Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Inne

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 07-16-2009, 22:27   #11
Lady Mary Jane
Moderator

Lady Mary Jane na Harry Potter Forum

Domyślnie

Cytat:
Możecie mówić, że trawa jest spoko, cool i wogóle bezpieczna, ale to nie jest prawda.
Nigdy tak nie mówiłam. Uważam, że trawa nie jest dla wszystkich.
Cytat:
Bo w końcu skoro trawa nie szkodzi, to ile gorsza może być amfa albo koka?
Możesz na chwileczkę o tym zapomnieć? Bo to nie ma nic wspólnego, jeti. Nic wspólnego ze sobą... Nie chce mi się tego powtarzać w kółko wszystkim przeciwnikom marihuany... Męczą mnie już te ciągłe porównania. Nie bez powodu odróżnia się narkotyki twarde, od miękkich... Ech...
Cytat:
to nie uzależnia...
Jestem w pełni świadoma, że marihuana uzależnia. I nie mówię, że psychiczne uzależenienie jest lepsze od fizycznego, bo żadne nie jest dobre. I wiem, że może wydawać Ci się szkodliwa.

Alkohol też jest dopalaczem. A mimo to, nie namawiasz do jego całkowitej prohibicji w dzisiejszych czasach. Ja nie wiem. W necie jest pełno badań, mówiących, że alkohol szkodzi bardziej... Ale marihuana jest zła, bo nazwano ją narkotykiem...
Lady Mary Jane jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-19-2009, 03:24   #12
Limonka
Urodzony, by rządzić światem

Limonka na Harry Potter Forum

Domyślnie

Cytat:
A tak na serio, to jestem stanowczo na nie takim zmianom przepisów. Nikomu to nie pomoże, a utrudni tylko działanie policji, bo prawie każdy w miarę rozgarnięty skurwiel, który handluje prochami, będzie mógł się wymigać od kary nosząc przy sobie tylko ich "dozwoloną" ilość.
A wiesz do czego doprowadzają obecne przepisy? Drobni dilerzy odsiadują długie wyroki, a ci obracający dużymi ilościami najczęściej pozostają bezkarni. Wiem, że diler kojarzy się z mrocznym, tajemniczym człowiekiem, którego tożsamości nikt nie zna, stojącym w ciemnej, opuszczonej bramie, który czyha na niewinne dzieci, by podstępem wciągnąć je w mordercze szpony nałogu... ale to w sumie gówno prawda. Diler nie ma żadnego interesu we wciąganiu kogokolwiek w narkotyki. To po prostu zbyt ryzykowne. Osoby "w klimacie" są dużo bezpieczniejszymi klientami niż nowi - wiedzą co gdzie schować, jak zachowywać się przy policji, słowem, jak nie narobić sobie i innym przypału. A wiedza ta z powietrza się nie bierze, ktoś kto dopiero wpada w taki klimat zazwyczaj jej nie posiada. Większość drobnych dilerów po prostu dostarcza towar, na który popyt i tak jest wystarczający.

Cytat:
No chyba, że przepisy zmienić następująco:
"Każda osoba zatrzymana z niewielką ilością narkotyków jest z mocy prawa kierowana na kurację odwykową do ośrodka zamkniętego o zaostrzonym rygorze. Czas kuracji ustalany jest przez powołaną do tego celu komisję lekarską, nie może być jednak krótszy niż trzy miesiące."
A każdą osobę pijącą piwo wysłałbyś na odwyk od alkoholu? Uważasz każdą osobę pijącą alkohol za alkoholika? Nie rozumiem zupełnie, dlaczego zakładasz, że każda osoba mająca kontakt z narkotykami jest od nich uzależniona. No i chyba zgodzisz się z faktem, że alkohol również jest narkotykiem, prawda?

Cytat:
Plus do tego oczywistym jest, że policja z automatu wszczyna śledztwo w sprawie pochodzenia narkotyków.
Policja bywa bezsilna, bo często ludzie nie chcą sypać, chociażby ze strachu. Osoba, która wyda kogoś na policji, najlepiej zrobi wyprowadzając się później z miasta.

Cytat:
Możecie mówić, że trawa jest spoko, cool i wogóle bezpieczna, ale to nie jest prawda.
Możemy też mówić, że w Bałtyku pływają różowe delfiny z rogami jednorożców... Oczywiście, że marihuana ma szkodliwe działanie i może być niebezpieczna. Nikt temu nie zaprzecza, palacze mają tego świadomość.

Cytat:
Nawet jeśli sama trawa nie uzależnia szybko, to jest niebezpieczną furtką do innych narkotyków. Bo w końcu skoro trawa nie szkodzi, to ile gorsza może być amfa albo koka? A potem już tylko krok do cmentarza...
Jest wiele osób, które sięgają po inne narkotyki. Ale jest też wiele osób, które zostają tylko i wyłącznie przy marihuanie. Nie udowodniono bezpośredniego wpływu trawy na sięganie po inne narkotyki (może dlatego, że go nie ma?).

Cytat:
Pewnie, że póki jest fajnie i wszystko ok w życiu osobistym to w sumie są dość duże szanse, że zmądrzejecie, ale niech coś się popsuje, coś się nie uda, niech przyjdzie dół, depresja... a trawa w będzie w pobliżu... przecież po trawie jest tak fajnie prawda... tak różowo... tak bezproblemowo... to nie uzależnia... co z tego, że palę sama... czego oni chcą ode mnie... w pełni to kontroluje...
Ja tam jestem uzależniona i się tego nie wypieram. Zdawałam sobie sprawę, że może dojść do czegoś takiego. Tyle, że nie widzę żadnego, ale to żadnego powodu, bym miała trafiać za to do więzienia.

Cytat:
Wszystkie narkotyki/dopalcze są złe i należy je tępić jak komunistów. Takie jest moje zdanie.
Alkohol też masz na myśli?
Limonka jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-19-2009, 14:03   #13
jetinajt
Świr wymagający opieki

Domyślnie

Cytat:
Alkohol też masz na myśli?
Po ostatniej imprezie, po której umierałem przez cały dzień i po której postanowiłem zostać abstynentem odpowiem Ci: tak, alkohol też mam na myśli :P
jetinajt jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-26-2009, 10:35   #14
Limonka
Urodzony, by rządzić światem

Limonka na Harry Potter Forum

Domyślnie

Cytat:
Napisał jetinajt Zobacz post
Po ostatniej imprezie, po której umierałem przez cały dzień i po której postanowiłem zostać abstynentem odpowiem Ci: tak, alkohol też mam na myśli :P
Jak ja uwielbiam takie dyskusje. Rozpiszę się, a w odpowiedzi dostanę dwie linijki. Bosko. A podejście masz śmieszne. Dopóki Ty się nie przepiłeś, alkohol był spoko. Ale zaszkodził Tobie i już jest "be" i trzeba tępić. Dość egoistyczne, nie mówiąc o tym, że zalatuje hipokryzją.

Tak czy inaczej, w rządzie jest nowy projekt. Jeśli przejdzie, posiadanie niewielkich ilości na własny użytek praktycznie przestanie być karane. Hah.
Limonka jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 09-05-2009, 23:15   #15
dziobaczka89
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

dziobaczka89 na Harry Potter Forum

Domyślnie

Jak maja karac za posiadanie piratew..to co dopiero za malutkiego grama :/ debile i tyle...
najzabawniejsze jest to, ze sami biora

cieszmy się, że nie ma u nas takich durnych przepisow jak w USA, gdzie mozna chlac od 21 roku zycia i nie daj boze sasiad podkabluje, ze na chacie masz chlansko...swiatem rzadzi perfidny skarkazm!

Własciwie mnie to obojętne czy przejdzie ta ustawa, czy jednak ja odrzuca. Nie bawie sie w takie rzeczy... Ale borut i sprut nie mam do osob lubiacych bakac - Moi znajomi jaraja jak lokomotywy, a sa bardzo fajnymi osobami tylko mozg im sie zaczyna weglic

Ostatnio edytowane przez dziobaczka89 : 09-05-2009 o 23:20.
dziobaczka89 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 12-15-2009, 17:39   #16
Claire
Administrator

Claire na Harry Potter Forum

Domyślnie

Czechy poszły do przodu:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...tykow_nie.html
- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
Claire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 12-15-2009, 18:19   #17
Enita
Fanatyk, niegroźny

Enita na Harry Potter Forum

Domyślnie

Cytat:
Napisał Limonka Zobacz post
W staniku najlepiej. ^^
Tak co do tego stanika... W Ameryce, sanatorium takim w warm-maz nie można mieć na oddziałach telefonów. Oczywiście nikt sobie nic z tego nie robi, dalej zabierają. Zwykle nawet nikt się tego nie czepia, zdarza się że pielęgniarki same przychodzą i pytają się czy ktoś nie ma ładowarki np. do Samsunga jakiegoś xd. Ale jest tak taka jedna 'dyrektorka oddziału', która zawsze zabiera komórki jeśli ktoś ma. Podobno ze względu na aparaturę xd. No, w każdym razie, 1 dziewczyna nosiła w staniku telefon. A dyrektorka jakby nigdy nic, wsadziła jej rękę w stanik i go wyjęła.

Wracając do tematu.
Znam przypadek z mojej miejscowości, że facet kupił duży, przedwojenny dom. Wcześniej mieszkali tam pijacy, potem facet który się utopił, a następnie który się powiesił. Dla uściślenia powiem, że na strychu. Po tych wypadkach dom przeszedł w ręce jakiejś babki mieszkającej w Niemczech, która go nigdy nawet nie widziała. No i sobie facet cały parter przebudował, ładne mieszkanko zrobił. Wszystko cacy, pięknie. Pierwsze piętro i strych zostawił, miał zamiar zrobić tam mieszkania do wynajmowania. Tak się stało, że przyjechała do niego policja, już nie pamiętam w jakiej sprawie. Przeszukali cały dom i wiecie co znaleźli na strychu? Całe piętro było porośnięte trawką. Właściciel nawet nie wiedział co to jest. Policja zamknęła go na noc w areszcie. Potem sprawa sądowa i te sprawy. Facet się obronił, bo mu - przepraszam za słownictwo - gówno mogli zrobić. :>
Usunięto później całą trawkę, a facet żyje sobie dalej. I jak tu mówić, że trzeba chować trawkę do stanika? xD Nie lepiej na strych? ;>
Stary 12-15-2009, 22:08   #18
Claire
Administrator

Claire na Harry Potter Forum

Domyślnie

Bill Hicks

http://www.youtube.com/watch?v=39fm-MTgb50

- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
Claire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 12-15-2009, 22:12   #19
ishar
Świr wymagający opieki

ishar na Harry Potter Forum

Domyślnie

I pare faktów, co prawda dotyczących knedliczków, ale to przecież sąsiady, może pojdziemy w ich ślady? Osobiście do Czech mam rzut beretem...

"Od Nowego Roku posiadanie niewielkich ilości narkotyków nie będzie w Czechach karane. Czeski rząd opublikował "limity bezkarności" dla konkretnych narkotyków.
I tak nie będzie się trzeba obawiać kary za posiadanie do 1,5 grama heroiny, 1 grama kokainy, 2 gramów metamfetaminy, do 15 gramów marihuany, do 4 tabletek ecstasy i do 5 tabletek LSD. Zaakceptowane przez rząd propozycje tych limitów przygotował resort sprawiedliwości. Jego rzeczniczka Daniela Kovarova powiedziała, że podstawą była "obecna praktyka sądowa".

Resorty sprawiedliwości i spraw wewnętrznych mają "po jakimś czasie" ocenić funkcjonowanie nowych reguł - pisze agencja CTK.

Przed tygodniem rząd zaaprobował listę roślin i grzybów halucynogennych, których uprawa - w niewielkich ilościach - ma również być tolerowana. CTK pisze, że w domu wolno będzie mieć do pięciu takich roślin i do 40 "magicznych grzybów".
ishar jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia tematu
Wygląd

Zasady postowania