Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 04-08-2009, 18:30   #91
Zuku
Czytelnik horoskopów

Domyślnie

musimy teraz rozwazyc czy mowiac "Slytherin" chodzi o samego Salzara Slytherina czy o jego dom. jezeli chodzi o dom to na pewno jest blad rzeczowy autorki. jezeli chodzi o niego to masz racje - chodzi o czasy gdy Salzar byl w szkole to on sam wybieral.
Zuku jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-08-2009, 19:19   #92
Sunglasses
Świr wymagający opieki

Sunglasses na Harry Potter Forum

Domyślnie

Ostatnio po raz drugi czytałam WA i był taki moment, gdzie zamiast Hermiona było Harmiona. Miałam sobie zaznaczyć strone i podać tutaj, ale cos mi chyba przeszkodziło xD.
Stary 04-08-2009, 20:59   #93
ZgreD
Świr wymagający opieki

ZgreD na Harry Potter Forum

Domyślnie

Błąd autorki, lub w tłumaczeniu .
Trudno jest tłumaczyć wierszyki, jakie wyśpiewywała Tiara,
i jeszcze znaleźc odpowiednie rymy
ZgreD jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-14-2009, 11:39   #94
Faux
Czytelnik horoskopów

Faux na Harry Potter Forum

Domyślnie

Nie wiem, czy ktoś już wymieniał wyłapane przeze mnie błędy.

Pierwszy (usłyszany od kogoś):
Harry powinien już widzieć testrale na drugim roku jego nauczania, w końcu był przy śmierci Quirrella.

Drugi:
W którejś części było powiedziane, że rzeczy na energie elektryczną wariują przy kontakcie z magią, dlatego wszędzie w zamku są świece, a w "Czarze Ognia" Harry ma zegarek na ręku i kilkakrotnie sprawdzał na nim godzinę.

Trzeci:
"19 lat później"
Skoro 19 lat później to czemu syn Lupina ma lat 11, a nie 19?!

Jak coś sobie jeszcze przypomnę, to dopiszę.

Ostatnio edytowane przez Faux : 04-14-2009 o 12:02.
Faux jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-14-2009, 14:04   #95
trpimir
Mięso armatnie

Domyślnie

Cytat:
Napisał Faux Zobacz post
Bo mówią, że to jego pierwszy rok w Hogwarcie będzie.
Z tego co pamiętam, to nie ma w tym rozdziale powiedziane nic o wieku Teddy'ego Lupina, tylko to, że się całuje z Viki Weasley.
trpimir jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-14-2009, 14:25   #96
trpimir
Mięso armatnie

Domyślnie

Ja zauważyłem taki błąd, w Insygniach Śmierci. Harry i Hermiona (bez Rona) są w lesie, zimą, wokół pełno śniegu. Harry zostaje na czatach i widzi, że nic nie widzi, tylko ciemność. A ja z własnego doświadczenia wiem, że gdy w lesie jest śnieg, to on zawsze bardzo dobrze oświetla cały las i wszystko dobrze widać
trpimir jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-15-2009, 19:58   #97
Octopus
Junior Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał trpimir Zobacz post
Ja zauważyłem taki błąd, w Insygniach Śmierci. Harry i Hermiona (bez Rona) są w lesie, zimą, wokół pełno śniegu. Harry zostaje na czatach i widzi, że nic nie widzi, tylko ciemność. A ja z własnego doświadczenia wiem, że gdy w lesie jest śnieg, to on zawsze bardzo dobrze oświetla cały las i wszystko dobrze widać

No jak księżyc jest w pełni, i niebo jest bezchmurne Bo sam z siebie śnieg nie świeci :P

Jeśli ktoś ma nowego tezaurusa (tomy 1-7), na końcu są wypisane gramatyczne błędy polskiej wersji

Octopus jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-19-2009, 11:27   #98
Potterthebest
Junior Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał jetinajt Zobacz post
Ja w tych książkach zauważyłem dwa dosyć głupie blędy i nielogiczności.
Błąd pierwszy znajduje się w Więźniu Azkabanu i dotyczy cofnięcia się w czasie Harrego i Hermiony, a dokładniej ocalenia Harrego z rąk dementorów. Jak zwykle w przypadku podróży w czasie zadziałał paradoks jak zabić własną babcię. Otóż Harry zaatakowany przez dementorów, zostałby by pozbawiony duszy, gdyby jego późniejsza wersja nie wyczarowałby Patronusa. I tu pojawia się pytanie. Czy ktoś bez duszy i prawdopodobnie martwy byłby w stanie cofnąć się w czasie i się uratować? No raczej nie. Przecież zanim cofnął by się wczasie musiałby o własnych siłach dożyć do tego momentu, a zaatakowany przez setkę dementorów raczej nie byłby w stanie tego zrobić.
Druga nielogiczność pojawia się w Zakonie Feniksa i dotyczy prezentu, który dostał na gwiazdkę od Syriusza. Dlaczego Harry przez pół roku nie rozpakował prezentu od ojca chrzestnego, którego przecież kochał. Jak mógł zapomnieć o przedmiocie, dzięki któremu bez problemu mógłby się kontaktować z Syriuszem. Po co włamywał się do gabinetu Umbridge skoro mógł otworzyć ten prezent i bez problemu pogadać z Blackiem?
Nielogiczności było więcej, ale te dwie sprawy wydają mi się najbardziej poważne.
Nieeeee to nie jest tak Żeby to zrozumieć musisz pierw zrozumieć, że ten ciąg tak jakby nigdy się nie kończy ;D
Potterthebest jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-19-2009, 11:29   #99
Aureos
Mięso armatnie

Domyślnie

o ile pamiętam, ta pani Rowling w cz. IV pisała, że na stadionie na mistrzostwach quidditcha jest 100 tys. czarodziejów. Moje pytanie: skąd tyle? Z tego co pamiętam [tu się moge mylić] na świecie są 3 szkoły magii
100 000/3= 33 000 przypada na Hogwart
W szkole jest dzieci:
w jeden klasie na jednym roku w jednym domu jest około 15 uczniów [chyba, moze mniej]
15*7=105 w 1 domu
105*4=420 uczniów w szkole [poza tym gdzieś w którejś częsci była mowa o "tysiącach mieszkancow hogwartu"]

33 000-420=32 580 dorosłych

W moim mieście, które liczy 15 tyś. mieszkańców są 4 szkoły, w każdej od 600 do 900 uczniów. Więc jednak w Hogwarcie jest TROCHĘ za mało tych uczniów...
Aureos jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-19-2009, 13:57   #100
Zuku
Czytelnik horoskopów

Domyślnie

Po 1 , nigdzie nie ma napisane , ze sa tylko 3 szkoly magii. (a nawet jezeli tylko 3 to przeciez jest mowione o czarodziejach z innych krajow np. reprezentacja Polski w quidditchu :])

Po 2 jakbys przeczytal IŚ to bys wiedzial , ze nie ma obowiazku uczeszczania do Hogwartu i mozna dzieci uczyc w domu ...
Zuku jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia tematu
Wygląd

Zasady postowania