w tymże czasie stałam się taką fanką tych książke, że 5 i 6 nie wytrzymałam, tylko wziełam i po angielsku przeczytałam
A HP i DH Na pewno przeczytam pierwsze co po angielsku.
Nie ma szans...
Ni wytrzymam tej niepewności, czy Rowling okaże się skończonym hamem czy też nie (czyt. Czy zabije Dracona czy nie xD)
|
|
|
04-14-2007, 18:12
|
|
|
Junior Member
|
Ja osobiście czytam po angielsku. Po co czekać na polską premierę, kiedy można przeczytać książkę ok. pół rokui wcześniej. Co do HP&DH wybór jest oczywisty... czekanie by mnie wykończyło:smilewinkgrin:
|
|
|
04-21-2007, 14:30
|
|
|
Member
|
Ja wszystkie dotychczasowe części po raz pierwszy czytałam po polsku. Parę miesięcy temu zabrałam się za czytanie całej sagi jeszcze raz po angielsku. ,, Harry Potter i Kamień Filozoficzny" jakoś przemogłam ( cuda się zdarzają) Za jakiś czas ( trochę musę odpocząć) zabieram się za Komnatę Tajemnic. A tak to HPiDH też zamierzam przeczytać po angielsku ( wlaśnie dlatego ćwiczę na poprzednicz tomach) Znając prędkość tłumaczenia pana Polkowskiego przed polską premierą powinnam się wyrobić.
|
|
|
05-31-2007, 12:41
|
|
|
Member
|
Ja również tak jak ty czytałam te 6 po polsku ale 7 będę czytała po angielsku. Nie wiem czy sobie poradze ale myślę ,że jakoś to mi pójdzie. Nie wytrzymam po prostu do stycznia! Przeczytam najpierw po zngielsku a póżniej po polsku...
|
|
|
06-19-2007, 23:20
|
|
|
Senior Member
|
Od 1-6 po polsku oczywiście, ale na tłumaczenie 7 tomu nie bedę czekaci przeczytam po angielsku. Kiedyś próbowałam czytać 5 część, ale moje zdolności językowe były wtedy niewystarczające. Ale 7 tom i tak potem przeczytam po polsku
|
|
|
06-20-2007, 14:05
|
|
|
Junior Member
|
Próbowałam przeczytać hp5 po angielsku, ale stwierdzilam, ze poczekam az bedzie polskie wydanie, bo nie bede musiala sprawdzac co 10 słowa w słowniku. Nie zebym nie umiala po ang. tylko niektóre słowa trzeba sprawdzić bo mają po kilka znaczeń. Siódemke na pewno przeczytam po polsku
|
|
|
06-26-2007, 20:23
|
|
|
Junior Member
|
ja wszystkie części przeczytałam po polsku, a ponieważ dopiero niedawno skończyłam czytać szóstkę (miałam dłuuugą przerwę pomiędzy czwartą a piątą częścią - jakoś tak wyszło, dopiero po po zabraniu sie niedawno za 5 jakoś mnie tak "wciągnęło" ) zaczełam czytać jedynkę w oryginale, gdyż najprawdopodobniej, tak jak Limonka, zamierzam siódemkę przeczytać po ang, a nie czekać sto lat... Teraz kończę oryginalny kamień filozoficzny i muszę stwierdzić ze jest dużo łatwiej niż sądziłam. Na prawdę dość prostym językiem jest to napisane. Inna sprawa ze już to czytałam po polsku, wprawdzie wiele lat temu ale czytałam, a więc z 7 na pewno będzie gorzej ale możę jakoś się uda
|
|
|
Zasady postowania
|