Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 07-29-2009, 09:12   #141
ZgreD
Świr wymagający opieki

ZgreD na Harry Potter Forum

Domyślnie

Nie .
Potter nie powinien znaleźć się w kanonie laktur, a to z tego względu, że ...
Cóż, nie okłamujmy się, wiemy, jak traktuje się lektury szkolne .
A czytanie powinno dawać radość, a przymusowe - tylko zraża.
I nie przekonacie mnie, że Potter może zmienić ogólne nastawienie do lektur, zwłaszcza po podetknięciu komuś niewtajemniczonemu pod nos kilkusetstronnicowego tomiszcza.
ZgreD jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-29-2009, 14:45   #142
hermionka12
Fan "Strefy 11" i tarota

Domyślnie

no cóż, powiem tylko jedno weźmy pod uwage to że, sa ludzie którzy są, bardzo religijni a są tacy mam taką przyjaciółkę ktora mimo że, wypożyczyła HP to przeczytala pare stron i odlozyla bo ona woli innego rodzaju ksiązki i uwaza HP za dzielo szatana.
hermionka12 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-12-2009, 13:39   #143
aga_13
Świr wymagający opieki

aga_13 na Harry Potter Forum

Domyślnie

no jasne że bym chciała...
wracam ze szkoły i zabieram się do zadania domowego z... harry'ego pottera!
marzenie...
aga_13 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-13-2009, 10:36   #144
Honesta
Mięso armatnie

Domyślnie

... Harry Potter znajduje się w kanonie lektur (5-ta klasa szkoły podstawowej). Nauczyciel spośród (bodajże) 10 lektur musi wybrać dwie lub trzy pozycje w tym jest także "Harry Potter i Komnata Tajemnic". Oczywiście, jeżeli będę uczyła w szkole HP będzie u mnie lekturą obowiązkową

Ostatnio edytowane przez Honesta : 08-13-2009 o 10:40.
Honesta jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-27-2009, 19:26   #145
Iluzjonista
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Iluzjonista na Harry Potter Forum

Domyślnie

Może i bym chciał, aby był w kanonie lektur...ale inni nie-fani by nie chcieli .
W 5 klasie podstawówki miałem za lekturę "Komnatę Tajemnic". I myślę, że lekturami powinny być raczej tylko części 1-3, bo reszta wywołałaby strach w uczniach. Mówię oczywiście o ilości stron.
Iluzjonista jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 10-18-2009, 13:24   #146
Ofelia
Czytelnik horoskopów

Ofelia na Harry Potter Forum

Domyślnie

Strasznie bym chciała by HP został wprowadzony do kanonu lektur....^^ Jak każdy fan.
A to, że anty-fani by tego nie chcieli mnie nie obchodzi ;d
Niech się trochę pomęczą....
Stary 10-18-2009, 14:00   #147
IronValentine
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

IronValentine na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez Skype&trade do IronValentine
Domyślnie

Dla mojej klasy 'Janek Muzkant' jest długi, więc nie sądzę by przeżyli Pottera. Ja bym chciała, jak wielu na tym forum.
Stary 11-09-2009, 13:06   #148
Biel
Fanatyk, niegroźny

Biel na Harry Potter Forum

Domyślnie

Według mnie fantastyka w ogóle nie nadaje się na lekturę. Nie mówię, że nie jest wartościowa, ale czytanie ze zrozumieniem w przekroju szkolnym odnosi się do analizowania faktów ze świata niejako realnego. Trudno analizować coś, co jest wymyślone, bo każdy mógłby powiedzieć o książce bezmyślnie cokolwiek i nie można by tego zakwestionować.

Tak więc nie jestem za Harrym jako lekturą, no chyba, że w podstawówce, jako zachęta do czytania.
Stary 11-09-2009, 16:46   #149
Taki Owaki
Mięso armatnie

Domyślnie

Witam, to mój pierwszy post

Podzielam zdanie przedmówczyni (przyznaję bez bicia, że to jedyny post jaki czytałem w tym temacie) jako ogólne kryterium wprowadzenia lektury do kanonu, lecz Harry Potter mimo wątku magicznego dojrzale przedstawia ludzką naturę, odpowiednią prawdziwym ludziom, oraz wzory godne i niegodne postępowania, i jasno je od siebie oddziela, a te ostatnie piętnuje.

Tak naprawdę bohaterowie nie różnią się zbytnio od ludzi współczesnych, przedstawiają te same wzory zachowań i wartości co my (pomimo pewnych różnic kulturowych). Mają również te same troski - "żądza pieniądza", swoisty wyścig szczurów, dyskryminacja rasowa, choroby, przestępstwa, śmierć, zdrada. Tak naprawdę, obecnie bardziej wyobcowany wydaje się świat przedstawiony w Krzyżakach (lektura), i nie mówię o niezrozumiałym słownictwie. Magia w Harrym Potterze zastępuje technologię, i wcale nie ułatwia ani diametralnie nie zmienia ich świata w stosunku do naszego.

Uważam jednak, że mimo wszystko za mało w Harrym Potterze jest tej treści którą można uznać za edukacyjną, a zbyt wiele tej rozrywkowej (w szeroko pojętym znaczeniu). Tyle samo przekazuje Kubuś Puchatek, który jest znacznie łatwiejszy do zrozumienia, przyjaźniejszy i cieńszy.

Długość też jest problemem. Ciężko byłoby wybrać który tom miałby trafić do kanonu lektur, wszystkie tworzą jedną całość i osobno nie mają dużej wartości. Ciężko je zrozumieć zaczynając od końca lub kończąc na początku, gdyż właśnie te "wyższe wartości" są rozwijane i wyjaśniane na przestrzeni całej serii. Gdyby poświęcić całą podstawówkę na przerabianie jedynie Harrego Pottera nie starczyłoby czasu na resztę lektur, a jest to praktycznie niemożliwe by uczeń podstawówki przeczytał na raz wszystkie tomy, tak długie książki czyta się na studiach.

Uważam również, że nie powinno się wprowadzać lektury na fali obecnej popularności, pomimo znamiennego kulturowego wpływu który książka niewątpliwie wywarła. Według mnie powinno minąć 5 lat (lub więcej) od wydania ostatniego tomu/ekranizacji nim podejmie się taką decyzję.

I skoro Harry Potter jest tak popularny, po co czynić go lekturą, która w praktyce istnieje jedynie po to, by zmusić młodzież do czytania? Harrego Pottera przeczytają raczej na pewno, więc lepiej nie zabierać czasu przeznaczonego na inne lektury.
Jednak prawda jest taka, że z tych 12-16 lekcji podczas których omawia się książki nic się nie wynosi gdyż uczniowie zajmują się biografią autora, spisem jego innych dzieł, liczbą stron, ilością wersów, głosek i innymi "technicznymi" zagadnieniami, prawie całkowicie pomijając merytoryczną treść (a co by było gdyby podczas tych parunastu lekcji uczniowie mieli zająć się ~2000 stronami Harrego?).

Problem jest raczej znikomy. Nikomu to nie zrobi różnicy i nie przyniesie żadnych korzyści.
Taki Owaki jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-09-2009, 17:51   #150
anetta92
Świr wymagający opieki

anetta92 na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez Skype&trade do anetta92
Domyślnie

Tak! Tak! Tak!
Jestem na tak!
Jak najbardziej jestem za tym żeby Hp był lekturą! Miałabym 6 z tej książki xD

KJMNPR
Aneta & Kyinra