Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Kosz

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 06-25-2007, 17:50   #1
Albus12
Omijać szerokim łukiem

Domyślnie [NZ] Zakazana Miłość

Uprzedzam będą to krutkie odcinki, tylko żeby admini się nie czepiali...Tak mam po prostu ułożoną historię w głowie

Paring Draco/Luna
No i jest tu malą rólka Pottera i Voldzia
Mam nadzieję że się spodoba...

"Zakazana Miłość"

Rozdział I

-Harry...Harry!- Czarnowłosy chłopiec spojrzał za siebie. Na skraju Zakazanego Lasu pojawiła się młoda dziewczyna, o długich blond włosach, jaśniejących w poświacie Księżyca.
Nazywała się Lovegood, Luna Lovegood.
-Luna, co ty tu robisz?- Zapytał lekko zmieszany. Dziewczyna powoli przybliżyła się do niego, w końcu złapała go za rękę, powiedziała:
-Nie możesz tam iść...On ciebie zabije...Ja to czuje...czuję, w moim sercu- dodała przykładając jego dłoń do lewej piersi.
-Luna, kochanie, o czym ty mówisz...Kto ma mnie zabić?
Chciał sprawić wrażenie osoby, która nie wie, o co chodzi. Szesnastolatka spojrzała mu głęboko w oczy, lecz Harry speszył się i zerwał kontakt wzrokowy. Wiedział, że jej nie oszuka. Znali się za dobrze i za długo. Czasem żałował, iż w ogóle ją poznał, ale były to tylko chwilowe odchylenia. Tak naprawdę, kochał ją całym sobą.
-Harry, ja się o ciebie boję - szepnęła, rozdygotanym głosem.
-Nie ma takiej potrzeby- odparł i popatrzył w górę. Niebo było przykryte, kocem z gwiazd, a na samym środku królował potężny Księżyc.
Luna przytuliła się do niego. Bardzo się zmieniła od chwili, gdy zobaczył ją po raz pierwszy, w szkolnym pociągu. Nie była już tą, zwariowaną nastolatką, wydoroślała i stała się piękną, pełną wdzięku i uroku, inteligentną kobietą.
Harry pogłaskał ją czule po policzku.
Stali tak przez kilka minut, zapatrzeni w siebie, jakby nie było reszty świata. Po chwili Luna podniosła rękę i wskazującym palcem przejechała po krańcach ust chłopca.
Zaczęli się całować...
- Gołąbeczki...to chyba nie pora na obściskiwanie się?- Oboje zamarli w bezruchu.

C.D.N.

Dziś albo jutro dodam kolejny rozdział
Albus12 jest off-line  
Stary 06-26-2007, 05:18   #2
Limonka
Urodzony, by rządzić światem

Limonka na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: [NZ] Zakazana Miłość

Cytat:
Uprzedzam będą to krutkie odcinki, tylko żeby admini się nie czepiali...Tak mam po prostu ułożoną historię w głowie
Oczekujesz, że takie wytłumaczenie wystarczy? Zrozum, przecież każdy mógłby tak napisać. Regulamin jest i trzeba go bezwarunkowo przestrzegać. Następne odcinki muszą być dłuższe.

A teraz konstruktywna krytyka:

Cytat:
-Harry...Harry!
Spacja po myślniku i po kropkach. Ten błąd powtarza się cały czas.

Cytat:
Nazywała się Lovegood, Luna Lovegood.
Jestem Bond. James Bond. Tak mi się skojarzyło^^.

Cytat:
-Nie możesz tam iść...On Ciebie zabije...Ja to czuje...czuję, w moim sercu - dodała przykładając jego dłoń do lewej piersi. Harry poczuł szybkie bicie jej serca, wyrwał się z uścisku.
'Ciebie' z małej litery, bo w dialogach nie używa się zwrotów grzecznościowych. Powtarza się wyraz 'serce'. Dodatkowo tekst "czuję w moim sercu" jest melodramatyczny, kiczowaty i nieco denny.

Cytat:
Chciał sprawić wrażenie osoby, które nie wie, o co chodzi.
Wrażenie nie wie? Chyba raczej osoba, czyli będzie 'która'.

Cytat:
Czasem żałował, iż w ogóle ją poznał, ale były to tylko chwilowe zboczenia.
Wyraz 'zboczenie' tutaj nie pasuje. Zobacz co podaje słownik języka polskiego: «zaspokajanie popędu płciowego w sposób odbiegający od normy». Nawet jeżeli przyjmiemy, że zboczeniem określamy po prostu robienie czegoś dziwnego, to słowo i tak tu nie pasuje.

Cytat:
-Harry, ja się o ciebie boję - szepnęła, rozdygotanym głosem.
Głosy chyba nie dygoczą. Raczej drżą. I przecinek po 'szepnęła' jest niepotrzebny.

Cytat:
Niebo było przykryte, kocem z gwiazd, a na samym środku królował potężny Księżyc.
Koc z gwiazd? Fajne wyrażenie, ale nieco zalatuje patosem. I znów zbędny przecinek, tym razem po 'przykryte'.

Cytat:
Po chwili Luna podniosła rękę i wskazującym palcem "przejechała" po krańcach ust chłopca.
Cudzysłów jest zbędny. Jeżeli znaczenie, w którym chcesz użyć danego słowa występuje z słowniku j. polskiego, nie ma potrzeby wstawiać tego w cudzysłów. A w tym przypadku to znaczenie występuje jak najbardziej: pot. «przesunąć czymś po czymś, wzdłuż czegoś itp.»

Cytat:
- Gołąbeczki...to chyba nie pora na obściskiwanie się? - oboje zamarli w bezruchu.
Każda pora jest dobra na obściskiwanie się xD. A na poważnie, 'oboje' powinno być z wielkiej litery. W ogóle pierwsza myśl jaka mnie naszła, to że mówi to Draco... ciekawe czy mam rację^^.

To by było na tyle. Wiem, czepiam się... ale ktoś musi. Jak na tak krótki tekst błędów jest sporo. I jeszcze kilka można by wyszukać. W każdym razie, jak na twój wiek to i tak jest nieźle.
Limonka jest off-line  
Stary 06-26-2007, 17:32   #3
Aevenien
Senior Member

Aevenien na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Aevenien

Jednyna myśl po przeczytaniu tego tekstu to "krótkie". Albus to się nie nadaje do wklejenia. Te trzy linijki na krzyż. Treść skomentuję jak będzie jej więcej. I uważaj na błędy.
Aevenien jest off-line  
Stary 06-26-2007, 21:29   #4
Gruba Dama
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Gruba Dama

uważam, że zdecydowanie za krótkie...skończyłeś w ciekawym momencie...warto czekac na dalasza czesc jezeli bedzie dluzsza...
Gruba Dama jest off-line  
Stary 07-03-2007, 17:48   #5
Renaemma
Senior Member

Renaemma na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Renaemma

Jak na wiek... Ja jeste o rok młodsza... a zresztą... Ciekawe. Ale... krutkie. Następne niech będzie długie. A tak poza tym fajne.
- Kim. Bądź sobą.
- Nie. Nie mogę być kimś, kogo już nie ma.
Renaemma jest off-line  
Stary 07-03-2007, 21:21   #6
Albus12
Omijać szerokim łukiem

Proszę o usunięcie topicu!!
Albus12 jest off-line  
Stary 07-03-2007, 21:25   #7
Peeves
Urodzony, by rządzić światem

Peeves na Harry Potter Forum

Wiesz co Albus, ja to usunę... Ale zastanów się następnym razem, czy chce ci się rozpoczynać kolejny fanficowy projekt, który i tak po jednym czy dwóch partach zakończysz =/
Zamknięty temat

Zasady postowania