|
12-22-2007, 19:57
|
|
|
Senior Member
|
RE: Czy Harry Potter jest głupi??
Książka to oczywiście nie tylko kompozycja i wątki, oczywiście wcale nie chodziło mi o mnogość ale o wyczucie gdzie jaki wątek ma się pojawić. Jeśli słownictwo jest wyznacznikiem, to w takim razie najlepiej napisaną książką jest encyklopedia.
Jeśli myślisz, że na maturze opowiada się książkę (streszcza) to może poczytaj o wymaganiach maturalnych. Jeśli chodziło o to, że da się tak szybko przedstawić wątki to ja zdążyłem przedstawić fragmentarycznie trzy.
|
|
|
12-22-2007, 20:03
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
A ty mógłbyś nie wyśmiewać się z moich przekonań? bo wystarczy, ze robią to wszystkie dziewczyny w mojej klasie, które postawiły sobie za punkt honoru nawrócić mnie na chrześcijaństwo.
Rzucanie uroków w Hogwarcie to coś podobnego do bójek w naszych szkołach.
Co do nienawiści to hmm...mógłbyś mi wyjaśnić co rozumiesz pod tym pojęciem? Bo nie zawsze występuje ono w znaczeniu dosłownym
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."
Kocham Daemona i Surreal xD
|
|
|
12-23-2007, 16:17
|
|
|
Member
|
Cytat:
Serea napisał/a:
Rzucanie uroków w Hogwarcie to coś podobnego do bójek w naszych szkołach.
|
Ale bójki w "waszych" szkołach są, a przynajmniej powinny być surowo karane, a w Hogwardzie różnie z tym jest. Jedyne kary zastosowane względem uczniów były w piątym tomie ( nie żebym je popierał, ale cos sensownego w nich było)
Cytat:
Serea napisał/a:
Co do nienawiści to hmm...mógłbyś mi wyjaśnić co rozumiesz pod tym pojęciem? Bo nie zawsze występuje ono w znaczeniu dosłownym
|
Chodzi o nienawiść: Harry-Malfoy, Harry-Snape,(że akurat ciągle ten Harry) Gryffindor-Slytherin, chwilowa nienawiść Harrego do Rona spowodowana różnicą zdań... Na razie zatrzymajmy się na tym. Jaka jest tego symbolika?
|
|
|
12-23-2007, 16:56
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
Cytat:
|
Ale bójki w "waszych" szkołach są, a przynajmniej powinny być surowo karane, a w Hogwardzie różnie z tym jest. Jedyne kary zastosowane względem uczniów były w piątym tomie ( nie żebym je popierał, ale cos sensownego w nich było)
|
Szlabany i odejmowanie punktów były stosowane w Hogwarcie dość często. Żadna szkoła nie jest idealna, Hogwart też nie. I zupełnie nie rozumiem dlaczego czepiacie się dzieci piszących, że magia jest fajna. Magia była, jest i będzie częstym motywem w bajkach. Ale przez to raczej mało kto zainteresuje się prawdziwą magią. Tego typu opowieści raczej utwierdzają dzieci w tym, że magia to fikcja.
Cytat:
|
Chodzi o nienawiść: Harry-Malfoy, Harry-Snape,(że akurat ciągle ten Harry) Gryffindor-Slytherin, chwilowa nienawiść Harrego do Rona spowodowana różnicą zdań... Na razie zatrzymajmy się na tym. Jaka jest tego symbolika?
|
Co ma do tego magia? Chciałbyś czytać książkę, w której wszyscy się kochają i żyją w idealnej zgodzie? No, ty może byś chciał, ale taka książka byłaby zwyczajnie nudna. Czy tego chcemy czy nie, nienawiść towarzyszy nam i w codziennym życiu. I przepraszam bardzo, czy ja mam zacząć przytaczać fragmenty Biblii, w których występuje nienawiść i bezsensowna przemoc? Bo takich jest całkiem sporo, ba, pod tym względem Biblia bije Pottera na głowę.
|
|
|
12-23-2007, 18:39
|
|
|
Senior Member
|
Znajdź mi szkołę bez nienawiści to normalnie chyba cię ozłocą w MENie
|
|
|
12-23-2007, 20:38
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Padło stwierdzenie , że HP jest pisany językiem prostym, pospolitym, zrozumiałym dla każdego.
Czy to świadczy o niskim poziomie książki, lub jej autorki? Jedni potraktują to jako mankament, będą to raczej zwolennicy literatury pięknej. Miłośnicy książek przygodowych, fantastycznych i jakichkolwiek innych będą zadowoleni, bo nie podniosły język książki do niej przyciąga, ale jej treść.
Osobiście uważam, że geniusz Rowling polega właśnie na niesamowicie lekkim, łatwym do przyjęcia zarówno przez dzieci, jaki i przez dorosłych, języku. Nie sądzę, żeby książka przyciągała do siebie tylko magią, bo ile przecież książek o podobnej tematyce, które przepadły bez echa było?
Co w niej jeszcze może przyciągać? Może to, że postacie są złożone, nie są idalenie dobre, lub złe (może za wyjątkiem kilku potaci z "ciemnej storny mocy", jak Voldemort, Fenrir), co można zarzucić np postaciom we Władcy pierścieni (był o tym krótki wątek na forum w dziale Książki). Rowling opisuje okres 7 lat nauki w Hogwarcie. W tym czasie bohaterowie dorastają, podejmują swoje pierwsze decyzje, u samodzielniają się, popełniają błędy, min na skutek działania hormonów i emocji, także tych "złych". Może ich siła tkwi w tym, że są podobni do nas, a nie wyidealizowani?
Nie przyciąga zło w postaciach, ale nasze podobieństwo do nich.
|
|
|
12-27-2007, 19:53
|
|
|
Junior Member
|
Harry Potter to najlepsza książka czytana przeze mnie. Ludzie którzy dużo czytają żyją 2 razy: 1 swoim życiem
2 życiem bohaterów
i tak właśnie się czuję
|
|
|
01-08-2008, 23:46
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Bardzo lubię tę książkę i wedlog mnie jest ona najlepsza jaka czytalem
|
|
|
01-09-2008, 09:14
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Mało czytałeś. Jak dla mnie książka jest typowym komercyjnym dziełkiem, które owszem przyjemnie się czyta, ale nic się z niego nie wynosi. Większość postaci jest płaska jak deska (poza Snapem i Dumbim w ostatnim tomie), w książce pełno jest banałów, fabuła często razi nielogicznościami (dlaczego Harry w 5 tomie nie użył lusterka to skontaktowania się z Syriuszem, albo dlaczego rana zadana Malfoyowi przez Sectuasemprę sie zagoiła, skoro podobno szkód wyrządzonych przez czarną magię nie da się naprawić). Z tą książka jest jak z typowymi produkcjami z Hollywood- efekty specjalne zasłaniają brak treści (co nie zmienia faktu, że czasem fajnie jest przeczytać taką książkę lub oglądnąć taki film, by na chwilę oderwać się od rzeczywistości).
|
|
|
01-09-2008, 12:23
|
|
|
Senior Member
|
Po co wy sie w ogóle rejestrujecie na stronie o tematyce, której nie lubicie? To przecież bez sensu. Ale każdy ma własne zdanie, nie będę wnikać w powody rejestracji tu.
|
|
|
Zasady postowania
|