Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Inne

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 06-20-2008, 14:59   #1
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell
Domyślnie Przyjaźń damsko-męska

Jak sam tytuł tematu mówi- chciałabym poruszyć sprawę dotyczącą bliskich stosunków miedzy kobietą a mężczyzną. I nie mam tu na myśli miłości lecz prawdziwą przyjaźń. Wiele osób uważa, iż jest to przyjaźń nie możliwa, ponieważ zawsze ma ona kontekst seksualny. Cóż może i ma, ale ja uważam, że to wcale nie wyklucza możliwości przyjaźnienia się. Mam wśród facetów wielu wspaniałych kumpli, ba w klasie mam same dziewczyny z którymi dogaduję się gorzej niż z płcią przeciwną. Z przekonaniem mogę powiedzieć, że to jest jak najbardziej możliwe. Czy może ułatwia mi to moja orientacja seksualna? Być może, ale znam mnóstwo innych przypadków przyjaźni damsko- męskiej. Prawdziwej przyjaźni. A wy co o tym sądzicie? Doświadczyliście czegoś takiego ?
To the days I try to lose''
Miss Bagwell jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-20-2008, 15:13   #2
Lady Mary Jane
Moderator

Lady Mary Jane na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Przyjaźń damsko-męska

No tak. Zgadzam się z Tobą, Miss, że taka przyjaźń może istanieć. Ale zauważ, że zależy to od dojrzałości. Od tego, czy dojrzało się do tego, by bliższy kontakt z osobnikiem innej płci nazywać 'przyjaźnią'. Bo wybacz, ludzie w 6 klasie podstawówki takiej przyjaźni Ci nie uznają. Od razu zaczną się spekulacje na taki a nie inny temat (czyt. A wiesz, że ta X dzisiaj gadała całą przerwę z tym Y? Oni na pewno coś kręcą.) Przyjaźń, to mieć w kimś opracie, a zazwyczaj kobiety w sprawach damsko-męskich zwierzają się kobietom, i u mężczyzn jest tak samo. Facet o swojej żonie nigdy nie pogada z kobietą, bo po prostu już z założenia wie, że owa kobitka stanie po stronie żony. Solidarność? Raczej tak^^. Choć uważam, że taka 'mieszanka płci' w przyjaźni jest jak najbardziej wskazana^^.

Emdżej.
Stary 06-20-2008, 15:26   #3
Claire
Administrator

Claire na Harry Potter Forum

Ekhm, temat w sam raz dla mnie. Kiedyś wierzyłam, że taka przyjaźń rzeczywiście może istnieć, ale zmieniłam zdanie po jakimś czasie. Zawsze trzymałam się z facetami, bo o wiele większą przyjemność sprawiały mi rozmowy na temat piłki, samochodów, czy nowych rockowych płyt, a nie różowego lakieru do paznokci, akrylu i karnetów na solarium Oo

W gimnazjum trzymałam się z... Zaraz... 6 chłopakami? Wszyscy chodziliśmy do jednej klasy i stanowiliśmy bardzo zgrana paczkę. Problem pojawił się, gdy jeden z moich kumpli dał mi jasno do zrozumienia, że raczej nie traktuję mnie jako swoją przyjaciółkę, a raczej jako potencjalną dziewczynę. No dobra, problem to jeszcze wielki nie był, bo mój kumpel również mi się podobał. Postanowiliśmy jednak, że zaczniemy ze sobą kombinować dopiero po skończeniu gimnazjum i rzeczywiście tak się stało. Tylko co się działo po drodze? Pozostałych dwóch kumpli również robiło do mnie podchody, ale na szczęście dali sobie spokój po moich odmowach.

Jako, że mój związek z kumplem z gimnazjum się rozpadł po 1,5 roku, postanowiliśmy, że pozostaniemy przyjaciółmi. Udało się nam to przez 5 miesięcy po zerwaniu ze sobą. Później hormony nie wytrzymały i przez 3 miesiące ciągnęło się coś na zasadzie "luźnego związku", ale jako, że chcieliśmy się jednak "unormalnić", przerwaliśmy to. Kontakt się urwał na jakiś czas.

Po paru miesiącach znów odżył, ale w zupełnie innej postaci. Zaprzyjaźniliśmy się. NAPRAWDĘ się zaprzyjaźniliśmy. Bez żadnych erotycznych napięć, podtekstów, czy aluzji. Bez wspominania przeszłości i powoływania się na dawne krzywdy. Dzielimy swoją pasję do alternatywnego rocka, lubimy te same filmy, nawet obydwoje chcielibyśmy być krytykami filmowymi w przyszłości. Rozmawia mi się z nim naprawdę wspaniale i na chwilę obecną jest to mój jedyny prawdziwy przyjaciel płci męskiej.

Czy przyjaźń damsko-męska jest możliwa? W moim wypadku nie. To znaczy, z mojej strony jest, owszem, ale faceci chyba mają z tym problem, jeśli nie mają już kogoś. Podsumowując, taka bezinteresowna przyjaźń nie może istnieć wtedy, gdy obie strony są singlami.
- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
Claire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-20-2008, 15:30   #4
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell

Oczywiście, że zależy to od dojrzałości OBOJGA. Ale widzisz ja wcale nie uważam sie za szczególnie dojrzałą psychicznie osobę.B) Bo przesadziłabym mocno gdybym powiedziała, że jestem. To nawet nie możliwe bo po prostu jestem za młoda.

Cytat:
Facet o swojej żonie nigdy nie pogada z kobietą, bo po prostu już z założenia wie, że owa kobitka stanie po stronie żony. Solidarność?

Z tym się trochę nie zgodzę bo widzisz mój kumpel zazwyczaj mówi , że coś mu w tych sprawach ''zgrzyta''. Aż się sama dziwię bo z reguły mężczyźni nie lubią o tym mówić a tu masz babo placek!

EDIT do Claire: Cóż rzeczywiście to chyba też zależy od psychiki danej osoby.Ja mam podobnie jak ty- nie potrafię gadać z panienkami o kosmetykach ciuchach i takie tam. Przynajmniej nie przez 70% spędzanego ze sobą czasu. xD.
Wolę męskie towarzycho i tyle a to, że mi się z nim układa i to dobrze to tylko lepiej dla mnie. Może jednak próbowałaś jeszcze nie z tymi mężczyznami?B)
To the days I try to lose''
Miss Bagwell jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-20-2008, 15:56   #5
ishar
Świr wymagający opieki

ishar na Harry Potter Forum

Ostatnio ciężko mi w ogóle w przyjaźń uwierzyć...
Więc nawet nie będę się rozdrabniał na damską i męską.

Cytat:
Problem pojawił się, gdy jeden z moich kumpli dał mi jasno do zrozumienia, że raczej nie traktuję mnie jako swoją przyjaciółkę, a raczej jako potencjalną dziewczynę.
Genialnie ujęte - "problem"

Cytat:
Cytat:
Facet o swojej żonie nigdy nie pogada z kobietą, bo po prostu już z założenia wie, że owa kobitka stanie po stronie żony. Solidarność?

Z tym się trochę nie zgodzę bo widzisz mój kumpel zazwyczaj mówi , że coś mu w tych sprawach ''zgrzyta''. Aż się sama dziwię bo z reguły mężczyźni nie lubią o tym mówić a tu masz babo placek!smiley
Ponoć faceci wolą wyżalać się w internecie, gdzie nikt ich nie pozna, a kobiety psiapsiółom...
Męska duma, kobieca "solidarność"
ishar jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-20-2008, 16:02   #6
Kapitan menel
Fanatyk, niegroźny

Wyślij wiadomość przez MSN do Kapitan menel

Taka przyjaźń może mieć miejsce ale nie dla mnie jak i dla wielu facetów ponieważ zacinam się przy dziewczynach.Nigdy nie miałem przyjaciółek i raczej nie będę miał.Mam taki problem tylko w RL przez sieć całkiem normalnie gadam z każdym, nawet z dziewczynami.Jeszcze mogę podkreślić że nigdy nie było by sytuacji żebym się z facetem nie dogadał.
Kapitan menel jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-20-2008, 16:10   #7
ishar
Świr wymagający opieki

To chyba problem wychowania, od dziecka uczyli cię, że kobiety to coś niezwykłego i jak z jajkiem trzeba się z nimi cackać
Podobnie w sytuacji, kiedy totalnie nie masz kontaktu, np typu szkoła z internatem itd.
Stary 06-20-2008, 16:17   #8
Claire
Administrator

Claire na Harry Potter Forum

Cytat:
Może jednak próbowałaś jeszcze nie z tymi mężczyznami?
Oczywiście, to możliwe. Przecież jestem jeszcze w młodym wieku. W tym okresie czasami trudno jest rozróżnić przyjaźń i miłość. Ciężko się we wszystkim połapać, jeżeli ktoś jest wrażliwą osobą.

Cytat:
Genialnie ujęte - "problem"
Ishar, problem to z początku niby nie był, ale później zrobił się z tego WIELKI problem xD Reakcja łańcuchowa. Zresztą... Po sprawie xD

Cytat:
Ponoć faceci wolą wyżalać się w internecie, gdzie nikt ich nie pozna, a kobiety psiapsiółom...
Nie, ja się żadnym psiapsiółom nie wyżalam. Wiem, że dziewczyny potrafią być bardzo fałszywe i nie potrafią utrzymać sekretów. Oczywiście nie wszystkie. Ja jednak wolę się wyżalić właśnie swojemu kumplowi, bo o wiele bardziej mi pomaga. Faceci zawsze starają się rozwiązać problemy w najprostszy z możliwych sposobów To im się chwali.
- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
Claire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-20-2008, 16:19   #9
Kapitan menel
Fanatyk, niegroźny

Wyślij wiadomość przez MSN do Kapitan menel

Możliwe ale nie biorąc pod uwagę jak mnie wychowywali rodzice, może to ja po prosta sam taki już jestem i tak traktuję dziewczyny.Sam nie wiem.

Z tym kontaktem to bym tak nie przesadzał mam 7 sióstr i codziennie jakieś spotykam.
Kapitan menel jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-20-2008, 16:24   #10
ishar
Świr wymagający opieki

Cytat:
Faceci zawsze starają się rozwiązać problemy w najprostszy z możliwych sposobów. To im się chwali.
Czy zawsze...

Cytat:
Z tym kontaktem to bym tak nie przesadzał mam 7 sióstr i codziennie jakieś spotykam.
W takim razie wydaje mi się to troszkę dziwne, naprawdę...
Odpowiedz

Narzędzia tematu
Wygląd

Zasady postowania