Religia. [Bóg i Kościół]
Odświeżam ten 'zakurzony temat'. Po burzliwej dyskusji na Shoutboxie, niektóre osoby stwierdziły, że lepiej będzie założyć taki właśnie temat na forum.
Użytkownicy tej strony są różnej wiary. Spotkałam Satanistów, Ateistów, Katolików. Każdy ma inne zdnie na temat Boga. Ja jestem Katoliczką, i uważam, że Bóg istnieje. Jednak jest to tylko moje zdanie. Nikogo do niego nie nakłaniam i nie zmuszam, aby Sataniści się nawrócili, a Ateiści uwierzyli, bo taka postawa nie ma sensu.
W Poslce istnieje coś takiego jak wolność słowa. Ale zwróćmy uwagę na to, że kiedy np. Katolik mówi, że 'Bóg istnieje" [Bo tak nakazuje mówić mu wiara] może, powtarzam: może obrazić tym Atesitę lub osobę innej wiary. Czy taka postawa jest dobra? Czy Katolicy są bardziej ograniczeni z tą całą wolnością słowa od osób innej wiary.? Według mnie nie. Dlaczego? Bo każdy ma prawo do swojego zdania. Ale za każde słowo trzeba ponieść konsekwencje.
Co do Kościoła; Uważam, że dzisiajeszy Kościół jest czymś w rodzaju nakazanej wiary. Nie sądzicie, że jeśli jest się człowiekiem innej wiary niż chrześcijańska, postrzegają daną osobę za inną od społeczeństwa. Teraz większość ludzi na świecie wierzy w Chrześcijańskiego Boga. A reszta, to mniejszość. Niektórzy nawet nie szanują osób innej wiary, ale powtórzę, że taka postawa nie ma sensu, bo istnieje takie coś jak wybór osobisty.
Co do samego Boga. Wyjaśnienie dotyczące Trójcy:, które słysze na religii: Bóg to trzy różne osoby. A te trzy różne osoby to Bóg. Bóg jest jeden. Ale są trzy Jego oblicza: Syn Boży, Bóg Ojciec i Duch Święty. Zgadzacie się z tą teorią?
Nie wiem co myślicie na te tematy. Chciałabym usłyszeć Waszą opinię. Dziękuję za wypowiedź:
Mary J.