|
07-07-2008, 11:55
|
|
|
Member
|
RE: Czy chcielibyście żeby Harr'ego wprowadzono do kanonu lektur???
Oczywiście! Ja czytałam Harry'ego Pottera jako lekturę w piątej klasie, gdyż przerobiliśmy wszystkie przewidziane przez naszą polonistkę książki,a zostało nam jeszcze dużo czasu do zakończenia roku, no i (prawie) jednogłośnie wybraliśmy Harry'ego Pottera
|
|
|
07-09-2008, 11:28
|
|
|
Mięso armatnie
|
Byłoby super:) byłaby to jakaś miła odmiana,zamiast przerabiać co poniektóre nudziarstwa:D ale niestety to jest nie możliwe:no: i choć w mojej szkole na języku polskim możemy wybrać jakąś książke z poza kanonu lektur, oprócz mnie i mojej kumpeli nkkt nie przepada za tymi książkami:confused:
|
|
|
07-09-2008, 12:37
|
|
|
Senior Member
|
Fajnie by było, ale ja jestem już w drugiej klasie liceum i to raczej niemożliwe. W tym roku do kanonu lektur obowiązkowych weszło kilka nowych lektur w tym 5-tomowe "Noce i Dnie". Ale i tak nikt tego nie przeczyta.
|
|
|
08-02-2008, 13:13
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Szczerze mówiąc to chciałabym, ale to jest nierealne żeby mi w 2 klasie technikum za lekturę dali HP.
Pamiętam, że jak chodziłam do 6 klasy i omawialiśmy 'Ten obcy' czy 'Ania z Zielonego Wzgórza' to sąsiednia szkoła podstawowa (szóstoklasiści) omawiali Pottera.
|
|
|
08-06-2008, 18:14
|
|
|
Junior Member
|
Pewnie sporo osób by chciało mieć Pottera jako lekturę, ale z drugiej strony słowo "lektura" dość negatywnie się kojarzy dla co poniektórych i mogłoby wywołać niechęć wobec jej przeczytania  tak czy siak mnie to już bez różnicy, bo ja z lekturami skończyłam
|
|
|
08-06-2008, 22:29
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Moim zdaniem to ( zły) pomysł. Nie chcę żeby czytały go te dzieciaki które nie umieją angielskiego wyrazu przeczytać po Polsku.
|
|
|
08-10-2008, 11:34
|
|
|
Junior Member
|
Hm, ja stwierdzam osobiście, że nie chciałabym. Nie wszyscy to lubią, po co komuś wmuszać na siłę? Lepiej już to omówić z kolegami, niż polonistką.
|
|
|
08-22-2008, 14:55
|
|
|
Junior Member
|
Cytat:
|
To wyobraźmy sobie co by się stało, gdyby Harry stanął obok "Tajemniczego Ogrodu"
|
Hehe, akurat nie rozumiem nauczycieli, że utrzymują to coś (czyt. "Tajemniczy ogród") w kanonie, to jedna z najgorszych lektur jakie czytałem (a właściwie nie czytałem). Przy tym, HP to arcydzieło (a IMHO do arcydzieła tym książkom troszkę brakuje  ).
Jestem za, bo wprowadzenie tych ciekawych książek wzmocni chęć czytania u tych, którzy nie czytają w ogóle. Poza tym chyba wszyscy chcą, żeby lektury były ciekawe, nie?
|
|
|
08-24-2008, 23:56
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
No raczej nie. A już na pewno nie w Polsce, gdzie wielu nawiedzonych ludzi dopatruje się w HP jakichś symboli satanistycznych, czy powiązań z okultyzmem. Zresztą książki w kanonie lektur wiecie jakie są- patetyczny styl, opisy na pół książki, nie wspominając już o przypisach  i w ogóle przekazują zepsutej młodzieży ponadczasowe wartości i sraty taty.
Ja osobiście jestem za, bo wszystkie lektury są nudne jak flaki z olejem i przydałaby się jakaś jedna normalna, przyjemna w czytaniu.
|
11-10-2008, 10:08
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
Pewnie, że bym chciała. Dawało by to większe możliwości do uzyskania dobrych ocen ^.^
Przecież wszyscy bardzo dobrze znamy przygody Harrego. Omawianie takiej lektury było by tylko przyjemnością. No i radością.
|
|
Zasady postowania
|