Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 03-08-2007, 14:07   #1
Limonka
Urodzony, by rządzić światem

Limonka na Harry Potter Forum

Domyślnie W jakim języku czytaliście/będziecie czytać?

Tak się właśnie zastanawiałam... W jakich językach czytaliście już wydane tomy HP i w jakim macie zamiar przeczytać 7 tom? Głównie chodzi o to czy czytaliście zaraz po wydaniu w oryginale, czy czekaliście na polskie tłumaczenie?

Ja wszystkie czytałam po polsku. Ale 7 napewno przeczytam po angielsku, bo nie wytrzymam tego oczekiwania na tłumaczenie i trafiania na różne spoilery. Teraz jeszcze dla ćwiczenia próbuję HP i KP in inglisz czytać...powiem Wam, że wcale nie jest tak trudno. XD
Limonka jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-08-2007, 15:38   #2
Moony Alex
Omijać szerokim łukiem

Moony Alex na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: W jakim języku czytaliście/będziecie czytać?

Ja również wszystkie części czytałam po polsku ^^.
Moja koleżanka kupiła Księcia Półkrwi po angielsku i w wakacje postanowiłyśmy, że będziemy próbowały ją czytać w tymże języku ^^. Jednak to był słomiany zapał i przeczytałyśmy dopiero w polskiej wersji językowej.
Niestety nie szczędząc sobie przedtem internetowych spojlerów.
Deathly Hallows przeczytam na pewno po polsku. Niestety, ale nie ma szans, żebym nie wyszukiwała wszelkich informacji po premierze angielskiej. I zapewne w lipcu pójdę do Kolportera, znajdę Deathly Hallows i nie powstrzymam się od zajrzenia na ostatnią stronę.
Angielskiego uczę się od pierwszej klasy podstawówki (no, pomijając zerówkę, w której to sympatyczna anglistka uczyła nas liczyć do 10 i mówić jak jest mama, tata i kotek) i niby mam dobre oceny, zawsze byłam niezła z angielskiego i przeczytałam cieniutką książeczkę w tymże języku mniej więcej rozumiejąc fabułę, ale do biegłego władania angielskim jeszcze mi daleko i nie zdołałabym przeczytać siedmiuset stron...
Moony Alex jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-08-2007, 15:41   #3
Limonka
Urodzony, by rządzić światem

Limonka na Harry Potter Forum

Ja się zdołam zmusić .
Nawet jakbym miała więcej czasu spędzić w słowniku niż w książce.
A z resztą ostatnio specjalnie przykładam się do angola i codziennie się uczę . A wszystko dla 7 tomu :smilewinkgrin:
Limonka jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-19-2007, 21:23   #4
Dezerterka
Omijać szerokim łukiem

Dezerterka na Harry Potter Forum

Tak więc...
pierwsze cztery części przeczytałam tylko po polsku, lecz w tymże czasie stałam się taką fanką tych książke, że 5 i 6 nie wytrzymałam, tylko wziełam i po angielsku przeczytałam
A HP i DH Na pewno przeczytam pierwsze co po angielsku.
Nie ma szans...
Ni wytrzymam tej niepewności, czy Rowling okaże się skończonym hamem czy też nie (czyt. Czy zabije Dracona czy nie xD)
Stary 04-14-2007, 18:12   #5
Sirius B
Junior Member

Ja osobiście czytam po angielsku. Po co czekać na polską premierę, kiedy można przeczytać książkę ok. pół rokui wcześniej. Co do HP&DH wybór jest oczywisty... czekanie by mnie wykończyło:smilewinkgrin:
Sirius B jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-21-2007, 14:30   #6
Cette Noire
Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Cette Noire

Ja wszystkie dotychczasowe części po raz pierwszy czytałam po polsku. Parę miesięcy temu zabrałam się za czytanie całej sagi jeszcze raz po angielsku. ,, Harry Potter i Kamień Filozoficzny" jakoś przemogłam ( cuda się zdarzają) Za jakiś czas ( trochę musę odpocząć) zabieram się za Komnatę Tajemnic. A tak to HPiDH też zamierzam przeczytać po angielsku ( wlaśnie dlatego ćwiczę na poprzednicz tomach) Znając prędkość tłumaczenia pana Polkowskiego przed polską premierą powinnam się wyrobić.
Cette Noire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-31-2007, 12:41   #7
Ginny363
Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Ginny363

Ja również tak jak ty czytałam te 6 po polsku ale 7 będę czytała po angielsku. Nie wiem czy sobie poradze ale myślę ,że jakoś to mi pójdzie. Nie wytrzymam po prostu do stycznia! Przeczytam najpierw po zngielsku a póżniej po polsku...
Ginny363 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-19-2007, 23:20   #8
Aevenien
Senior Member

Aevenien na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Aevenien

Od 1-6 po polsku oczywiście, ale na tłumaczenie 7 tomu nie bedę czekaci przeczytam po angielsku. Kiedyś próbowałam czytać 5 część, ale moje zdolności językowe były wtedy niewystarczające. Ale 7 tom i tak potem przeczytam po polsku
Aevenien jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-20-2007, 14:05   #9
hermoina529
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do hermoina529

Próbowałam przeczytać hp5 po angielsku, ale stwierdzilam, ze poczekam az bedzie polskie wydanie, bo nie bede musiala sprawdzac co 10 słowa w słowniku. Nie zebym nie umiala po ang. tylko niektóre słowa trzeba sprawdzić bo mają po kilka znaczeń. Siódemke na pewno przeczytam po polsku
hermoina529 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-26-2007, 20:23   #10
hermione weasley
Junior Member

ja wszystkie części przeczytałam po polsku, a ponieważ dopiero niedawno skończyłam czytać szóstkę (miałam dłuuugą przerwę pomiędzy czwartą a piątą częścią - jakoś tak wyszło, dopiero po po zabraniu sie niedawno za 5 jakoś mnie tak "wciągnęło" ) zaczełam czytać jedynkę w oryginale, gdyż najprawdopodobniej, tak jak Limonka, zamierzam siódemkę przeczytać po ang, a nie czekać sto lat... Teraz kończę oryginalny kamień filozoficzny i muszę stwierdzić ze jest dużo łatwiej niż sądziłam. Na prawdę dość prostym językiem jest to napisane. Inna sprawa ze już to czytałam po polsku, wprawdzie wiele lat temu ale czytałam, a więc z 7 na pewno będzie gorzej ale możę jakoś się uda
hermione weasley jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania