Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Filmy

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 09-05-2008, 00:38   #121
Claire
Administrator

Claire na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Co ostatnio oglądaliście?

Ostatnio oglądam same wybitne filmy, więc moje oceny będą raczej wysokie. Ba, co ja robiłam przez tyle lat, że je pomijałam? Ech...

Edward Scissorhands (polski tytuł: Edward Nożycoręki)

"Pewnego razu w zamku na wzgórzu żył wynalazca, którego szczytowym osiągnięciem było powołanie do życia humanoida Edwarda. Pomimo, że Edward ma nieodparty urok, nie jest doskonały. Stary geniusz umarł, zanim dokończył dzieło - nie zdążył dać chłopcu ludzkich rąk. Przez wiele lat ta łagodna istota żyła samotnie, aż do dnia, gdy pewna miła pani zabrała go swojego domu, by zamieszkał z jej rodziną."

Od samych początków kariery Burtona, wszyscy wiedzieli, że koleś ma "na bani". Żaden zdrowy człowiek na umyśle nie mógłby tworzyć tak abstrakcyjnych filmów - tak powszechnie się uważa. Jednak wszystko co dziwne i niezrozumiałe jest postrzegane jako działanie obłędu lub sił nieczystych (jakby powiedział zapewne Jego Świątobliwość biskup xD). Prawdą jest, że Tim Burton żyje w swoim świecie, ale tylko nielicznym pozwala do niego wejść...
"Edward Nożycoręki" jest baśnią skierowaną do dorosłych widzów. Morał jest utarty, jak to w bajkach. Nie powinniśmy odrzucać ludzi, którzy czymś się od nas różnią. Nie, niekoniecznie muszą mieć nożyce zamiast rąk xD Film o postrzeganiu inności, o miłości, o uczuciach. I o tym, skąd wziął się śnieg.
Genialna gra Johnny'ego Deppa. Christina Ricci też ujdzie.

Moja ocena: 9/10.

V for Vendetta (polski tytuł: V jak Vendetta)

"Akcja filmu rozgrywa się w Anglii, w niedalekiej przyszłości. Państwem rządzi kanclerz tyran Sutler (John Hurt). Nie ma opozycji, wprowadzono godzinę policyjną, a na ulicach panuje terror. Mieszkańcy, aby uniknąć prześladowań poddali się uciskowi. Panującej władzy przeciwstawia się zamaskowany i piekielnie niebezpieczny V (Hugo Weaving). Samotny mściciel rozpoczyna walkę z panującym ustrojem. Chce przywrócić rodakom wolność, a przy okazji zemścić się na swoich oprawcach, którzy w przeszłości wyrządzili mu straszliwą krzywdę. Pomaga mu urocza Evey (Natalie Portman)."

Bardzo dobrze ogląda się ten film w nocy. Brr, wokół panuje taka szara komuna. Tylko że w Anglii, co wydaje się nieco dziwne. Twórcy komiksu mocno bazowali na Orwellu i jego "Roku 1984". Za to twórcy filmu, czyli znani wszystkim bracia Wachowscy, stworzyli prawdziwe cudo pod względem artystycznym. Tajemniczy "V" ubiera maskę Guya Fawkesa, czyli spiskowca z XVII wieku, który chciał wysadzić parlament razem z królem w środku.
"V" zabija wpływowych ludzi, próbując w ten sposób przywrócić ład w państwie i pozbyć się totalitaryzmu, stając się jednocześnie człowiekiem pozbawionym skrupułów. Jego plan przewiduje wymordowanie wszystkich swoich ofiar w ciągu roku, a cały proces ma zakończyć się 5 listopada, gdy dojdzie do wysadzenia parlamentu...

Remember remember the fifth of November...

Moja ocena: 9,5/10

Big Fish (polski tytuł: Duża Ryba)

"Film jest ekranizacją powieści Daniela Wallace'a "Big Fish: A Novel of Mythic Proportions". Opowiada ona historię młodego mężczyzny, Williama Blooma (Ewan McGregor), który przed śmiercią swojego ojca Edwarda stara się dowiedzieć więcej na temat jego młodości. Z krótkich historii opowiedzianych przez rodzica oraz plotek zasłyszanych w okolicy tworzy nie zawsze zgodną z rzeczywistością biografię ojca pełną elementów baśniowych i mitycznych."

To się nazywa baśń z prawdziwego zdarzenia. Może ją obejrzeć dosłownie każdy, poczynając od mojej siedmioletniej kuzynki, a kończąc na mojej babci. Opowieść wbrew pozorom nie kręci się wokół śmierci. Kręci się wokół życia i uroków z nim związanych. Jest przepiękną historią o tym, jak zwykła opowieść może przekształcić się w coś realnego.
Są takie filmy, których nie da się oceniać, wyszczególniając poszczególne aspekty. "Duża ryba" to film, który ma oddziaływać na naszą wrażliwość.
Ale oczywiście największym plusem tego filmu i tak jest Helena Bonham Carter jako Jenny, kiedy gra na fortepianie ;] I kij w oko Edwardowi za to, że jej nie chciał =.=

Moja ocena: 10/10.

Tim Buton's Corpse Bride (polski tytuł: Gnijąca Panna Młoda)

"Scenariusz filmu powstał na podstawie XIX - wiecznej legendy pochodzącej z jednego z krajów Europy Wschodniej. Akcja filmu skupia się na losach młodzieńca o imieniu Viktor, który razem ze swoim przyjacielem wraca z podróży aby poślubić swoją narzeczoną Victorię. Gdy zatrzymują się w lesie, Victor znajduje patyk (który tak naprawdę jest skostniałym palcem) na który dla zabawy nakłada obrączkę, po czym wypowiada słowa przysięgi małżeńskiej. Okazuje się jednak, że to palec i na dodatek należący do zamordowanej dziewczyny..."

Cudowny wiktoriański klimat, przepiękna kolorystyka, a animacja bardzo oryginalnie wykonana. Zawiera w sobie elementy musicalu, ale nie są one nachalne. Genialnie dobrane głosy Johnny'ego Deppa i Heleny Bonham Carter są całym urokiem filmu. No, może nie całym ;] Całe to humorystyczne podziemie jest bardzo abstrakcyjne i daje do myślenia. Też chciałabym po śmierci dowiedzieć się, że wcale nie jest tak "pogrzebowo", jakby się mogło wydawać żyjącym.
I znów Carter przy fortepianie? Jakieś małe zboczenie Burtona? ;]
Bajka z sensem, ale nie nadająca się dla młodszych dzieci (brawa dla polskiego dystrybutora i jego kategorię b.o, jupi!).

Moja ocena: 10/10.
- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
Claire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-02-2009, 10:34   #122
Lady Mary Jane
Moderator

Lady Mary Jane na Harry Potter Forum

Domyślnie

Boże. Dlaczego, pytam się DLACZEGO ten zacny temat się zestarzał?

Twilight (polski tytuł: Zmierzch)

O filmie:
Bella Swan (Kristen Stewart) zawsze różniła się od swoich podążających za modą koleżanek z liceum w Pheonix, nie starała się nigdy do nich dopasować. Kiedy jej matka powtórnie wychodzi za mąż i wysyła ją by zamieszkała z ojcem w małym deszczowym miasteczku Forks w stanie Waszyngton, dziewczyna nie spodziewa się, że cokolwiek w jej życiu się zmieni. Poznaje tam tajemniczego i olśniewająco przystojnego Edwarda Cullena (Robert Pattinson), chłopaka niepodobnego do żadnego, którego spotkała do tej pory. Inteligentny i błyskotliwy, ma wgląd do jej duszy. Wkrótce znajomość Belli i Edwarda przeradza się w płomienny i zdecydowanie niekonwencjonalny romans. Edward potrafi przemieszczać się szybciej niż puma, zatrzymać jadący samochód gołymi rękoma - i nie postarzał się od 1918 roku. Podobnie jak wszystkie wampiry jest nieśmiertelny. Ale nie ma kłów i nie pije ludzkiej krwi. Edward i jego rodzina są wyjątkowi wśród wampirów ze względu na ich wybór sposobu życia. Dla Edwarda Bella jest tą, na którą czekał 90 lat - jego bratnią duszą. Ale im bardziej stają się sobie bliżsi, tym bardziej Edward musi walczyć, żeby oprzeć się pierwotnemu przyciąganiu zapachu jej krwi, która mogłaby sprowadzić na niego niekontrolowany szał. Ale co zrobią Edward i Bella, kiedy James (Cam Gigandet), Laurent (Edi Gathegi) i Victoria (Rachelle Lefevre), śmiertelni wrogowie Cullenów, pojawią się w mieście, szukając jej?

Ta, jasne, z tym płomiennym romansem to trochę przesada = P Ale okej. Dla mnie film w porównaniu z książką... Ekhm - nie ma porównania. Film może nie był denny, ale z pewnością nie był dobry. Tam nadrabiał tylko Boski Pattinson, który po tej roli zdobył miłość połowy nastolatek tego świata. Przykro mi, Rob.
Co do samego filmu - jeśli ktoś czytał książkę, to wie, że ten film nie był nawet w połowie tak dobry jak ona. Chociaż też ma swoje wady... Mnóstwo =P
Połowa ważnych scen w ogóle nie została nakręcona, chociaż film trwał około dwóch godzin. efekty specjalne były do dupy, ale nie mogliśmy spodziewać się niczego lepszego po takiej kasie jaką posiadali = P
Zresztą - czekam na New Moon bo dość dobrze się zapowiada.
Twilight był średni, po dłuższym czasie te bladoniebieskie, przymulone barwy zaczęły mnie denerwować. Cały film był.. Huh, mokry i ponury...
Najbardziej ulubione sceny to przede wszystkim łąka i altanka, w której leci moje ukochane Flightless Bird, Amrican Mouth.
Co do muzyki - po dłuższym czasie muzyka Burwella może się znudzić, a kołysanka nie ma w sobie niczego szczególnego. Przezajebistym wyborem było Supermassive Muse'a do równie przezajebistej sceny baseballu.
To tyle ode mnie.

Ocena: 9/10
Za Robusia tylko i wyłącznie, bo KBitch... No dobra, milczę
Stary 05-09-2009, 14:48   #123
Nacia1234
Moderator

Nacia1234 na Harry Potter Forum

Domyślnie

Wrong turn (Droga ebz powrotu]

Grupa młodych ludzi utknęła w lasach Zachodniej Wirginii. W poszukiwaniu drogi powrotnej i pomocy, turyści natknęli się na rodzinę genetycznie zniekształconych ludzi, o których istnieniu krążyły do tej pory tylko krwawe legendy. Niestety te enigmatyczne opowieści okazują się prawdą. Nie pozostało im nic innego, jak rzucić się do szalonej ucieczki aby ocalić życie.

Cóż, kumpele sikały ze strachu, a ja się dobrze bawiłam XD.
Moja ocena? 4/10 horror?
Stary 05-10-2009, 11:01   #124
Angela Johnson
Urodzony, by rządzić światem

Angela Johnson na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez ICQ do Angela Johnson
Domyślnie

"Hannah Montana jest wielką gwiazdą rocka, jednak prowadzi podwójne życie. Jej drugim wcieleniem jest Miley Stewart, która jest zwyczajną nastolatką. Kiedy sława Hanny rośnie, jej ojciec postanawia zabrać ją do rodzinnego miasteczka Tennessee. Miley nie podoba się życie na wsi, jednak spotyka uroczego chłopaka oraz ludzi, którzy sprawią że wszystko zmieni się w niesamowitą przygodę. Miley musi podjąć bardzo ważną decyzję. Musi wybrać kim chce być Miley, czy Hanną."

Ogólnie, serial dużo bardziej mi się podoba. W filmie prawie w ogóle nie pokazywali Lilly i Jacksona... Praktycznie pokazywali tylko nowe postacie, i pozmieniali te co występują w serialu (np. babcię, menadżerkę^^). Jednak można posłuchać fajnych piosenek Hanny i pośmiać się z licznych śmiesznych fragmentów filmu. (w kinie min. z dzieci, które klaszczą, bądź wołają "Nie. nie rób tego!" xD. I według mnie dobra gra aktorska
Fanom serialu na pewno się spodoba. 6+/10
~
Od cnót Gryfonów, kretynizmu Puchonów i wiedzy o własnej wszechwiedzy Krukonów, chroń nas Slytherinie!
~
Do You want to get to know me? I'm sorry... You can't... I'm available only for "friends" and popular persons...

Cały mój profil

Angela Johnson jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-10-2009, 12:55   #125
MalaCzarna
Świr wymagający opieki

MalaCzarna na Harry Potter Forum

Domyślnie

Historia młodego chłopaka Drew Baylora, który zostaje wyrzucony z pracy a ukochana dziewczyna postanawia odejść. Do tego umiera jego ojciec. Drew, po śmierci ojca postanawia wrócić do rodzinnego małego miasteczka Elizabethtown, gdzie się wychował. W drodze do domu poznaje Claire Colburn i zakochuje się.

Tyle filmweb. Jak to przeczytałam, to zachciało mi się śmiać, bo wyszedł banał. A temu filmowi daleko do banału. Poczynając od obsady (Susan Sarandon, Orlando Bloom, Kirsten Dunst, Alec Baldwin, Jessica Biel) na samej fabule kończąc, film mnie zachwycił. Sama postać, którą gra Dunst(do której miłością nie pałam) jest zupełnie nietuzinkowa, a w połączeniu z Bloomem, ach! Tylko zakończenie troche jak epilog z Insygniów Śmierci, nie pasujący do całości.
I ta muzyka! Zwłaszcza jak ma się teksty piosenek przed nosem...idealne.
Baaardzzo polecam, choć film wymaga skupienia, bo się można pogubić.
Ode mnie 7/10
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 7107168_3.jpg (68.9 KB, 3 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez MalaCzarna : 05-10-2009 o 13:05.
MalaCzarna jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-25-2009, 11:47   #126
Sunglasses
Świr wymagający opieki

Sunglasses na Harry Potter Forum

Domyślnie

The Lizzie McGuire

Lizzie po nieudanym zakończeniu roku szkolnego jedzie na klasową wycieczkę do Rzymu. Bardzo chce przeżyć tam wielką przygodę. Niespodziewanie marzenie się spełnia. Paolo, włoska gwiazda muzyki pop, oraz wielu jego wielbicieli uważa, że Lizzie to Isabella Parigi, włoska gwiazda i partnerka Paola. Paolo prosi Lizzie o pomoc, dziewczyna zgadza się i postanawia tymczasowo zostać Isabellą. Sprawy się komplikują, gdy prawdziwa Isabella przybywa do Rzymu.

Film mi się ogólnie podobał, ale jest nieco przesłodzony, a ten Paolo po prostu mnie denerwuje. Są też śmieszne momenty, i co prawda, to prawda, można się na nich pożądnie uśmiać. Poruszone były tam fajne wątki : przyjaźni, nienawiści, miłości, kariery.

Moja ocena to 8/10.

17 Again

"Ale czad, znów mam siedemnaście lat!" cieszy się na plakacie promującym film Zac Efron. Cieszą się także jego wierne fanki, które z pewnością (chociażby z racji swojego wieku) najbardziej upodobały go sobie w otoczeniu szkolnym. Ale uśmiech szybko schodzi aktorowi z ust. Bo szkoła okazuje się miejscem zupełnie innym niż to, które zapamiętał...

A dokładnie to, które zapamiętał Matthew Perry. Znany z roli w Przyjaciołach gwiazdor wciela się tutaj w 37-letniego faceta, który z żalem wspomina czasy liceum- czasy sławy i popularności. Teraz bohater musi się zmierzyć z rozwodem oraz olewającymi go dziećmi, na dodatek machając jeszcze na pożegnanie awansowi, które przeleciał mu obok nosa. Los daje jednak Mike'owi szansę na rozegranie wszystkiego od nowa. Pewnego dnia bohater ze zdziwieniem spostrzega, że znowu ma 17 lat. I- będąc teraz w posiadaniu oblicza Efrona- rusza na powtórny podbój świata.

Hm. Film całkiem fajny. Generalnie to naprawdę mi się podobał. Poszłam do kina na ten film z przyjaciółką. Obie obstawialiśmy, że Zac będzie taki przesłodzony jak w HSM. Jednak nie był aż tak bardzo. W tym filmie Zakuś pokazał, że potrafi grać kogoś innego niż kapitana szkolnej drużyny koszykówki, zakochanego w kujonce. Fabuła fajna i śmieszna.

Moja ocena to 9/10.
Stary 06-29-2009, 12:46   #127
Draco1297
Świr wymagający opieki

Draco1297 na Harry Potter Forum

Domyślnie

300(trzystu)

Film jest dramatyczną opowieścią o historycznej bitwie pod Termopilami, która wydarzyła się w 480 r. p.n.e. podczas wojny grecko-perskiej. Leonidas wobec nadchodzącej porażki (wynikającej z przewagi wojsk Perskich) pozostawił większość oddziałów w Sparcie, udając się z około 300 Spartiatami na nieuniknioną śmierć w kierunku wąwozu, w którym miała rozegrać się bitwa. Film wyreżyserował Zack Snyder, przy dużej pomocy Franka Millera.Większość ujęć kręcona była w technologii bluescreenu, a komputerowo wykonane tła miały maksymalnie upodobnić technikę wykonania filmu do rysowanego komiksu.Zarówno film jak i komiks luźno oparte są na faktycznym wydarzeniu jakim była bitwa pod Termopilami między wojskami greckimi i perskimi. Król Sparty Leonidas dowiaduje się, że Kserkses, perski władca uważający się za wielkiego boga, pragnie zająć tereny Grecji i objąć swym władaniem waleczny lud Sparty. Leonidas chce stawić czoło ogromnej armii perskiej i walczyć o wolność. Niestety Wyrocznia jest sprzeczna z wolą króla. Zabrania wysłania armii, a przekupieni złotem kapłani podtrzymują jej decyzję. Przywódca Sparty widzi tylko jedno wyjście, zbiera 300 najdzielniejszych wojowników, nazywa ich strażą przyboczną i pod pozorem przechadzki wyrusza pod niewielki, a mający ogromne znaczenie strategiczne przesmyk górski Gorące Wrota. Tam właśnie stanie, by przeciwstawić się stu tysiącom Persów.300, to pełna energii i tragizmu opowieść o bitwie pod Termopilami, Spartanie walczyli do ostatniego wojownika, a ich odwaga i męstwo stały się wzorem dla wszystkich Greków,jest to epicki obraz o odwadze, namiętności, umiłowaniu wolności oraz poświęceniu, które kierowały czynami bohaterskich spartańskich wojowników podczas jednej z najsłynniejszych bitew w historii świata.

Film bardzo mi się podobał miał taki orginalny klimat i świetne efekty. Trwa 117minut ale czas zlatuje bardzo szybko.
Moja ocena to 9/10.

Ostatnio edytowane przez Draco1297 : 06-30-2009 o 13:55.
Draco1297 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-12-2009, 19:43   #128
126p
Praktykant Voodoo

126p na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do 126p
Domyślnie

Claire, nie Ricci, ale Winona Ryder. Czepiam się, bo to mój ulubiony film ; ).

http://www.filmweb.pl/f9641/Sok+z+%C5%BCuka,1988

Sok z żuka (Beetle Juice)

"Co ma zrobić para sympatycznych, kochających spokój duchów, kiedy ich dom w Nowej Anglii zostaje zajęty przez młodych nowojorczyków? "Wezwijmy tego Beetlejuice" - decydują. Tak więc kontaktują się z niezależnym pośmiertnym bio-egzorcystą, aby wystraszyć rodzinę. I każdy dostaje więcej niż mógłby się spodziewać."

Film jest staaary, bo nakręcony ponad 20 lat temu. Mnie wtedy jeszcze na świecie nie było ; ). Strasznie dziwny i taki... inny. Nie widziałam jeszcze żeby inny film był podobny do tego. Ale cóż - jeden z tych z młodości Burtona, nie mogłam się spodziewać czegoś innego.
126p jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-12-2009, 19:46   #129
Claire
Administrator

Claire na Harry Potter Forum

Domyślnie

Te, bo mi sie jeblo z "Jezdzcem bez glowy" XD. Uwielbiam Burtona, wiec niewybaczalne z mojej strony ;] Wtedy ogladalam to wszystko w jednym czasie.
- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
Claire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-14-2009, 09:28   #130
Lucas_1995
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Lucas_1995 na Harry Potter Forum

Domyślnie

Cytat:
Blokersi to film o polskiej kulturze hip hopowej. Opowiada o młodych ludziach z wielkomiejskich blokowisk, o tym jak żyją, jaka jest dzisiaj ulica w Polsce. poza raperami są tu grafficiarze, break dance'owcy i ludzie związani z kulturą hip hopu.
Film ma już około 8 lat, u mnie na wsi nikogo takiego nie ma, niewiele osób słucha hip hopu, z tych co znam to tylko koleżanka, albo niektórzy tam 52 Dębiec. Przez to ja nic nie wiem o tym, z tekstów to najbardziej mi się podobały o tych "wojnach" w Piotrkowie Trybunalskim, że najgorsze menele w następnym roku wołali brekdance. To co się z tego filmu dowiedziałem mogę już mówić, że trochę wiem jak to jest na blokowiskach. Bardzo mi się podobały te reportaże z malowania grafitii, albo jak ten koleś no nie wiem jak on się nazywał, że graficiarze potrafią sobie zamiast dobrych butów, kupić byle jakie albo w ogóle bo wolą mieć na puszkę farby. Kto uważa, że interesuje się hip hopem powininen obejrzeć ten film bo jest super.

Moim zdaniem 8+
Spojrzał na Jaheirę, prosto w oczy, po raz pierwszy odkąd opuścili gospodę. Przy tej silnej, ślicznej kobiecie Abdel tracił całą pewność siebie, krępował się tym bardziej, że podróżowała wraz z mężem.
Cytat:
– Ludzie walczą – powiedział, ignorując jej protest. – Amn z Wrotami Baldura, Amn z
Tethyrem, Tethyr z samym sobą... tak to już jest, a ja z tego żyję.
Lucas_1995 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania