Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Inne

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 09-10-2008, 09:00   #161
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell
Domyślnie

Cytat:
Napisał He who shall not be named Zobacz post
Czy wierzenie wymaga jakiejs pracy?... To chyba raczej nie jest meczace.Po prostu nie mam ochoty prowadzic dalszej dyskusji bo i Ja nie udowodnie Ci ze Boga nie ma (bo w niego zarliwie wierzysz) i Ty nie udowodnisz mi ze jest (bo nie masz na to zadnego dowodu).

Tutaj sie wyjatkowo zgadzam, poniewaz religia JEST zla.Wiara jest w porzadku ale religia szufladkuje i dzieli ludzi na "My i ci inni" ... Tak wiara jest w porzadku ale jesli dowali sie otoczke pod postacia kosciola jako instytucji to juz nie jest dobre i szczerze watpie czy sluzy Bogu, chyba ze za Boga robi pieniadz .

Co do mojego "nie" wobec Boga.Wiara jest dla mnie strata czasu, jezeli mam do wyboru spedzic godzine siedzac w kosciele lub gadajac z kumplami wybieram bez zastanowienia to drugie.

Btw mowiac ze religia nie jest zla spojrz na obecna sytuacje na swiecie.Szczegolnie w Indiach nawet Hindusi ktorych religia jest tak "pacyfistyczna" hehe nagle wzieli sie do zabijania Chrzescijan.

Stwierdzenie, iż religia jest zła to jedna z najbardziej śmiesznych rzeczy jakie słyszałam. Poza tym sam fakt kto to wypowiedział a ty się pod tym podpisujesz jest niepokojący. Bo widzisz tacy ludzie jak Hitler czy Stalin nie byli inni, ale trzeba zaznaczyć, że cała trójka to co najmniej żałosne postacie, które uwaqżały się za wielkich intelektualistów a nimi nie byli.

Religia jest zła TYLKO wtedy gdy człowiek sam to zło do siebie dopuszcza. Skoro ja jestem na przykład wyśmiewana z powodu tego, że wierzę w Boga to nie robię nic złego, bo nie dopuszczam do siebie negatywnych uczuć innych ludzi. Jedyne co robię to mogę się za nich modlić. Wielu ludzi było głęboko wierzącymi a nawet praktykującym, lecz byli dobrzy, ich czyny nie miały na celu zasiewania zła. Muszę ci wymieniać te postacie z imienia i nazwiska? Złe jest jedynie twoje puste generalizowanie, które krzywdzi wszystkich tych którym próbujesz wmówić, że są źli choć nie są.
Nie obchodzi mnie to jak spędzasz czas z kolegami i czy wiara jest dla ciebie stratą czasu, ale dziwne jest to skoro wygłaszasz takie zdanie a ciągle rozmawiasz z kimś kto w Boga wierzy.
Miss Bagwell jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 09-10-2008, 12:21   #162
Claire
Administrator

Claire na Harry Potter Forum

Domyślnie

Cytat:
Nie obchodzi mnie to jak spędzasz czas z kolegami i czy wiara jest dla ciebie stratą czasu, ale dziwne jest to skoro wygłaszasz takie zdanie a ciągle rozmawiasz z kimś kto w Boga wierzy.
A to już dwie przeciwne strony nie mogą ze sobą dyskutować?

Ja mam podobne zdanie do He. Wiarę uważam za stratę czasu. Kiedyś byłam religijna (tak mniej więcej do pierwszej klasy gimnazjum), ale mój stosunek do wiary zdecydowanie zmienił Kościół. Wystarczy zdać sobie sprawę, że od zarania dziejów religia katolicka opierała się na nieudolnych przedstawicielach, których jedyną ambicją było zdobywanie nowych terenów, budowania skarbców, mordowania pogan, debilnej Świętej Inkwizycji i innych tworach... Powiesz, że wiara i Kościół to nie to samo? Pewnie, że nie. Tylko że Kościół trzyma władzę właśnie przez zasłanianie się wiarą. Jeśli jest się katolikiem, nie można za przeproszeniem "bąka puścić" bez zdania duchownych. Nie przyjmiesz bierzmowania bez przymusowej spowiedzi co miesiąc, nie weźmiesz ślubu bez idiotycznej trzygodzinnej rozmowy z księdzem, który wypytuje czy uprawiałaś seks przed ślubem i czy byłaś w "nielegalnym" związku. I wszystko sprowadza się do tego, że albo ludzie kłamią, żeby mieć spokój albo mówią prawdę i później mają przez to problemy.
Claire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 09-10-2008, 13:26   #163
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Domyślnie

I to jest największy błąd jaki popełniają ludzie- nie wierzą bo nie podoba im się Kościół katolicki. Nie masz własnego rozumu? Oczywiście, że masz więc czemu nie kierujesz się nim a tym co mówią księża? Bo taką decyzją skłaniasz mnie do stwierdzenia, że to oni wpłynęli na to, że nie wierzysz w Boga. To bardzo smutne zjawisko, ale często spotykane.

Wierz mi - ja przyjęłam berzmowanie bez spowiedzi czy komunii. Nie byłam u spowiedzi od jakiś 5 lat i nie zamierzam do niej iśc bo nie mam takiej potrzeby.
Ja nie twierdzę, że kościół jest święty - bo nie jest i nigdy nie będzie. Ale Bóg to nie Kościół. Bóg to narzędzie Kościoła, którym się posługuje, ale na pewno, ten prawdziwy Bóg nie ma z nim zbyt wiele wspólnego.
A co do pierwszego zdania... uważam, że można rozmawiac i szkoda że nie zauważyłaś faktu, iż to mój rozmówca cały czas zarzeka się że to bezsensu.
Stary 09-10-2008, 13:33   #164
Claire
Administrator

Domyślnie

Cytat:
Wierz mi - ja przyjęłam berzmowanie bez spowiedzi czy komunii.
Aha. Wiesz, u nas wywalali z przygotowań, jeśli nie miało się podpisu i przez to nie można było przyjąć bierzmowania.

Cytat:
Bo taką decyzją skłaniasz mnie do stwierdzenia, że to oni wpłynęli na to, że nie wierzysz w Boga.
Tak, tylko że od zniechęcenia, przez uświadomienie, że i tak jestem zdana sama na siebie, po rozczarowanie wieloma rzeczami doszło do tego, że przestałam odczuwać potrzebę wiary.

Cytat:
szkoda że nie zauważyłaś faktu, iż to mój rozmówca cały czas zarzeka się że to bezsensu.
Jeżeli wciąż będzie pisał, to znaczy, że jakiś sens widzi. Jeśli nie... To tylko zastosuje się do swojego posta^^.
Stary 09-10-2008, 13:52   #165
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Domyślnie

Cytat:
Napisał Claire_ Zobacz post
Aha. Wiesz, u nas wywalali z przygotowań, jeśli nie miało się podpisu i przez to nie można było przyjąć bierzmowania.
U nas też mieli książeczki i biegali z nimi jak wariaci, ale i tak żaden ksiądz tego nie sprawdzał. Wyrzucili tylko jednego kolesia, który na indetyfikatorze jako swojego patrona wybrał Lucyfera. xD

Cytat:
Napisał Claire_ Zobacz post
Tak, tylko że od zniechęcenia, przez uświadomienie, że i tak jestem zdana sama na siebie, po rozczarowanie wieloma rzeczami doszło do tego, że przestałam odczuwać potrzebę wiary.
Nie chcę tutaj robic żadnej wyprawy w swoje życie osobiste i porównyac swoich doświadczeń do twoich bo to nic nie da, ale mi też nie było łatwo. Był taki okres w moim życiu gdzie w ogóle Boga w nim nie było, przez długi czas w ogóle był dla mnie po prostu bajką, opowiastką dla małych dzieci. Co mnie zmieniło?
Trzy rzeczy- pewien człowiek, muzyka gospel i mój własny upór i przekonanie, że nie dam pokonac siebie przez paru śmiesznych księży czy katechetów.
Trudno cos takiego w sobie znaleśc ale napewno nie ma opcji, że się nie da.
Stary 09-10-2008, 18:57   #166
Serea
Omijać szerokim łukiem

Serea na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Serea
Domyślnie

Mogę przerwać na chwilę tą pasjonującą dyskusje? Bowiem chciałam zapytać co myślicie o dzisiejszym eksperymencie naukowców z CERN-u. Osobiście jestem zachwycona, zauroczona i trzymam kciuki za powodzenie dalszych badań. Jakby nie było, może wreszcie otrzymamy odpowiedź na pytanie "Jak to coś, co nzywamy światem powstało?" Jestem zwolenniczką teorii Wielkiego Wybuchu, i mam nadzieję, że te badania ją udowodnią. A raczej jestem tego pewna na 90%. Jeśli tylko znowu jacyś mądrale na międzynarodowym szczeblu nie przeszkodzą naukowcą. Wolałabym nie być świadkiem powtórki historii z Galileuszem.
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."

Kocham Daemona i Surreal xD
Serea jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 09-10-2008, 19:00   #167
Claire
Administrator

Domyślnie

To jest niewiarygodne. Poczułam się, jakbym była statystką w jakimś filmie sci-fi. Podobno o tym już było słychać od dwudziestu lat, a ja dowiaduję się o tym dzisiaj! Nie do pomyślenia jest, co potrafi zrobić człowiek. Sztab ludzi. Stajemy przed szansą odkrycia przeszłości naszego świata, DOWIEDZIEĆ się jak powstał, a nie tylko przypuszczać i wysnuwać teorie. Wielki Wybuch to rzecz wręcz pewna, ale teraz będzie można to udokumentować. I co jest w tym najlepsze? Poznamy efekty badań za mniej niż rok! Pomyślcie, 20 lat budowania takiego sprzętu, a teraz tylko rok czekania. Cudo.

Aaa, podobno czarne dziury nas przez to zeżrą? =D E tam, jak nie to, to zeżrą nas UFOki xD Albo kometa walnie. Albo Słońce zgaśnie za 4 mld lat. Nas już i tak wtedy nie będzie.

Ostatnio edytowane przez Claire : 09-10-2008 o 19:21.
Stary 09-12-2008, 14:27   #168
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Domyślnie

CERN to jedna z najbardziej strzeżonych instytucji naukowych na świecie, więc nie ma sie co dziwić, że to co dowiedzieliśmy sie parę dni temu znane było już naukowcom wiele lat wcześniej. Osobiście nie mam zaufania do ludzi, którzy ukrywają przed nami jakieś fakty i w zaciszu dopracowywują je w taki sposób by jak największa liczba ludzi w nie uwierzyła. To jest takie samo godne pogardy zachowanie jakim szczyci się kościół więc dla mnie nie ma miedzy tymi instytucjami żadnej różnicy.
Nie od dziś wiemy, że teoria tzw. Big Boom nie kłóci się wiarą więc nie widzę żadnego problemu w jej udoskonalaniu. Ciekawe co też wymyślą ci ''geniusze''... xD
Ale jednego możemy być pewni: że znowu na wiele lat będziemy trzymać się tej teorii a później przyjdą następni i tak w kółko macieju ...:P
Stary 10-31-2008, 08:51   #169
Shuguar
Member

Shuguar na Harry Potter Forum

Domyślnie Religia. [Bóg i Kościół]

Ja powiem tak: pamiętajcie że Biblie napisał człowiek, że niby natchniony? ALE CZŁOWIEK!! Każdy ma prawo wierzyć w co mu się żywnie podoba. To jest jego indywidualna sprawa. Jestem jak by to powiedzieć Nie do końca katolikiem, nie do końca wierze w to że istnieje piekło, niebo i czyściec... Dla mnie to brednie. Każdy może sobie coś podobnego wymyślić, a że w tym przypadku ktoś uwierzy w to co przedstawiłeś mu to jesteś natchniony?
Najciekawsze jednak są opętania. NIE MA TAKIEGO CZEGOŚ!(moje przekonanie). Te taśmy(nagrania), że niby głos ma inny, że mówi po łacinie itp. itd. , ale czy za uwarzyliście że nigdy nie ma nagrań wideo. A nawet jak by były to w Hoolywood mają dobre efekty specjalne. Musiałbym widzieć to na własne oczy żeby uwierzyć. Pamiętajcie że wiara to rzecz względna. Zależy z jakiego punktu widzenia patrzysz na wiarę.

PS. Prawie jak mały felieton

Kod:
Na tym forum odgrywam: Michael Crockford'a
Shuguar jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 10-31-2008, 15:01   #170
Lady Mary Jane
Moderator

Lady Mary Jane na Harry Potter Forum

Domyślnie

Tia, jasne, musiał(a)byś zobaczyć na własne oczy, żeby uwierzyć... Banalny przykład Twojego zachowania: Tomasz nie uwierzył w zmartwychwstanie Jezusa, dopóki nie dotknął jego ran. To nie jest wiara. To poszukiwanie dowodów. Więc nie mów mi tu, że jeśli zobaczysz coś na własne oczy, to dopiero w to uwierzysz.

Zasady postowania