Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Inne

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 05-18-2008, 10:47   #1
Vayamess
Praktykant Voodoo

Vayamess na Harry Potter Forum

Domyślnie Kara śmierci

Ukamienowanie, powieszenie, ukrzyżowanie, duszenie, a w minionym wieku tak 'modne' (ugh, co za słowo) wśród hitlerowców i nie tylko, rozstrzeliwanie - to tylko niektóre z form, jakie może przybrać kara śmierci.
Śmierć, jako sposób karania przestępców by znany już od dawna, najdawniejsze wzmianki o nim znajdują się bodajże w Starym Testamencie. Warto wspomnieć, że śmiercią ukarano np. Sokratesa - został zmuszony do wypicia trucizny. I analizując tak wiek po wieku historię cywilizacji, trzeba przyznać, że kara śmierci była wciąż powszechna i popularna. Za co karano? Ano za pobicie rodziców, złorzeczenie im, cudzołóstwo, morderstwa, sodomę, zdradę, bunt, gwałty, podpalenia, rabunki, fałszowanie monet... Prawo Drakona (621 p.n.e.) przewidywało karę śmierci za większość wykroczeń, nawet tych drobnych. Samo uśmiercanie wcale jednak nie było takie proste. Wyobraźcie sobie bowiem, że sznur, na którym miano powiesić skazańca musiał mieć odpowiednią długość. Inaczej urwałby głowę skazanemu. W sukurs jednak przyszła królowa nauk i zaraz obmyślono sprytny wzór o stosunku masy ciała do długości szura. Nabijanie na pal też nie należało do najłatwiejszych, za to z pewnością do jednych z okrutniejszych, przynajmniej moim zdaniem. Koniec z ciekawostkami, teraz konkrety:
W 1977 Amnesty International rozpoczęła kampanię przeciwko karze śmierci i w efekcie do końca XX wieku większość państw demokratycznych zniosła ten sposób kary. W Polsce przestano karać śmiercią w roku 1988 roku, a ustawowo zniesiona została w 1998 r. Jednak nadal stosowana jest w ok. 60 krajach na świecie m.in. w USA (gdzie skazany na śmierć - i, o dziwo, że chodzi mi tu o Michaela Scofielda xD - może wybrać sobie sposób wykonania kary), Chinach (gdzie możesz zostać uśmiercony za niepłacenie podatku VAT, czy też kradzież krowy), Japonii, Korei Płd., Arabii Saudyjskiej, Iranie (gdzie zostaniesz ukamienowany za trzykrotne przyłapanie na pijaństwie), Singapurze (gdzie karze się śmiercią tylko w piątki^^), Malezji. W Europie jedynym krajem, gdzie stosuje się karę śmierci jest Białoruś. A jak będzie w Polsce? Czy kara śmierci zostanie przywrócona? Pan Prezes Rady Ministrów ma dosyć sprecyzowane poglądy: "Znoszenie kary śmierci jest nie tylko nielogiczne, ale i niemoralne. Stawia mordercę z góry, w znacznie lepszej sytuacji niż ofiarę. Morderca automatycznie uzyskuje gwarancje życia, choć sam może odebrać je drugiemu człowiekowi.", "Jest wielce prawdopodobne, że w niektórych przypadkach przestępca nie zabijałby, mając w perspektywie stryczek." - Jarosław Kaczyński, "Czas na zmiany". Ale może zmienił już zdanie, gdyż powiedział to jakieś 15 lat temu.
Ja mam bardzo mieszane uczucia co do uśmiercania przestępców. Nie wiem, które stanowisko w tej sprawie objąć, choć trochę bardziej skłaniam się do przeciwników kary śmierci.
A co Wy myślicie o karze śmierci? Powinna być stosowana czy nie?

niewiele
tu
po
mnie
...
Vayamess jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem

Zasady postowania