Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 02-02-2008, 22:31   #91
Filemona
Senior Member

Filemona na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Co sądzisz na temat epilogu?

Epilog był straszny. Krótki, przewidywalny, przesłodzony... Nie podobał mi się zupełnie. Bezsensowny.
Cytat:
Przypuszczam, że Rowling chciała zakończyć tą serię bez śmierci głównych bohaterów, a tak, żeby nie proszono jej o kontynuację. I to chyba jej się udało.
Limonka, masz całkowitą rację! Kontynuacji takiego czegoś nikt by chyba nie chciał.
Filemona jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-04-2008, 20:28   #92
Myrtle
Mięso armatnie

A ja uważam, że epilog był dobry. Ostatnia książka była bardzo mroczna i dramatyczna. Pani Rowling pragnęła przez to zakończenie pokazać, iż nawet po najtragiczniejszych wydarzeniach nie powinno się poddawać rozpaczy, tylko żyć dalej oraz że można nawet po najczarniejszym okresie znaleźć szczęście.
Ludzie, dla czego wszyscy uważają, że szczęśliwe zakończenia są niepoważne?! Ze niby za mało realistyczne? :no: Zdaje mi się, iż przez takie spojrzenie świat wydaje się jeszcze bardziej smutny niż jest w rzeczywistości.
Myrtle jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-04-2008, 23:52   #93
DarekMarkowski
Czytelnik horoskopów

Witam. dzisiaj zakończyłem czytać ostatnią cześć Harrego i musze powiedzieć że z ksiąszka jest dobra a cała saga dorasta razem z Harrym i w moim przypadku z czytelników. ale nie mogę się pozbyć wrażenia tego że nie wiem tylu żeczy które na końcu powinny być zawarte. kim Harry Został, czy powtórzył rok w szkole i ukończył ją. Któ został dyrektorem szkoły. Tyle pytań a nie czytam żadnych dodatkowych książek o Harrym, które nie napisała J.K.
mam sentyment do tej autorki i wydaje mi się że chce ona te 19 lat zostawić (może narazie) czytelnikom by sami sobie wyobrazili 19 lat życia Harrego w szczęściu i spokoju. Ale czy to jest możliwe?
Ja czytałem Harrego po to by poznawać jego niesamowitą historię i rozwiązywać zagadki razem znim. Ale teraz tego nie mogę zrobić bo zagadki które miałbym rozwiązywać z Harrym sam musiał bym wymyśleć.
A tak wogóle to wydaje mi się że Harry był szczęśliwy. po tylu przygodach złych i dobrych został zwykłym czarodziejem?? Dom-Praca-Przyjaciele. zero przygód :sleep:
O TO AUTORCE CHODZIŁO?? prosze o kontakt.
Prosze o kontakt
darek.markowski@vp.pl
DarekMarkowski jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-06-2008, 00:36   #94
Ksiaze_Pol_Krwi
Junior Member

epilog był dla mnie zarówno wisieką na torcie jak i beczką dziekciu jest stanowczo za krótki a nie ma nic na temat tych lat jakie mineły od pokonania Toma jednak wszystko się dobrze zakończyło
Ksiaze_Pol_Krwi jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-07-2008, 12:26   #95
Chackster
Junior Member

O epilogu opinii kilka:
Imiona bachorów - nie wiem jak wam, ale mi tu zalatuje nawiązaniem do Władcy Pierścieni, a w szczególności Sama i jego trzódki :-D
Nastrój - pękłem. W ostatnich rozdziałach były momenty, w której JKR udało się wpędzić mnie w stan rozpaczy. Tak pozytywnie zdołowany i przejety tragicznymi wydarzeniami byłem chyba tylko podczas lektury Lux Perpetua, kiedy...nieważne, przeczytajcie sami
I za to JKR należą się punkty. Ale za to, ze mój nastrój został zdewastowany przez to "fanfikowate" zakończenie, wybaczyć jej nie mogę.
Epilog nic nie wyjaśnia, a jednocześnie nie ma w sobie nawet szczypty tajemniczości. "Nie zadawaj się z synem Draco Malfoya" - czy to nie wygląda jak żywcem wyjete z opowiastki gimnazisty-potteromaniaka?! No właśnie! Komercha, komercha, komercha...
Chackster jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-08-2008, 23:30   #96
Trep
Junior Member

Domyślnie RE: egoistyczne podejście Harry’ego

Beznadziejne były(wg mnie) imiona dzieci Potterów- Albus(oczami wyobraźni dostrzegłem małego chłopca z siwą brodą zerkającego ze swych okularów połówek), albo James czy Lily(autorce skończyły się imiona? Po za tym czemu imiona wszystkich dzieci nawiązują do Harry’ego? Czemu nie nazywają się np. Artur i Molly? Taki dobór imion wskazuje na niezwykle egoistyczne podejście Harry’ego do spraw rodziny- nie uważacie? I tu również przyłączam się do przedmówcy- gdzie uleciał cały raczej mroczny klimat książki?! A Żeby nie było że tylko narzekam- reszta książki była super! ;P
Trep jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-09-2008, 18:56   #97
Alice_Gomez
Fan "Strefy 11" i tarota

Wyślij wiadomość przez MSN do Alice_Gomez

epilog byłby lepszy gdyby był dłuższy... No i gdyby Harry nazwał swoje dzieci inaczej... Bo Albus Severus to przesada... Może jeszcze Fred, Zgredek albo Uchogeorga?
Alice_Gomez jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-15-2008, 23:05   #98
Tomasz Mahanti
Czytelnik horoskopów

Wyślij wiadomość przez MSN do Tomasz Mahanti

Sądzę, że nawet Danielle Steel by się takiego epilogu nie powstydziła.
Gówno i landrynki.
A miało być tak pięknie...
Tomasz Mahanti jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-16-2008, 12:04   #99
Luna_9
Senior Member

Mnie zakończenie się podoba. Ładne było. Jak ktoś czytał newsa z krótką wypowiedzią Rowling to wie że tak miało być od początku. Juz przed wydaniem HP i KM miała zaplanowane że to tak się skończy.
Luna_9 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-19-2008, 19:06   #100
kasienka930
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do kasienka930

Jak dla mnie pani Rowling przesadziła z tymi imionami. Jakoś tak... dziwinie. Lily to Lily - rudowłosa piękność o zielonych oczach, a nie jakaś mała gówniara ^^ Severus to Severus - nietoperz o czarnych, tłustych włosach, a nie dzieciak (wiem, że to drugie imie, ale mimo wszystko lekka przesada) ^^ No, ale poza tym epilog bardzo mi się podobał. Powiem więcej - wzruszył mnie. Choć trudno mi sobie wyobrazić Harrego z dzieciakami to na samą myśl na mojej twrazy pojawia się uśmiech.
kasienka930 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania