Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 02-21-2008, 10:03   #101
OLCIA
Fanatyk, niegroźny

OLCIA na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Co sądzisz na temat epilogu?

Czytając książkę byłam zachwcona coraz bardziej z rozdziału na rozdział, myslalam że epilog bedzie równy innym jednak chyba po raz pierwszy muszę stweirdzić że zawiodlam się... Lepiej byłoby tam umieścic opis po krótko dalszych losów bohaterów... np. chcuialabym tam zobaczyć rozkwit związku Harrego z Ginny, Rona z Hermioną. dalsze losy innych bohaterów kto kim został. Wiadomo było że będzie gromadka dzieci. troszke przesłodzone. jednak lepsze to ni zeby Harry zosał pokonany
Stary 02-21-2008, 11:17   #102
Miss Weasley
Junior Member

Moim skromnym zdaniem,_ale jak widzę większość tak sądzi._Epilog mnie rozczarował Przesłodzony na maxa._Harry żonaty?!_Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić._Pani Rowling mogła sobie podarować ten epilog.:|

Spacja to jest to takie długie na klawiaturze. K.

Ostatnio edytowane przez Kate : 07-16-2009 o 11:18.
Miss Weasley jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-21-2008, 12:15   #103
marti96
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do marti96

Epilog jest troche za słodki i niczego nie wyjaśnia! Ciągle niewiadomo co dalej z większością postaci Napisła tylko że Neville będzie uczył w Hogwarcie zielarstawa. Może było sie domyślićk, ale co dalej z Luną??
marti96 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-24-2008, 11:25   #104
Gosia27
Czytelnik horoskopów

Mnie ten epilog rozczarował, JO nie wysiliła się, mógł być lepszy :/. W ogóle ten epilog mi się nie podoba.
Gosia27 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-24-2008, 12:12   #105
Magnus Walter
Member

Wyślij wiadomość przez ICQ do Magnus Walter Wyślij wiadomość przez AIM do Magnus Walter Wyślij wiadomość przez MSN do Magnus Walter

Jak dla mnie Eplog jest denny i w ogóle.
Po za tym - jak można TO COŚ nazwać epilogiem?
Przecież on nic nie wyjaśnia! Po to jest taki zas... epilog, by w nim wszystko wyjaśnić, a nie walnąć sześć stron o Albusie Severusie (bez komentarza) i tyle. Powinna napisać:
"Nadeszły wakacje. Harry leżał na łóżku w domu przy Grimmauld Place i rozmyślał. Są to pierwsze jego wakacje od czasu ostatecznej śmierci Lorda Voldemorta. Są to jego pierwsze wakacje, które nie spędzi u Dursleyów. Są to jego pierwsze wakacje, w których jego urodziny zostaną hucznie obchodzone. Są to jego pierwsze wakacje, w których mógł spokojnie posiedzieć z Ginny.
Słońce wlewało się do pokoju Syriusza i aż się prosiło o wyjście i opalanie się...".

To taki początek. Powinna też opisać życie poszczególnych postaci; Neville, Teddy, Luna itp., itd. Powinna napisać o tym, kto został Ministrem Magii, o dementorach, Azkabanie, o końcu śmierciożerców, o ślubie głównych bohaterów, o narodzinach dzieci, o tym, gdzie postanowili mieszkać, o Weasleyach, o Xeofiliusie Lovegoodzie, o Ricie Skeeter... to wszystko mnie bardzo interesowało.

Po to istnieje coś takiego, jak EPILOG, by wyjaśnić nie wyjaśnione, a nie wrzucić jakiś cukierkowy obraz na King's Cross. Nawet to, jak Harry patrzał na odjazd swoich dzieci mnie nie wzruszyło. Po za tym... cała książka jakoś nie wyszła. W szóstej części trio umie to, co powinno, a zaraz w siódmej, Hermiona wali z zaklęć jakich używa Dumbledore. Hello! Ona oszalała? I jeszcze to ACCIO KSIĄŻKA. Kolejne naciągnięcie. Śmierć MISTRZA ELIKSIRÓW (bez komentarza). Odnajdywanie horkruksów przez 17-nasto latków!!!! NISZCZENIE ICH! Weasley wchodzi do Komnaty Tajemnic... muhahaha! To mnie dobiło. Ja myślałem, że języka węży od tak się nie nauczysz, bo gdyby tak można było zrobić, to nikt nie robił by zamieszania w związku z Potterem w II. części.

CAŁA KSIĄŻKA JEST DOSYĆ DOBRA, ALE EPILOG TO D-N-O!!!
Magnus Walter jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-24-2008, 12:32   #106
Magnus Walter
Member

Wyślij wiadomość przez ICQ do Magnus Walter Wyślij wiadomość przez AIM do Magnus Walter Wyślij wiadomość przez MSN do Magnus Walter

A tak na marginesie: co to pożegnanie na King's Cross miało oznaczać? Bo mi jakoś trudno wyczuć, czy tu chodzi o odejście serii, czy o co...
Magnus Walter jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-24-2008, 12:41   #107
Klaudia@Harry Potter
Senior Member

Mi też zbytnio nie podobał się epilog. Zgadzam się z Magnus Walter, że Rowling powinna opisać życie ważnych bohaterów po śmierci Voldemorta bezpośrednio po jego śmierci. A nie 19 lat później. Wkurzyło mnie też to, że nie było słowa o ślubie Harry'ego i Ginny. Mam nadzieję, że dowiemy się czegoś więcej z Encyklopedii, którą pisze Rowling.
Klaudia@Harry Potter jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-24-2008, 20:07   #108
Mishia
Fan "Strefy 11" i tarota

Mishia na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Mishia

Nie wiem co wy chcecie od tego epilogu. Mnie się podobał, przydało sie cos tak słodkiego w tej książce po tylu tragicznych sytuacjach. Chociaż pani Rowling mogła się trochę bardziej postarać. Imiona dzieci...wiedziałam że będą się tak nazywać, to było jak najbardziej do przewidzenia, ogólnie epilog sam w sobie był dobry lecz przydałoby się trochę więcej informacji o życiu tej ''świętej'' trójcy.
Mishia jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-24-2008, 22:22   #109
Lauri
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Lauri

Epilog..jak dla mnie idealny na zakonczenie. Tak jak Mishia stwierdziła..musiało się w końcu coś naprawde przyjemnego pojawić. Życie bez zmartwień i problemów. Jedyne o co można mieć prentensje, że za duża przerwa była..zabrakło jeszcze kilku rozdziałów. Voldemort został pokonany...i bum Harry ma ok 30 lat...ale co się przez te lata stało..ukonczył szkołe?, co teraz robi? postawili Harremu pomnik? nazwali szkole jego imieniem? cokolwiek.. a nie idzie z dziećmi na peron pojawia się 20 różnych imion i nie wiadomo co się dzieje.
Albus Severus...wydaje mi się, że to imie jest na zasadzie takiej samej jak Harry James..nikt poza Harrym nie zwracał się do niego poprzez 2 imiona. Rowling chyba chciała przez to wyrazić szacunek dla tych postaci dlatego podane zostały oba imiona (pierwsze i drugie).
Lauri jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-25-2008, 11:21   #110
Santino
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Santino na Harry Potter Forum

Mi też podobał się epilog...wkońcu naszego wiecznie udręczonego problemami bohatera spotkało cos miłego i przyjemnego...
Santino jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania