|
05-08-2008, 21:34
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
RE: Co obecnie czytacie?
Sev, ja to już mam za sobą.I powiem ci że dwa lata temu próbowałam to przeczytać i nie do zniesienia, a w tym poszło nieźle i nawet mi się podobało.Właśnie skończyłam pisać charakterystykę Ani...
Zaczęłam dzisiaj czytać "Świat dysku: Kolor Magii" - Prachetta.
Most valued possession
Hindsight is always 20-20,
But looking back it's still a bit fuzzy
Speak of mutually assured destruction?
Nice story... Tell it to Reader's Digest!
Feeling paranoid
True enemy or false friend?
Anxiety's attacking me, and
My air is getting thin'
|
|
|
05-09-2008, 20:06
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Cytat:
|
"Króla Szczurów" juz skończyłam, a że mi się nudziło to sięgnęłam po kolejną książkę.
|
Gnębiwtrysk, jak oceniasz "Króla Szczurów"? Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii, bo ja przeczytawszy tą książkę uznałam ją za jedną z moich najulubieńszych ( a jest ich obecnie trzy, o ile się nie mylę ; )). Co do "Ani z Zielonego Wzgórza" i wszystkich innych części tej rudowłosej niewiasty, to mnie tak ten cały cykl nudzi, że wolałabym przeczytać jeszcze raz "W pustyni i w puszczy" niż to. Za to twórczość Musierowicz bardzo mi się swego czasu podobała. Przeczytałam cały cykl "Jeżycajdy" i to w wieku 10 lat. Miło wspominam jej twórczość.
Obecnie przeczytałam po raz trzeci dwie części cyklu Davida Gemmel'a o legendarnej Troi - "Troja. Pan Srebrnego Luku." i "Troja. Tarcza Gromu.". W międzyczasie dorabiałam sobie na boku i z pieniędzy, które mi zostawały kupiłam trzecią, wyczekaną przeze mnie ostatnią część. "Troja. Upadek Królów." Ile ja się biedziłam, aby czasem nikt mi tego nie wykupił dopóki nie uzbieram pieniędzy. Już zdążyłam przeczytać ostatnie zdanie... :rol:
Bardzo cenię sobie książki Gemmell'a, który bądź co bądź jest uważany za jednego z najlepszych twórców dzieł takiego typu jakiego wprost uwielbiam, ubóstwiam i kocham miłością wieczną - heroic fantasty. Ach, och i jeszcze ech nie wystarczy aby opisać te piękne godziny, które mnie dziś wieczorem czekają z tą książką.... Gorąco polecam
Niepewnej chwały określonej chwili.
Skoro nie sądzę.
Skoro wiem, że nie zaznam,
Prawdziwej mocy, która przemija.
Skoro nie mogę pić,
Skąd piją kwiaty drzew i źródła rzek,
bo nic tam już nie ma.
|
|
|
05-09-2008, 20:41
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Nacia dziękuje Ci bardzo ;]
Cytat:
|
"Króla Szczurów" juz skończyłam, a że mi się nudziło to sięgnęłam po kolejną książkę.
|
Z Twojej wypowiedzi zrozumiałam, że to ja napisałam post, który przytoczyłaś^^, a napisała to Gnębi ;]
Cytat:
|
Sev1302, jak oceniasz "Króla Szczurów"? Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii, bo ja przeczytawszy tą książkę uznałam ją za jedną z moich najulubieńszych ( a jest ich obecnie trzy, o ile się nie mylę ;
|
hm... Nie czytałam tej książki, ale po waszych "recenzjach" z chęcią poszukam w bibliotece ;]
|
|
|
05-10-2008, 18:16
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Wybacz Sev, myślałam o Gnębi a napisałam o Tobie. To chyba dlatego, że pomyliły mi się Wasze avki. Co do samego "Króla Szczurów" to chyba powinno Ci się spodobać
Zaczęłam czytać trzecią część "Troi". Tzn. przeczytałam już ponad połowę, ale powiedzmy, że to początek. Niedługo dobrnę do końca, ale już z ręką na sercu mogę orzec, że jest to kolejna ekscytująca część legendarnej wojny o Złote Miasto. Tym bardziej, iż jest to już ostatnia i będzie zamieszony tam opis bitwy na Troję i śmierć pół herosa wielbionego przeze mnie - Hektora. Chyba zaraz idę czytać =)
Skoro nie sądzę.
Skoro nie mogę pić,
bo nic tam już nie ma.
|
|
|
05-12-2008, 18:43
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
Tak z tego co w tym momencie pamiętam to napiszę, bo ostatnio nic tu nie pisalam... a książek parę przez moje rączki przeszło ;]
Kronika Gala Anonima. Nie, nie mam choroby psychicznej, ale mój historyk najwidoczniej tak, bo to lektura obowiązkowa... Nie ma jak LO ;P
"JUlio, gdzie jesteś" (Joy Fielding). W sumie miało być na rozerwanie, ale nawet mi się spodobało. W gruncie rzeczy książka o matce poszukującej swojej rozwydrzonej córki, która zaginęła. Zakończenie średnio zaskakujące, ale ogółem nieźle. Polecam ;]
"Ostatni seans filmowy" (McMurtry Larry). Podstawa do scenariusza filmu o tym samym tytule. Nie oglądałam ale podobno świetny film. Książka też, historia chłopaka mieszkającego w małej wiosce w Texasie w czasach po II WŚ ale przed Wojną z Koreą... Dużo sexu, jak komuś to nie pasuje, to się za książkę nie zabierać.
"Szachownica Flamadzka" i "Klub Dumas" (Arturo Pérez-Reverte). Obydwie książki mają swoje ekranizacje, luźno powiazane z pierwowzorem, ale miłe dla oka... Zwłaszcza miły dla oka jest Johny Depp latający bez koszuli w "Dziewiątych Wrotach" Polańskiego (na podstawie Klubu Dumas". Ehh... ale ksiązki i tak lepsiejsze... Ciekawe thrillery, oryginalne, pisane z polotem i inrtygujace, a jeden różny od drugiego
Właśnie pochłaniam "Ekwinokcjum" (White Michael). Leżało na półce u kolegi... Zainteresował mnie pentagram na okładce xD A okazało się, że to średniej jakości sensacja o rytualnych morderstwach powiazanych z Oksfordem i Neewtonem. Zawsze można się rozerwać, a lektura nidy nie szkodzi ;D
Czytać, czytać! Wszyscy! Jak najwięcej!
|
|
05-16-2008, 14:44
|
|
|
Senior Member
|
Zemsta autorstwa Fredra.
Jedyna lektura, która mnie zaciekawiła. Jej humor, miłosny wątek i zabawne perypetie skłóconych rodów mnie wciągnęły. Miła odmiana po Krzyżakach.
|
|
|
05-16-2008, 16:02
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Ja nie wiem, co Wy macie do tych biednych "Krzyżaków". Z tego co pamiętam, to była bardzo przyjemna lektura
Obecnie czytam "Duma Kartaginy" autorstwa David Anthony Durham.
Skoro nie sądzę.
Skoro nie mogę pić,
bo nic tam już nie ma.
|
|
|
05-16-2008, 19:54
|
|
|
Senior Member
|
Przyjemna lektura? Przeczytanie tej książki to była dla mnie katorga. Okropnie nudna. I nic sie nie działo. Większość wydarzeń można było przewidzieć. Nie lubię takich rodzai książek.
|
|
|
05-16-2008, 20:57
|
|
|
Junior Member
|
Uwielbiam "dziady" Adama Mickiewicza, choć dla niektórych jest to trudna lektura, naprawdę jest coś w niej przyciągającego. Osobiście bardzo mi sie podoba. Co do aktualnie czytanych książek, to mam jedną o biografii Ayrtona Senny.
|
|
|
05-18-2008, 10:17
|
|
|
Senior Member
|
"Zmierzch" Stephenie Meyer.
Większość ludzi tak zachwalała, to trzeba sprawdzić xD Zapowiada się ciekawie...
|
|
|
Zasady postowania
|